Bezobrazluk Ljekaja: Građevinski radovi kod manastira Dečani nisu pretnja zaštićenoj zoni

Inicijativu za gradnju puta pored manastira krajem prošle godine obnovio sadašnji kosovski premijer Ramuš Haradinaj

  • 5

Kosovski ministar infrastrukture Palj Ljekaj rekao je da su u toku građevinski radovi na putu Dečani-Plav i tvrdi da oni nisu pretnja zaštićenoj zoni oko manastira Visoki Dečani.

Kosovski Albanci ništa ne rade spontano i bez plana: Dragaš o gradnji puta kod Visokih Dečana i kamenovanju Srba u Petriču

Ljekaj je za prištinski dnevnik Bota Sot kazao da se obnova puta između Dečana i granice sa Crnom Gorom odvija prema planu i ugovoru, preneo je Unmik u svom pres klipingu.

- Srpski građani i verske institucije na Kosovu ne bi trebalo da postupaju u skladu sa voljom Beograda, jer će to samo dovesti do problema i prepreka za njihovu integraciju na Kosovu - rekao je Ljekaj.

Eparhija raško-prizrenska SPC saopštila je pre nekoliko dana, povodom početka radova na magistralnom putu Dečani-Plav, kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani, da kosovska vlada na najgrublji način ugrožava jedan od najznačajnijih UNESKO spomenika na Balkanu i da se radovi sprovode protivno kosovskom zakonu i standardima UNESKO.

Printskrin: Youtube/Kohavision

Eparhija raško-prizrenska navela je i da je redovno naglašavala da Crkva nije protiv gradnje puteva, ali da izgradnja magistralnog puta neposredno pored najznačajnijeg UNESKO spomenika svetske kulturne baštine na ovom prostoru predstavlja ne samo kršenje postojećeg zakona, već anticivilizacijski čin koji će naneti veliku štetu manastiru Visoki Dečani.

Navedeno je da će put dovesti do povećanja saobraćaja, prolaska teških vozila, dodatnog zagađenja i buke koji će prostoru oko manastira kao jednoj od retko sačuvanih oaza mira i tišine naneti nepopravljivu štetu.

Podseća se da je 2014. godine, zahvaljujući čvrstom međunarodnom stavu i spremnosti tadašnje kosovske vlade zaobilaznica započeta i svečano otvorena uz prisustvo gradonačelnika Dečana i Plava, ali da su radovi ubrzo zaustavljeni, a da je inicijativu za gradnju puta pored manastira krajem prošle godine obnovio sadašnji kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kosta

    31. maj 2018 | 17:37

    Pristinske vlasti na sve moguce nacine izazivaju nered i provokacije jer zele silom da primoraju srpski narod da bezi sa KiM .

  • cssc

    31. maj 2018 | 12:50

    Bezobrazluk prevazilazi sve granice

  • milica

    31. maj 2018 | 14:51

    Da su Srbi pravili oko džamije onda bi bilo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA