Jedna strana nikako ne sme dobiti sve, a druga ostati poražena! Generalna sekretarka EP u Srbiji o rešenju kosovskog pitanja (FOTO)

Grubješić ističe da je pre svega jasno da Srbija teži predlogu rešenja koje bi se moglo nazvati kompromisnim

  • 2

Intenzivna diplomatska aktivnost domaćih i stranih aktera govori u prilog tome da se ubrzava donošenje rešenja ili bar predloga rešenja za odnos Beograda i Prištine, smatra generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić, koja ukazuje da se Srbija ne sme ostaviti poraženom, jer takvo rešenje neće biti održivo.

Haradinaj u Vatikanu traži da Sveta stolica prizna nezavisnost Kosova (FOTO)

Grubješić ukazuje da je to najvažnija poruka koja nam dolazi sa svih skupova kojima je Srbija prisustvovala, ili o kojima smo čitali prethodnih dana.

Poslednjih dana, naime, uočljivo je veliki brojh razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa vodećim evropskim partnerima, kao i broj intervjua koje je dao stranim medijima.

Na pitanje kako vidi interesovanje sagovornika za tu temu, a kako učinak naših poruka, odnosno onoga što je njima preneo Vučić, Grubješić ističe da je pre svega jasno da Srbija teži predlogu rešenja koje bi se moglo nazvati kompromisnim.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Kompromisno rešenje znači da jedna strana nikako ne može dobiti sve, a da druga strana ostane poražena. Takvo rešenje ne može biti dugoročno održivo - kaže Grubješić.

U tom kontekstu, ona se nada koliko-toliko pravičnom rešenju za Srbiju.

Ukazuje, istovremeno, da bi rešenje u kojem bi Srbija ostala poražena u budućnosti dovelo do tenzija.

I pored toga što smo svi svesni realnosti, dodaje, druga strana u pregovorima, odnosno Priština, mora da ispuni ono na šta se obavezala, a nije ispunila.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Prošlo je pet godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, a nije ispoštovan najveći deo o formiranju Zajednice srpskih opština. To ide na teret i dušu onih koji nisu sproveli svoj deo - istakla je generalna sekretarka EPuS-a.

Trenutni cilj Srbije je da sklopi "istorijski sporazum" sa Prištinom, kaže Grubješić, kako bi obe strane mogle da krenu napred, rasterećene od prošlosti.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA