Saradnik Vuka Jeremića na saslušanju pred američkim federalnim sudom: Prljavi poslovi u Hongkongu

Saslušanje Hoa prvobitno zakazano za 13. april u Njujorku odloženo do 1. juna, kada se očekuje da se Patrik Ho detaljno izjasni o optužbama da je ponudio mito liderima iz Čada, Senegala i Ugande za dobijanje naftnih prava za kinesku energetsku kompaniju

  • 33

Bivši ministar unutrašnjih poslova Hongkonga Patrik Ho, koji se dovodi u vezu sa Vukom Jeremićem, biće saslušan 1. juna.

Mihajlovićeva: Gde god se tajno deli novac, tu je uvek Jeremić

Kako navodi "Srpski telegraf", on će pred američkim federalnim sudom govoriti o mejlovima do kojih je došao FBI tokom istrage.

Kako pišu kineski mediji, FBI je došao do čak 300.000 mejlova od kojih se 100.000 tiču prljavih poslova u koje je umešan Ho, prenosi "Srpski telegraf".

Vesić: Javnost ima pravo da zna kako se finansira Jeremić

List napominje da bi nekadašnji srpski šef diplomatije mogao da se nađe u nezavidnoj situaciji ukoliko se ispostavi da je on među ljudima koji su umešani u prljave poslove, te postoji mogućnost da se među 100.000 spornih mejlova nađu i oni koji se tiču Jeremića i njegove organizacije CIRSD, odnosno 5,3 miliona dolara koji su, prema tvrdnji urednika "Antidota" Marka Matića, uplaćeni na njegove račune.

List navodi i da je dodatni razlog za Jeremićevu zabrinutost i činjenica da je on 2011. redovno odlazio u Hongkong, što Srpski telegraf dokumentuje fotografijama koje prenosi sa Jeremićevog Tvitera.

Takođe se napominje da je Hongkong lokacija koju je FBI identifikovao kao mesto oko kojeg su se vrteli svi prljavi poslovi.

U tekstu se navodi i da je pretpretresno saslušanje Hoa prvobitno zakazano za 13. april u Njujorku odloženo do 1. juna, kada se očekuje da se Patrik Ho detaljno izjasni o optužbama da je ponudio mito liderima iz Čada, Senegala i Ugande za dobijanje naftnih prava za kinesku energetsku kompaniju.

Američko tužilaštvo objavilo je da je "češljanje" poruka i dokumenata koje je sa svojim saradnicima razmenjivao Ho bio izuzetno dugotrajan zadatak pošto je bilo više od 300.000 poruka i priloga za proveru i više od 100.000 koje se tiču Hoa.

- Ovaj proces je bio razumljivo dug... U brojnim slučajevima je razumljivo kašnjenje od nekoliko meseci ili čak godina između uzimanja elektronskih dokaza i završetka revizije vlade - navodi se u američkom tužilaštvu, prenosi Srpski telegraf.

Foto: Pixabay

List navodi i da su, prema informacijama do kojih je došla istraživačka mreža "Antidot" u saradnji sa istraživačkim portalom iz Hongkonga Factwirw.org. koje će uskoro biti objavljene, od jeseni 2013. godine krenule uplate CEFC "State Energy HK" i "Fully Source" (iza svih njih stoiji kompanija China Energy Company na čijem je čelu Jeremićev kolega sa Harvarda Emilio Lozoja) u ukupnom iznosu od 5,3 miliona dolara. Od toga 3,97 miliona dolara za CIRSD i 1,33 miliona dolara za Jeremićevu preduzetničku agenciju, navodi ST i dodaje da je samo tri meseca ranije organizovan sastanak kojem su prisustvovali Po, Jeremić i Lozoja.

- Nije jasno šta je Jeremić kao predsedavajući Generalne skupštine Ujedinjenih nacija tražio na sastanku u Hongkongu na kom je dogovaran milionski posao između dve privatne kompanije. Nije jasno ni za koje je konsultantske usluge Jeremiću na račun privatne firme uplaćeno 1,33 miliona dolara - navodi Matić.

Patrik Ho i Tidijan Gadio uhapšeni su prošlog novembra u Americi u korupcionaškom skandalu teškom tri miliona dolara. Šeik Gadio je u savetodavnom odboru CIRSD dok je Ho u više prilika držao predavanja na panelima Jeremićeve organizacije, napominje Srpski telegraf.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ljubica

    29. maj 2018 | 09:53

    cula sam da je postao otac i cestitam mu

  • Pele

    29. maj 2018 | 09:41

    Ukoliko postoji umešanost Vuka Jeremića u tu priču naravno da mora da odgovara.

  • sale

    29. maj 2018 | 09:39

    Istraga ce pokazati koliko se uprljao Jeremic i koliko ce ta saradnja da ga kosta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA