≫ 

Od koga zavisi da li će se SAD uključiti u dijalog Beograda i Prištine?

O dijalogu se oglasio i ambasador EU u Srbiji

  • 1

Ambasador SAD Kajl Skat je izjavio danas da će od ''drugih partnera'' koji učestvuju u dijalogu Beograda i Prištine zavisiti da li će se i SAD uključiti u taj proces, kao i da bi EU trebalo da nastavi da vodi taj dijalog.

Drama na Kosovu! KFOR sprečio samoubilački teroristički napad: Uhapšenima određen pritvor

Na pitanje novinara da li će se SAD uključiti u dijalog o KiM i da li je to u planu, Skat je rekao - "to pre svega zavisi od drugih partnera, ali dijalog treba da bude dogovor između Srbije i Kosova, između Beograda i Prištine".

- EU vodi ovaj dijalog i mi smo zadovoljni sa tim i mislim da bi tako trebalo i da ostane - naveo je Skat, koji je učestvovao u volonterskoj akciji "Naš Beograd".

Kajl Skat - Foto: Marko Jovanović

Na pitanje od kojih partner to zavisi, rekao je da cela međunarodna zajednica ima ulogu u tome.

- Mi hoćemo da podržavamo mir i stabilnost u regionu i to bi značilo EU, ali na kraju i cela međunarodna zajednica i UN - naveo je Skat.

Na pitanje na koji bi način Amerika mogla da se uključi, on je ponovio da to zavisi od partnera i da neće ići u detalje.

Na pitanje kako tumači izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bi Priština mogla da preuzme sever KiM i da je to podržano od strane "znamo koga" i da li on zna od koga, Skat je kazao - "mislim da je važnije da se fokusiram na dan volonterizma za Beograd, hvala".

NEMA ZAHTEVA ZA PROMENU FORME DIJALOGA

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je rekao danas da se dijalog između Beograda i Prištine i dalje odvija uz posredovanje EU, kao i da nema zahteva za promenu forme tog procesa.

Sem Fabrici - Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

Na pitanje novinara šta misli o izjavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bi i neke druge zemlje mogle da se uključe u dijalog Beograda i Prištine za rešavanje pitanja KiM, Fabrici je rekao da u dijalogu nema promene.

- Dijalog se održava i dalje pod posredovanjem EU i ne postoji zahtev za promenu forme tog procesa. Nastavićemo da posredujemo u dijalogu uz saglasnost strana koje učestvujuu, Beograda i Prištine - rekao je Fabrici, koji je učestvovao u volonterskoj akciji "Naš Beograd".

VIDEO: Nema dugoročnog rešenja bez direktnog dogovora Beograda i Prištine

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ruzica

    9. jun 2018 | 11:24

    Zapad mnogo gresi sto preti Vucicu i porodici. PREDSEDNIK JE VEOMA RACIONALAN I OKRENUT JE EVROPSKOJ UNIJI. Sutra neka ode sa vlasti nece samo Srbija doziveti probleme nego i oni. Ima u ovoj Zemlji onih koji ne razmislaju racionalno. Za jedan dan ce se okrenuti na drugu stranu, otvoriti baze i dovesti strane vojnike. Bilo bi to VELIKO iznenadjenje za Zapad,a ne bih bilo dobro ni za Srbiju jer mi treba da budemo neutralna zemlja. Zato je bolje Zapadu da postuje Vucica i prihvati njegove predloge u vezi KIM, a ne da huskaju Albance protiv Srba. Ako ovako nastave kajace se.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA