≫ 

Tači i Haradinaj dobijaju odrešene ruke: Promenjen mandat Euleksa, evo šta to znači za Srbe na Kosovu

Misija EULEX će se usredsrediti na praćenje odabranih slučajeva i suđenja u kosovskim kriminalnim i građanskim pravosudnim institucijama

  • 4

Savet EU je odlučio da mandat Evropske misije EULEX na Kosovu promeni sa izvšnog na zadatke nadgledanja, mentorstva i savetovanja u oblasti kosovskog pravosuđa.

- Kosovo će preuzeti odgovornost za sve prenete istrage, krivična gonjenja i suđenja - stoji u današnjoj u odluci Saveta.

Većina Srba spremna za rat sa Albancima u slučaju upada na sever Kosova: Evo koliko njih veruje da je moguće diplomatsko rešenje

U saopštenju Saveta navodi se da će se Misija EULEX usredsrediti na praćenje odabranih slučajeva i suđenja u kosovskim kriminalnim i građanskim pravosudnim institucijama, na praćenje, mentorstvo i davanje saveta kosovskim popravnim službama kao i da će nastaviti operativnu podršku za implementaciju sporazuma u dijalogu o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

Misija će zadržati određene ”ograničene izvršne odgovornosti” u oblastima zaštite svedoka i podrške specijalizovanim komorama i specijalnom tužilaštvu, kao i odgovornosti za održavanje i unapređenje sigurnosti kao drugostepeni bezbednosni organ.

- Odlukom Saveta predviđeno je da se revidirani mandat pokrene od 14. juna 2020. godine. Takođe, dodeljuje se kombinovani budžet za operacije Misije na Kosovu i za Specijalizovane komore i Specijalno tužilaštvo u iznosu od 169,8 miliona evra za dve godine od 15. juna 2018. godine - 14 Jun 2020 - navodi se u tekstu odluke.

Foto: Tanjug/Boki

Dodaje se da će budžet za troškove Misije EULEX iznositi 83, 6 miliona evra, a za Specijalne komore i Specijalno tužilađtvo 86,2 milona evra.

Misija EULEX osnovana pre 10 godina sa sedištem u Prištini i imala je dva operativna cilja.

Prvi je bio cilj praćenja, mentorstva i savetovanja kao i pružanja podrške kosovskim institucijama u oblasti vladavine prava i dijalogu između Beograda i Prištine.

Drugi, izvršni cilj je bio podrška u donošenju presuda u okviru ustavnih i civilnih parnica kao i krivično gonjenje i presuđivanje odabranih krivičnih predmeta.

VIDEO: Albanci kamenuju Srbe koji slave slavu na Kosovu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ronhil

    8. jun 2018 | 14:28

    Opet nas ispalili "prijatelji i partneri" !

  • размишљам

    8. jun 2018 | 15:24

    Ово је15:0 за нас...

  • Тодорић

    8. jun 2018 | 16:14

    Повући приступање,Еулекс преузима институције Србије,кршећи све међународне законе. Ово је намера наношења штете,и крајњи недостатак морала.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA