Dijalog Beograda i Prištine biće završen kad Srbija prizna Kosovo: Tači se oglasio na Fejsbuku posle sastanka sa Mogerini

U Briselu navode da se razgovaralo u kontekstu nastavljenog posredovanja u dijalogu Beograda i Prištine

  • 20

Evropska služba za spoljne poslove saopštila je da se šefica diplomatije EU Federika Mogerini sastala danas sa predsednicima Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem na marginama samita EU Zapadni Balkan koji se održava u Sofiji.

Važni susreti predsednika Vučića na Samitu Evropskih narodnih partija (FOTO)

- Dvojica lidera su potvrdila svoju spremnost da nastave intenzivan rad sa visokom predstavnicom kako bi došli do sveobuhvatne normalizacije odnosa, što je ključni element transformacije celog regiona - stoji u tekstu saopštenja Evropske službe za spoljne poslove.

U sedištu Evropske diplomatske službe u Briselu navode da je Mogerini sa Vučićem i Tačijem u Sofiji razgovarala u kontekstu nastavljenog posredovanja u dijalogu Beograda i Prištine.

- Uzevši u obzir važnost koju EU pridaje odnosima sa Zapadnim Balkanom, i to posebno ove godine, važno je da se napravi definitivan progres u nastupajućem periodu kako bi i Srbija i Kosovo mogli da napreduju u svojim evropskim težnjama - zaključeno je u saopštenju.

Kosovski predsednik Hašim Tači napisao je na Fejsbuku da je na inicijativu Federike Mogerini razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

- Složili smo se da finalna faza dijaloga o normalizaciji odnosa počne u bliskoj budućnosti, uz jedinstvenu podršku EU, SAD i drugih aktera - napisao je Tači i dodao da će proces biti završen priznavanjem Kosova od strane Srbije i članstvom u UN.

- Ovaj sastanak je dokaz posvećenosti Kosova dijalogu i dobrosusedskim odnosima, samo dan pre početka samita u Sofiji - napisao je Tači na toj društvenoj mreži.

Dodao je da je s Mogerini razgovarao o značaju učešća Kosova na, kako kaže, istorijskom samitu EU-Zapadni Balkan, i o jasnoj evropskoj perspektivi za Kosovo i susede.

Posle sastanka predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao kako je ponovio da je Srbija spremna za dijalog u svakom trenutku, ali da su preduslov za to da se sprovedu potpisani sporazumi iz Brisela i formira ZSO, te da bude jasno iskazano da druga strana takođe pristaje na kompromise.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA