Kosovski Albanci ništa ne rade spontano i bez plana: Dragaš o gradnji puta kod Visokih Dečana i kamenovanju Srba u Petriču

Prema njegovim ečima, reakcija OEBS-a i drugih međunarodnih zvanicnika govori da kosovski Albanci više nisu njihovi miljenici kao što su do sada bili, a Srbija i njeno rukovodstvo pokazuju ozbiljnost i snagu u čitavom ovom procesu

  • 45

Poslednji događaji na KiM u vezi gradnje puta kod manastira Visoki Dečani i kamenovanje Srba u Petriču, kod Kline, pokazuju nervozu prištinskih vlasti u finišu pregovora o trajnom rešenju kosovskog problema na kojem insistira međunarodna zajednica, ocenio je danas Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost.

Pobeda! Međunarodne organizacije stopirale radove u zoni manastira Visoki Dečani

Dragaš kaže podseća da je poznato da kosovski Albanci ništa ne rade spontano i bez plana.

- Svaka njihova akcija je ili podržana ili instruisana od njihovih političara - naveo je Dragaš u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Prema njegovim ečima, reakcija OEBS-a i drugih međunarodnih zvanicnika govori da kosovski Albanci više nisu njihovi miljenici kao što su do sada bili, a Srbija i njeno rukovodstvo pokazuju ozbiljnost i snagu u čitavom ovom procesu.

- Dakle, njima je potpuno jasno da je nemoguće rešenje kosovskog problema koje će samo njima odgovarati i zbog toga pokušavaju da uspore i opstruiraju pregovore. Ovakve postupke kosovskih Albanaca, odnosno njihovih lidera, je mesecima unazad najavljivao predsednik Vučić govoreći o tome da oni ne žele iskrene pregovore i ispunjavanje Briselskog sporazuma, navodeći primer odugovlaćenja formiranja ZSO što je njihova najvažnija obaveza iz tog dogovora - naveo je.

Dragaš smatra da međunarodna zajednica i mentori kosovske nezavisnosti moraju sada izvršiti pritisak na njih, upozorivši ih jasno kuda vodi ovakvo njihovo ponašanje.

- Na Srbiju i na Srbe se više ne gleda u svetu kao na loše momke. Srbija i predsednik Vučić su od istih tih velikih sila proglašeni za faktor stabilnosti u regionu i to je ono što kosovskim liderima veoma smeta. Jer će, ispunjavanjem Briselskog dogovora Kosovo ući u jedan ozbiljan pravni okvir, a taj pravni okvir podrazumeva i suđenja za ratne zločine istih tih koji danas vladaju Kosovom - naveo je Dragaš.

Pogledajte, napad na Srbe u Petriču:

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ana

    28. maj 2018 | 18:01

    Sve je to smisljen scenario uz podrsku Amerike.

  • Mario

    28. maj 2018 | 19:14

    Sve mi se vise cini da Albanci namerno rade ovakve stvari ne bi li nas isprovocirali, na srecu, imamo mudro drzavno rukovodstvo koje zna sta da cini u takvoj situaciji.

  • era

    28. maj 2018 | 17:59

    KIM je zauvek Srbija to i Haradinaj zna i to je njemu problem

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA