0

Brnabić na Svetskom ekonomskom forumu sa najuticajnijim političkim liderima: U fokusu su tri teme

Svetski lideri, predstavnici međunarodnih organizacija i privrede, razgovaraće o tri ključne teme za region

Premijerka Srbije Ana Brnabić stigla je danas u Sofiju, gde je učestvovala na sastanku Svetskog ekonomskog foruma "Strateški dijalog za Zapadni Balkan".

Šta piše u Deklaraciji koju su potpisali predstavnici Zapadnog Balkana u Bugarskoj

Na skupu, u Nacionalnoj palati kulture u Sofiji, među više od 50 učesnika, uticajnih političkih lidera, biznis lidera, predstavnika međunarodnih organizacija, predstavnika relevantnih organizacija mladih, premijeri iz regiona Zapadnog Balkana, prisutni su i predsednik SEF-a Borge Brende, visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini, premijer Bugarske Bojko Borisov, predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti i direktorka programa za Evropu Svetskog ekonomskog foruma Martina Larkin.

Svetski lideri, predstavnici međunarodnih organizacija i privrede, razgovarali su o tri ključne teme za region: ekonomski rast, trgovina i investicije, važnost digitalne agende u kontekstu tehnološkog razvoja i jačanje uloge nove generacije mladih lidera.

- Digitalizacija podstiče kreativnost, inovacije, inkluziju i modernizaciju naših društava - istakla je Brnabić i naglasila da je digitalizacija šansa za zemlje u razvoju da uhvate korak sa tehnološki razvijenim zemljama i smanje jaz u tehnologijama i načinu poslovanja.

- Posebno želim da naglasim da je digitalizacija način da unapredimo standarde i kvalitet života svih građana regiona. Digitalna transformacija menja način poslovanja, podiže efikasnost i kreira novu, dodatu vrednost u svim oblastima života i rada - dodala je Brnabić.

sastanku Svetskog ekonomskog foruma "Strateški dijalog za Zapadni Balkan"-Foto: Vlada republike Srbije

Digitalna agenda za Zapadni Balkan će omogućiti smanjenje troškova rominga, veću pokrivenost "broadband" odnosno širokopojasnom mrežom i izgradnju eUprave i drugih elektronskih usluga. Kako je istakla premijerka, elektronska infrastruktura podjednako je važna kao i putna i železnička infrastruktura i zato je njeno jačanje jedan od prioriteta Srbije. Ona je rekla da je cilj Srbije da do 2020. godine dostignemo standarde EU i da imamo 100% pokrivenost teritorije tom mrežom.

-Digitalizacija nije samo IT, ona je ključ za pokretanje preduzetničke kulture i dalji razvoj poslovanja. IT sektor jedan je od najbrže rastućih sektora u Srbiji sa više od 10% godišnje, doprinosi BDP-u oko 5%, dok je rast izvoza softvera 20% godišnje -naglasila je Brnabić.

Predsednica Vlade je rekla da je digitalizacija važan alat u smanjenju birokratije, povećanju efikasnosti i promeni fokusa ka korisnicima usluga. U državnoj upravi to su javne usluge u službi građana, a u privredi to je rasterećenje od nepotrebnih i suvišnih procedura koji otežavaju poslovanje.

- Zato je cilj Vlade Srbije da pečat pošalje u istoriju - naglasila je Brnabić.

- Srbiju danas prepoznaju po kompanijama kao što su Nordeus, Seven Bridžis i novosadski institut Biosens - rekla je na kraju izlaganja Ana Brnabić, i istakla da je ponosna na ove i druge domaće kompanije i institucije koji su postali svetski poznati IT brendovi.

SAMIT U SOFIJI POKAZAO KOLIKO JE SRBIJA CENJENA

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je Srbija na Samitu u Sofiji predstavljena na najbolji mogući način, te da je predsednik Vučić dobio reč odmah nakon izlaganja predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska i predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera.

- To govori koliko je prostora dato Srbiji i koliko nam je značaja poklonjeno - rekla je Brnabić za N1.

Ona je navela da je iz razgovora sa učesnicima Samita videla da su oni manje ili više zadovoljn rezultatima, te da je premijer Albanije Edi Rama bio jako nezadovoljan i razočaran.

Kako je rekla, u kratkom razgovoru sa Ramom videla je da je nezadovoljan, jer Albanija nije dobila potvrdu datuma za početak pregovora za članstvo u EU.

- Mi imamo odlične odnose sa Albanijom i odličnu komunikaciju. Prepoznajemo značaj ulaska u EU i pozdravili smo početak pregovora za članstvo i za Albaniju i za Makedoniju, jer bez stabilnog regiona, nema ni stabilne Srbije - navela je Brnabić.

Aleksandar Vučić i Edi rama na Samitu u Sofiji-Foto: Telegraf

Ona je dodala da je ovo prvi put da Svetski ekonomski forum prati agendu proširenja i Berlinski proces, što je "značajno, jer se region Zapadnog Balkana bolje povezuje i ulazi u EU, ali ne kao region, već kao pojedinačne zemlje".

Istakla je da je povezivanje neophodno za dostizanje standarda koje imaju zemlje EU.

- Mislim da Srbija sada može očekivati više novca iz fondova EU, ali naš primarni fokus mora biti da izgrađujemo naše kapacitete i da imamo što vise kvalitetnih projekata - rekla je Brnabić i dodala da Srbija ostvaruje rast, ali da i dalje nije spremna za prihvatanje mnogo većih fondova.

MARKO ČADEŽ O UTICAJU PROŠIRENJA EU NA ZAPADNI BALKAN

Na skupu SEF-a u Sofiji učestvuje i predsednik PKS Marko Čadež, koji je i predsednik Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke.

Marko Čadež-Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

On će na panelu "Jačanje rasta kroz javno-privatno partnerstvo" govoriti o tome kako proširenje EU na Zapadni Balkan i regionalne ekonomske integracije mogu doprineti razvoju i regiona i EU.

Sutra, drugog dana boravka u Sofiji, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić će učestvovaći na "Bečkom ekonomskom forumu".

Na tom skupu će učestvovati premijeri Zapadnog Balkana i predstavnici ekonomskih institucija, koji će razgovarati o aktuelnim ekonomskim temama u regionu.

Oba događaja održavaju se u sklopu Samita Zapadnog Balkana u Sofiji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Tagovi: Ana Brnabić, Marko Čadež, Privredna komora Srbije, Sofija, Zapadni Balkan

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Misija KFOR-a pod komandom italijanskog generala nastavlja da čuva mir na Kosovu: Brnabić i ministarka odbrane Italije na sastanku (FOTO)

Siniša Mali se sprema za svoj prvi maraton: Istrčaće svih 42.195 metara na čuvenom atinskom maratonu, a evo kako trenira (FOTO)

Ako nije samo Kosovo, šta je uslov Srbiji za članstvo u Evropskoj uniji?

Unmik zabrinut zbog učestalih incidenata na Kosovu, Brnabić poručila: Prisustvo Misije neophodno za dostojanstven život Srba

Haradinaj tvrdi: Srbi sve zainteresovaniji za pristup "Vojsci Kosova"

Najveće gradsko priznanje za predsednika Srbije: Vučić postao počasni građanin Trebinja

Srbija u decembru otvara nova poglavlja u pregovorima sa EU: Koliko nas još koraka deli od članstva 2025. godine?

Uhapsite napadače! Šef UNMIK-a pozvao nadležne da reše slučaj kamenovanja Srba kod Peći

Ko je u Srbiji "simbol divlje gradnje", a ko "baca pare" na gondole: Oštra rasprava poslanika o nelegalnim objektima (VIDEO)

Ako bi "Vojska Kosova" ušla na sever pokrajine, Srbija bi bila saterana u ćošak: Vučić upozorio italijansku ministarku odbrane (FOTO)

Asocijacija: Krempita, radikali, Sajam knjiga? Odgovor: Urnebesna komedija (FOTO)

Srbija svoj odgovor na formiranje "Vojske Kosova" predstavlja 8. novembra!

Zvanično! Aleksandra Joksimović nova ambasadorka Srbije u Velikoj Britaniji

Tači, Haradinaj i Pacoli osudili poslednji napad na srpske vernike

Uskoro će samo još Albanija da priznaje Kosovo: Dačić o krahu politike Prištine

Počela rasprava o 1.148 amandmana: 10 zakonskih predloga iz oblasti građevinarstva i saobraćaja pred poslanicima Skupštine

Tači bi da otme jug Srbije, a o Mitrovici, Gazivodama i Trepče neće ni da razgovara

Nije strašno zato što se radi o meni, strašno je da se tako obraćate ženama: Brnabić prvi put javno progovorila o pretnjama silovanjem i vešanjem

Dugogodišnji glavni tužilac Haškog tribunala stiže u Beograd: Bramerc uoči predaje izveštaja SB UN

Fabrici ponovio: Srbija je lider na Zapadnom Balkanu (FOTO)

Vučić otkrio narodu koji mu je najteži momenat u političkoj karijeri u poslednjih 10 godina

Tadića ću prvo strpati u gepek, a zatim ga odvesti na jedno mesto: Šešelj lidera SDS-a nazvao izdajnikom i zaštitnikom narko-dilera, a sve zbog ubistva iz 2004.

Zukorlić koristi silu, u Sandžaku se ponaša kao talibani u Avganistanu: Ljajić uputio najstrašnije prozivke na račun muftije

Han: Kosovo nije jedini uslov za Srbiju na putu u EU

Vučićeva slavljenička poruka na deceniju od osnivanja SNS-a: Srbija je danas deset puta bolja nego što je bila, izašli smo iz depresije i krize (FOTO) (VIDEO)

Vučić odgovorio Jeremiću, a onda se osvrnuo i na Amfilohijevu izjavu o razgraničenju: Imao bih mnogo toga da pitam, ali bolje da ćutim

Jeremić najavio da Narodna stranka sledeća dolazi na vlast, Đurić na to odgovorio: Nije Srbija Vukova "prokleta avlija"

Ugljanin ponovo o autonomiji Sandžaka: Ovo je preduslov za trajno rešenje spornih pitanja

Bivši ambasador Srbije u Unesku: Ima onih koji kažu da je Kosovo njihovo, a ne srpsko i da srpsko nikada nije ni bilo

Dačić o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora: Ne treba stalno ići, ali ja sam spreman, ne plašim se

Za 19 godina na Kosovu niklo više od 900 džamija: Verski radikalizam u jačanju, najveća pretnja stiže od brojnih džihadista

Poseta Makrona Srbiji je simbolično i strateški važna! Prvi dolazak predsednika Francuske posle 17 godina

Zukorlić "sazreo" za ministra, sa Vučićem razgovarao o funkciji: Ne isključujem mogućnost, mada nisam takvog psihomentalnog karakternog profila

Najveće prepreke za uspeh dijaloga se nalaze u Prištini: Dačić objasnio sudbinu UNMIK-a, "Vojske Kosova" i prijema u Interpol

SNS unela život u svaki deo Srbije, od Subotice do Vranja: Naprednjaci danas proslavljaju 10 godina postojanja stranke

Veličanstvena pobeda, nacija se ponosi vama! Državni vrh Srbije čestitao osvajanje zlata odbojkašicama (FOTO)

Makedonija rešena, sva pažnja usmerena na Kosovo: Slede pojačani pritisci na Beograd i Prištinu?

Svi dogovori ništavni pred silom terorista iz Prištine, Popović poručio: Beograd da prekine pregovore ako ne odustanu od "Vojske Kosova"

Šta se krije iza formiranja "Vojske Kosova"? Jelena Milić poručuje: Namera im je da Beograd isključe iz dijaloga sa Prištinom

Beograd i Priština će morati da preduzmu politički teške stvari, iz SAD poslata poruka: Obe strane moraju imati u vidu da je stvar hitna

2.700 socijalista će birati organe stranke na 10. Kongresu SPS: Odluka pada 22. decembra (FOTO)

Oni koji su narušili granice Srbije sada govore o teritorijalnom integritetu: Dačić upozorio na štetne poteze Prištine