Skupština Srbije zapošljava pomoćnike na neodređeno vreme: 50 novih konsultanata za srpske parlamentarce

Njihov posao je od prijema pošte i razvrstavanja dokumenata do pisanja akata koje poslanici predlažu parlamentu

  • 1

Na svakih pet parlamentaraca u Skupštini Srbije biće raspoređen po jedan pomoćnik koji je zadužen za administrativne poslove u poslaničkom klubu, iz uvida u novu sistematizaciju saznaju Novosti.

Ana Brnabić uputila predlog Skupštini Srbije: Evo koga želi na mestu ministra finansija

Prema njoj, planirano je da ih u zakonodavnom domu tokom ove godine bude 50. Po poslaničkim klubovima trenutno ih je raspoređeno 38, dok ih je u kabinetu predsednice Maje Gojković još šest.

U pitanju su zaposleni koji se angažuju na određeno vreme i njihov "staž" prestaje kada se završi poslanički mandat.

Konsultanti su raspoređeni po poslaničkim grupama tako da najveći broj pomoćnika ima najbrojniji klub. To su, u ovom sazivu, naprednjaci kojih ima 104, pa je njima i predsednici parlamenta dodeljena skoro polovina ukupnog broja konsultanata. Timovi poslanika koji broje petoro članova imaju pravo na dva pomoćnika.

U kabinetu predsednice Maje Gojković je šest pomoćnika Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Njihov posao je od prijema pošte i razvrstavanja dokumenata do pisanja akata koje poslanici predlažu parlamentu.

U objašnjenju nove sistematizacije, zamenik generalnog sekretara Srđan Smiljanić istakao je da "parlament ima potrebu da u svakom sazivu angažuje konsultante za obavljanje stručnih i administrativnih poslova". On je takođe predložio da maksimalan broj zaposlenih na neodređeno vreme u svim sektorima parlamenta bude 490 što je Administrativni odbor i prihvatio.

U parlamentima širom sveta poslanici imaju pomoćnike, ali njih uglavnom ne biraju skupštine nego sami parlamentarci. Svaki od "tribuna" ima svoj budžet i onda on odlučuje koga će i za koje poslove angažovati.

(Telegraf.rs / Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • siri dalje

    27. maj 2018 | 10:06

    Poslanici koji su sebi izglasali da nakon provedenih 16 godina u Skupstini mogu u penziju, sada imaju i konsultanteu svom radu(citanje stanpe,pisane poruka na mobilnom,svadjanje sa opozicijom ili pozicijom, i td.)i to sve na teret naroda koji cuti i trpi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA