14. juna ostvariće se ono što moćnici na Kosovu priželjkuju godinama

Jasno se ispostavilo da od početnih nada u pravednije, pravičnije i na zakonu zasnovano društvo neće biti ništa

  • 7

Nemački mediji prenose da će se sredinom juna ostvariti ono što moćnici na Kosovu priželjkuju godinama, a to je okončanje misije Euleksa, piše Dojče vele.

(UŽIVO) Počelo glasanje o nominaciji Siniše Malog za ministra finansija: Poslanici se izjašnjavaju javno (LIVESTREAM)

Istovremeno, jasno se ispostavilo da od početnih nada u pravednije, pravičnije i na zakonu zasnovano društvo neće biti ništa, jer je zarad političke stabilnosti Misija izbegavala da istražuje slučajeve korupcije u vrhu vlasti i države.

Uz podsećanje na veličinu Euleksa i budžet sa kojim je misija radila, u tekstu koji prenosi DW, podseća se da je Euleks prvobitno pozdravljen s nadom.

- Euleks je bio najveća strana misija EU. Ona je povremeno imala 2.000 policajaca, sudija i carinika i godišnji budžet od 200 miliona evra. Više puta je smanjivana, a u poslednjem sastavu je imala 800 službenika i budžet od 60 miliona. Kosovsko stanovništvo je pozdravilo Euleks s nadom - mnogi su očekivali da će ta misija sprovesti pravnu jednakost i raspodelu vlasti - navodi se u tekstu Noje cirher cajtunga koji prenosi DW.

List piše i da 1989. ukinut autonomni status Kosovu, te da tamo više nije bilo pravne države, mada, kako kažu, ni pre toga tamo nisu znali za demokratske odnose.

Priština-Foto: Tanjug/AP

- Nadama Kosovara krila su dale i odvažne najave šefa Misije da će voditi istrage bez obzira na rang osoba i da će loviti i ''krupnu ribu"- navodi se u tekstu koji prenosi DW.

Građani su, međutim, bili razočarani jer su izostali spekatakularni slučajevi, a bilo je sve više žalbi na račun neefikasnosti i nekompetentnosti osoblja koje je bilo dobro plaćeno, ali neupućeno u lokalne prilike, navodi autor tekstu.

Pominje da se gradonačelnik Prištine žalio da se državni tužioci Misije ne interesuju mnogo za njegova dokumenta koja svedoče o podmićivanju u tenderskim procedurama, a ubrzo je došla i optužba da je i sam Euleks korumpiran.

- Negativno pisanje štampe o Euleksu je takođe bilo deo kampanje. Nju su poveli najviši politički krugovi na Kosovu, ali i levonacionalistička opozicija koja je u Misiji videla kolonijalistički instrument represije - piše Noje cirher cajtung.

Navodi i slučaj tužiteljke Euleksa Marije Bamije iz 2014. koja je izašla pred javnost i optužila dvojicu svojih kolega da su primili mito od kosovske mafije, prenosi DW.

Euleks-Foto: Tanjug/BOKI

Opunomoćenik EU za spoljne poslove zatražio je izveštaj koji je sastavio francuski pravnik Žan-Pol Žake, a koji je, međutim, zaključio da su optužbe za korupciju bez dokaza, ali i da bi temeljna reforma Misije mogla biti snažan instrument, jer je besmisleno da se ostaje i dalje radi kao i do sada.

Sve je ipak ostalo po starom, samo su smanjeni osoblje i njegove nadležnosti, piše Noje cirher cajtung.

List podseća da je jedan od ljudi koji je to "prozreo" bio poznavalac međunarodnih stuktura i bivši šef ekonomske službe međunarodne uprave Andrea Kapusela.

On je 2015. godine objavio knjigu u kojoj je objasnio kako su državni tužioci i sudije misije Euleksa izbegavali istrage "škakljivih" slučajeva u koje su bili umešani političari visokog ranga, prenosi DW.

- Njegov zaključak je da je to bila cena očuvanja političke stabilnosti Kosova. Drugim rečima: dosledno krivično gonjenje bez obzira na značaj političke funkcije značilo bi promenu režima. A u taj rizik nisu htele da se upuštaju ni EU ni njene države-članice - piše "Noje cirher cajtung".

Kako navodi Noje cirher cajtung, a list se poziva na izjavu kosovskog ministra pravde Abelarda Tahirija, Prištini, sada više nije ni potrebna misija sa izvršnim ovlašćenjima.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA