≫ 

Svi misle da postoji samo jedan krivac, a ja tražim da se uvaže interesi Srba na KiM: Vučićeva poruka iz Sofije (FOTO) (VIDEO)

Predsednik Srbije o sastancima u Bugarskoj

  • 32

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u Sofiju, uoči sutrašnjeg Samita EU-Zapadni Balkan, gde je danas imao više bilateralnih susreta. Pre današnjeg sastanka lidera grupacije Evropske narodne partije (EPP), Vučić se obratio medijima.

Sastanak Vučića i Kurca u Sofiji: Telegraf na licu mesta (FOTO) (VIDEO)

On se tokom dana sastao sa predsednikom Evropske narodne partije Džozefom Dolom, sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom i glavnom izvršnom direktorom Svetske banke Kristalinom Georgijevom.

VUČIĆ O PLANU ZAPADA ZA KOSMET

Kao važno je ocenio to što je razgovarao sa austrijskim kancelarom.

Pored odličnih bilateralnih pitanja, i povećanja trgovinske razmene, razgovarali su, kaže, i o pokušaju da se dođe do rešenja za višegodišnje, viševekovne sporove Srba i Albanaca.

- Najverovatnije ćemo teško doći do rešenja, ali to ne znači da se neću boriti do poslednjeg dana svog mandata. Samo sitnica može da odmrzne zamrznuti konflikt i da naša deca nemaju budućnost. Da li postoji konflikt, postoji. Te zemlje žele da vide nezavisno Kosovo, mi ne želimo. Da li nas to obavezuje? Ne. Da li nam je lagodna pozicija? Nije. Da sam dobio išta što može da odgovara srpskoj javnosti ja bih izašao pred ljude. Nisam dobio plan zapadnih zemalja, ali jesam dobio naznake, principi i načela. Sa nekima se ne slažem, a neke su racionalne - rekao je Vučić i naglasio da ga briga šta misle svi stranci.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

On je ponovio da svi znaju šta misli o načelima, principima i naznakama.

Vučić je podvukao da niko ne preti Srbiji, a ni njemu i da je sa Vesom Mičelom uvek imao korektne razgovore i da se radi o političaru koji je uvek korektno saslušao naše stavove bez obzira na suštinsko neslaganje oko Kosova. Istakao je da mu Mičel nikada nije preneo zahtev da, ako ne prihvati američki plan, mora da ode s vlasti.

- Oni svi misle da postoji samo jedan krivac, a ja tražim da se uvaže interesi Srba, ali i legitimni interesi republike Srbije, a to svi preskaču - zaključio je Vučić.

DOL JE ŠEF NAJMOĆNIJE EVROPSKE PARTIJE: TU SU TUSK, JUNKER, TAJANI...

Prema njegovim rečima, sa Dolom je razgovarao o svim problemima, o tome kako da se sačuvaju mir i stabilnost u regionu, jer je, kaže, dovoljna jedna sitnica da to izgubimo.

Vučić i Dol Foto: Promo

- Dol ima najbolji mogući pogled na sve što se zbiva u regionu. Imali smo sadržajne razgovore, kako da se sačuvaju mir i stabilnost u regionu. Ja to stalno ponavljam, a mnogima to zvuči glupo i dosadno, jer imamo mir i stabilnost, ali dovoljna je jedna sitnica da sve izgubimo - rekao je Vučić.

Podvukao je da je Dol šef najmoćnije evropske partije, odnosno grupe partija koje vladaju u Evropi, kojoj pripadaju nemačka CDU, austrijska Narodna partija, mađarski FIDES, španska Narodna partije Marijana Rahoja, mnoge u regionu.

Donald Tusk i Vučić Foto: Promo

Evropska narodna partija, istakao je, vlada u EU, njeni predstavnici su i Donald Tusk, Žan Klod Junker i Antonio Tajani, a SNS je njen pridruženi član.

Vučić u razgovoru sa Johanes Hanom Foto: Promo

On je dodao da nas je Svetska banka hvalila, da bi prisutni novinari bili ponosni.

Rukovanje Vučića i Borisova Foto: Promo

- Govorim o platama, penzije bi morale da se još povećaju - rekao je Vučić i naglasio da će imati sastanke sa svim liderima evropskih partija.

Uoči sastanka sa Terezom Mej, Vučić kaže da ima mnogo otvorenih tema, i regionalnih, evropskih i bilateralnih.

- Videću se sa svima koji su važni u Evropi. Cela Evropa je ovde, i sa svima ćemo razgovarati danas i sutra - objasnio je Vučić.

U razgovoru sa Dejvidom Mekalisterom Foto: Promo

Svi su na sastanku EPP, koji će trajati tri sata, a u raspravi učetsvjemo i mi.

To je dobra prilika da iskažemo svoje stavove i borimo se za zemlju. Kada se stalno borite postoji šansa da se izborite za nestso što nije izgledalo tako izgledno u prvom trenutku", kazao je Vučić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MIHAILOVIC

    16. maj 2018 | 15:28

    Budi Putin ili daj OSTAVKU ZEMLJA SE CUVA SA JAKOM VOJSKOM I U VOJNOM SAVEZU SA PUTINOVOM RUSIJOM SVE DRUGO VODI DA SE SRBIJA SVEDE NA BEOGRAD A MOZDA NI TO !

  • Renata

    16. maj 2018 | 19:04

    Opstanak i ostanak Srba na teritoiji KiM je od najvaznijeg znacaja .

  • maki

    16. maj 2018 | 19:27

    Srbi na Kosovu se moraju postovati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA