U masovnoj grobnici kod Đakovice pronađena tela 5 Srba: Njihov broj bi mogao da bude mnogo veći, postoje još dve lokacije?

U delu zone Dukađini, koja je pripadala Ramušu Haradinaju, kaže Odalović, bilo je puno teških zločina od koji mnogi nisu rasvetljeni, a najviše ih se desilo posle dolaska međunarodne misije

  • 4

U masovnoj grobnici na periferiji Ðakovice je u protekle tri nedelje pronađeno najmanje pet tela, ali bi njihov broj mogao biti i veći, a osnovano se sumnja da je reč o ljudima koji se nalaze na spisku nestalih kosovskih Srba, kaže predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović.

Grobnica u Đakovici krije više od 3 tela: Preko 20 Srba ubijeno, pa zabetonirano u rupi

On za današnju "Politiku" navodi da međunarodni forenzički stručnjaci i antropolozi rade na identifikaciji tih posmrtnih ostataka i da se očekuje da će se vrlo brzo znati identitet žrtava.

U delu zone Dukađini, koja je pripadala Ramušu Haradinaju, kaže Odalović, bilo je puno teških zločina od koji mnogi nisu rasvetljeni, a najviše ih se desilo posle dolaska međunarodne misije - u vreme kada je trebalo da predstavnici međunarodne misije pruže zaštitu Srbima.

Foto: Profimedia

- A to je bilo vreme u kome su albanski teroristi nesmetano vršili zločine, privodili ljude, saslušavali ih, zatvarali, i na kraju mnoge ubili - objašnjava Odalović, naglasivši da za ove zločine niko nije odgovarao.

On najavljuje da će na ovom terenu biti istražene još dve lokacije za koje, takođe, postoje informacije da se na njima nalaze neki posmrtni ostaci, a u tu istragu će, kaže, biti uključen i Euleks - iako mu mandat ističe 15. juna.

Odalović kaže da su kod Ðakovice, još u junu 1999. godine, pripadnici italijanskog kontingenta pronašli nekoliko tela i sahranili ih na groblju u Ðakovici.

- Pretraga, po nalogu Euleksa, a uz prisustvo članova radne grupe iz Prištine i radne grupe iz Beograda, počela je pre tri nedelje. Kada antropolozi završe posao, videćemo koliko je tačno tela pronađeno u ovoj masovnoj grobnici - objašnjava on.

Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović Foto: Medija centar Beograd

Kako ističe, u zoni oko Ðakovice ranije je bilo pronađeno pet tela žitelja Orahovca koji su, bežeći pred terorom OVK, krenuli prema Crnoj Gori.

U Ðakovici je, kaže predsednik Komisije za nestala lica, postojalo nekoliko ilegalnih zatvora, gde su lica srpske i druge nealbanske nacionalnosti privođena, saslušavana i u mnogim slučajevima se ne zna njihova dalja sudbina.

Samo iz ovog regiona, u zvaničnoj evidenciji Srbije, još 53 osobe se vode kao nestale, napominje Odalović.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    29. maj 2018 | 09:32

    I kad se ono nastavljaju pregovori sa ovim zverinjem???

  • Dejan

    29. maj 2018 | 09:26

    Svi znamo šta su i kako šiptari radili od uvek . Zašto bre više ćute ovi naši i dignu glas do neba . kome se dodvoravaju . Muka mi je od naše nesposobnosti . Zna se da su šiptari podivljala i bezobrazna rulja koja i dan danas radi isto što i pre. Zar nemamo snage . Pa to smo mogli da sredimo za dva dana . I sada nešto fantaziramo i lažemo sami sebe .

  • petarleskovac

    29. maj 2018 | 10:09

    Siptari su ubijali i i miru,dok je jos postojala Jugoslavija,malo po malo,onako teroristicki,i tad se cutalo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA