≫ 

Zeleno svetlo Pentagonu: Pojačajte vojnu saradnju i angažman u Srbiji zbog Rusije

U dokumentu je akcenat stavljen na evrotlanske integracije, te nastavak primicanja zemalja Zapadnog Balkana NATO-u i EU

  • 13

Amerikanci se vraćaju na Balkan, mogla bi ukratko da glasi poruka izvedena iz odluke Komiteta za vojne poslove Zastupničkog doma američkog Kongresa kojim se daje zeleno svetlo Nacionalnom odbrambenom aktu za fiskalnu 2019. godinu, ali i posebna ovlašćenja sekretaru odbrane za region Zapadnog Balkana.

DW: EU na muci - ne može sebi da priušti Zapadni Balkan, a ne sme da ga prepusti Kini i Rusiji

Odredbe ove posebne sekcije godišnjeg akta odnose se na region, koji uključuje "Republiku Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Republiku Kosovo i Republiku Makedoniju".

- Ova sekcija će dozvoliti Sekretaru za odbranu da pojača angažman i vojnu saradnju koristeći programe i aktivnosti pod poglavljem 16, odeljkom 10, Koda Sjedinjenih Država, za region Zapadnog Balkana - piše u dokumentu, gde se posebna pažnja pridaje ruskim aktivnosti koje podrazumevaju "propagandni i medijski uticaj i nastojanja da istaknu postojeće etničke tenzije, zbog čega Komitet ostaje duboko zabrinut".

U dokumentu je akcenat stavljen na evrotlanske integracije, te nastavak primicanja zemalja Zapadnog Balkana NATO-u i EU.

Printskrin: rules.house.gov

Komitet je ohrabren snažnim partnerstvom koje se nastavlja razvijati između zemalja Zapadnog Balkana sa SAD. Ova partnerstva su vitalna za jačanje sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta u regionu. Komitet takođe ohrabruje evropske partnere i saveznike da nastave sa jačanjem veza sa regionom. Takođe, komitet se nada i podržava nastavak rada mnogih u regionu prema ciljevima integrisanja u euroatlansku zajednicu, uključujući NATO i EU. Nastavak napretka ovih zemalja prema pridruživanju u NATO i EU osigurava stabilan okvir kroz koji se može postići veća stabilnost i sigurnost u Centralnoj Evropi.

Pentagon Foto: Wikipedia/David B. Gleason, Printskrin: Google Maps

Komitet takođe primećuje da bi Ministarstvo odbrane trebalo da nastavi sa pojačanom vojnom saradnjom i angažmanom u regionu - preporuka je zastupnika.

U prilog ovome govori i podatak da je savetnik Ramuša Haradinaja Halil Matoši izjavio da su SAD uključene u završnicu dijaloga između Beograda i Prištine "koji će rezultirati uzajamnim priznanjem, mada se to naziva terminom pravno-obavezujući sporazum".

Foto: Facebook/Hashim Thaçi

Vojni analitičar Aleksandar Radić za Telegraf kaže da je u pitanju jasan plan zapadnih sila, pre svega SAD i Velike Britanije, da žele da obnove uticaj na Balkanu, jer Balkan ovakav kakav je, nestabilan, može da izazove veoma ozbiljne probleme u budućnosti.

- Činjenica je da Balkan može Zapadu da donese mnogo više štete nego koristi. To je nažalost realno. Destabilizacija Balkana mogla bi da izazove mnogo problema i da bude kompromitujuća po stabilizaciju EU i autoritet zapadnih sila. Razlog njihovog interesa je da što pre uđemo u evroatlanstke integracije. To se pokušalo posle 5. oktobra, posle čega smo ušli u jednu fazu gde se Zapad distancirao od nas. Njihova pažnja potpuno je bila preusmerena na rat protiv terorizma i zbivanja na drugim krajevima sveta, dok je Balkan ostao po strani - rekao je Radić.

Analiza Aleksandra Radića Printskrin: Telegraf

On očekuje da će Amerikanci diplomatski ući mnogo ozbiljnije na balkanski teren, ali pre svega medijski,  propagandno, ekonomski, kako bi njihova ponuda bila prepoznatljiva.

- Naš rusofilski osećaj je snažan i iracionalan, dok je istovremeno snažan i antiamerički duh, izražene su antiglobalističke ideje. Biće izazov za Amerikance kako na pravi način da uđu a da ne budu kontraproduktivni. Sada je Amerika na potezu, moraju da ponude model koji je promišljen i inteligentan, koju poruku će da pošalju na koji način. Ući će brzo ovde, ali je pitanje kojim tempom će preoblikovati stvari u regionu, gde je deo tog paketa svakako ulazak Srbije u NATO, rešavanje kososvkog pitanja, ali pre svega, uključivanje države u okvire zapadnih integracionih procesa - njegov je zaključak.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cdc

    24. maj 2018 | 14:43

    Vec par godina mas unistavaju preko medija, ljudi su dosta neinformisani. Sto im se servira to je to, zalosno. Sve u svemu, ne trebaju nam vojno, ekonomska saradnja je ok, vise od toga ne.

  • Petar M

    24. maj 2018 | 14:40

    Nikada nisu odlazili sa balkana, da bi se sada vracali, tu su vec 100 godina, kada bi otisli, balkanom bi zavladao mir.

  • Robi

    24. maj 2018 | 18:52

    Nepravi Rusija probleme i pljacke po svijetu vec vi kauboji sa Evropskim marionetama, odavno ste poceli pljacku svijeta i nastavili sto je Hitler zapoceo. Indijance, svoj narod ste pobili i opljackali, sta da mi ocekujemo, te fore su vam prozirne kao bistra voda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA