≫ 

Borba za Kosovo: Priština odustala od UNESKO, ali sada Beograd ima novi prioritet (FOTO)

Biće ovo vrelo leto u borbi za južnu srpsku pokrajinu

  • 37

Dačić predstavio "Guči" kapu, deo uniforme prvih srpskih diplomataMinistar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić uveren je da će trend povlačenja priznanja Kosova biti nastavljen "u velikom broju zemalja" i dodao da će to biti prioritet srpske diplomatije. Dačić je, sednici Odbora za spoljnu politiku Skupštine Srbije, izjavio i da je Kosovo odustalo od članstva u UNESKO, ali da se očekuje da podnese zahtev za članstvo u Savetu Evrope, dodavši da Srbiji u avgustu predstoji "borba" za nastavak mandata Unmika pošto će Velika Britanija biti predsedavajuća Saveta bezbednosti UN.

Lobi grupa Srbima namešta silovanje 20.000 Albanki na Kosovu? Dačić izneo strašne tvrdnje u kojima se pominju Legija, Pavković i Guri

- Dao sam nalog da je to prioritet naše diplomatske mreže i ... nastavićemo sa tim bilateralnim aktivnostima u narednom periodu, ali bez mnogo pompe - rekao je Dačić na sednici Odbora za spoljnu politiku Skupštine Srbije.

Dačić je rekao da je situacija s priznanjem Kosova nejasna u mnogim zemljma jer "ne postoji papir" o priznanju, "ne zna se ko je, kada i u kojoj formi to učinio".

Kao primer je naveo Egipat gde je Kosovo, kako je naveo, priznato nekoliko dana pre svrgavanja Mohameda Mursija sa vlasti ali ni danas nema dokumenta o tome, a na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Egipta ne piše da je Kosovo država.

Dačić na sednici Odbora - Printskrin

Povlačenje priznanja Kosova, prema Dačićevim rečima, pokazuje da je proces reverzibilan.

- Čak i u Prištini pišu da je sada više zemlja koje povlače priznanje, nego onih koje ga priznaju, to je potvrda da je to moguće i pitam se zašto se time nismo ranije bavili... Ili je neko mislio da je to nemoguće, ili nekome nije bilo stalo, ili je neko jedva čekao da to (pitanje Kosova) što pre skinemo sa dnevnog reda - rekao je.

On je dodao i da je svestan da zemljama koje povlače priznanje Kosova "nije lako" jer "ulaze u problem sa Zapadom".

Dačić je rekao da Srbija želi da popravlja odnose i sa Zapadom ali je problem razlilčitog razumevanja Kosova.

- Veliko je pitanje možemo li naći zajednički interes i adekvatan pristup koji nas neće stalno konfrontirati. Mi moramo da branimo svoje interese ali tako da ostavimo prostor za dalje razgovore -  rekao je Dačić na sednici Odbora gde je podneo izveštaj o radu Ministarstva spoljnih poslova od novembra prošle godine do kraja aprila 2018.

Dačić na sednici Odbora - Printskrin

Dačić je rekao da "postoji intencija da se završi mandat" Misije UN na Kosovu i Metohiji (Unmik), zemalja koje smatraju da nije više neophodan i dodao da će Velika Britanija verovatno ponovo pokrenuti to pitanje.

- Postoji intencija, pre svega sa Kosova, da se završi mandat UNMIK-a, govoreći da nije više neophodan i pokušaji ;nekih zemalja da se prorede sednice ili da se ukinu, da se promeni forma, da se održavaju zatvorene konsultacije umesto otvorenih sednica. U avgustu je predsedavajuća Velika Britanija, koja će verovatno opet pokrenuti ta pitanja. Reč je o proceduralnim stvarima, te ne može da se stavi veto. Ipak, predstoji borba oko tog pitanja - rekao je Dačić, ocenivši da "ima dovoljno osnova da se ta misija održi u postojećem formatu".

Šef srpske diplomatije je rekao da je Kosovo odustalo od članstva u UNESKO, ali da je moguće da će se "tek u novembru sledeće godine odlučiti za kandidaturu"

- Nema šanse da postanu članica, to mogu otvoreno da vam kažem. Ne postoje nikakve mogućnosti da dobiju dovoljan broj glasova - rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, saradnja Kosova sa Interpolom odvija se preko misije UNMIK, odnosno u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

Dačić je kazao da Kosovo neće moći da bude član OEBS-a, ali da se očekuje da Kosovo aplicira za članstvo u Savetu Evrope.

Kako je istakao, "ima više zemalja koje povlače prizanje nego koje priznaju" nezavisnost Kosova, a mnoge zemlje su nezadovoljne što Kosovo preduzima jednostrane poteze.

Dačić na sednici Odbora - Printskrin

Govoreći o radu Ministarstvu spoljnih poslova i bilateralnim odnosima, Dačić je rekao da je razgovarao sa 36 ministara spoljnih poslova tokom proteklih šest meseci u cilju uspostavljanja što boljih odnosa i razgovora o pitanju Kosova, da će u narednom periodu biti razmotrena struktura, shodno svim novim aktivnostima, a pored ostalog pitanje ekonomske diplomatije.

On je rekao da su najvažnija pitanja očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, saradnja sa državama u regionu i evrointegracije.

- Koliko god da bude otvoreno poglavlja, mi smo zaslužili više. Nismo zadovoljni dinamikom otvaranja poglavlja  -rekao je Dačić.

Dodao je da Srbija treba da ispuni svoje zadatke kada su u pitanju evrointegracije, ali da "niko ne treba da očekuje da će zbog otvaranja nekoliko poglava" da ugrozi "vitalne nacionalne interese".

- Želimo da dođemo do kompromisa, ali prištinska strana ne želi o tome da razgovara, misle da je to pitanje rešeno posle bombarovanja, uspostavljanjem privremenih institucija i jednostranim aktom proglašenja nezavisnosti - rekao je Dačić.

Skupštinski odbor za spoljne poslove usvojio je danas šestomesečni izveštaj Ministarstva spoljnih poslova.

Dačić je rekao da se u tom periodu radilo na očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, evropskim integracijama i unapređenju saradnje sa državama regiona, ali i svim drugim državama.

Printskrin

Govoreći o EU, šef srpske diplomatije je kazao da se očekuje da Srbija na predstojećem Savetu EU otvori nova poglavlja, međutim, dodao je da nije zadovoljan dinamikom i smatra da je Srbija zaslužila mnogo više, koliko god da se sada poglavlja otvore.

Kako je rekao, otvaranje po dva poglavlja na šest meseci, nije dinamika koja nam omogućava ono što hoćemo.

- Ali dobro - što kaže predsednik Vučić, da mi radimo svoj deo posla - rekao je Dačić i dodao da niko od Srbije ne treba da očekuje da će zbog nekoliko poglavlja više rizikovati državne i vitalne interese.

Dačić je rekao da se deset od 33 deklaracije koje su nam predložene na usaglašavanje sa EU odnose na Rusiju.

Odgovarajući na kritike iz BiH u vezi sa migrantima, Dačić je rekao da je Srbija ukinula vize prijateljskim zemljama, prema Iranu i poručio da se vodi računa o interesima i bezbedbnosti.

Tokom rasprave članove odbora je zanimalo da li će srpsko - ruski humanitarni centar dobiti diplomatski status, a Dačić je kazao da je više puta odgovarao na to pitanje i da lično misli da je to pitanje politizovano, te da je izašlo iz uobičajenog načina na koji se rešavaju pitanja statusa i privilegija.

VIDEO: Srbin koji je brutalno napadnut na KiM

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mita

    1. jun 2018 | 14:14

    E, da je ovako srpska diplomatija radila i ranije rezultat bi bio mnogo manje zemalja koje su priznale KiM.

  • Nele

    1. jun 2018 | 15:08

    Odustaće oni i od nezavisnosti samo polako.

  • Filip

    1. jun 2018 | 15:08

    Polako ali sigurno sa Kosovom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA