Glavni prištinski pregovarač tvrdi: Srbija ne ispunjava svoje obaveze

Najbolje za sve i najbolji kompromis je pomirenje i treba da dođe do obostranog priznanja - rekao je on

  • 29

Glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom Avni Arifi navodi da Priština nikada nije prekidala dijalog, te da su svi sporazumi jednako važni i treba da se sprovedu, i tvrdi da Srbija ne ispunjava svoje obaveze.

Moguće dublje uključivanje Rusije u kosovski problem: Moskva je bila, jeste i biće na strani Beograda

- Za nas su svi sporazumi jako važni i svi treba odmah da se izvrše. Nismo videli da Srbija to radi. Nismo hteli da idemo na neku predstavu za asocijaciju srpskih zajednica - istakao je on za Prvu televiziju na pitanje kada će biti nastavljen dijalog.

Rekao je da Priština nikada nije prekinula dijalog i da su krajem aprila oni tražili nastavak dijaloga, ali i da se sporazumi ne mogu deliti na više važne i manje važne.

Upitan kada će biti formirana Zajednica srpskih opština, on je rekao da srpska javnost treba da zna da je taj sporazum već aktiviran i da tehnička grupa treba da završi statut i da je to u procesu.

Arifi - Printskin: Youtube/KlanKosova

Formiranje ZSO, pojašnjava, mora biti u skladu sa ustavom Kosova i da neće imati izvršnu vlast.

- Imaće ovlašćenja koja su predviđena Ustavom, ali nema izvršne vlasti. Još jedan nivo izvršne vlasti neće biti jer ustav to ne dozvoljava - istakao je on.

Arifi je odbacio podelu Kosova kao moguće rešenje i dodao da je normalizacija odnosa moguća jedino ukoliko dođe do obostranog priznavanja.

Upitan da li može doći do podele Kosova ili zamrznutog konflikta on je rekao da podela nije opcija, te da "ko god misli na podele nema na umu mir na Balkanu".

- Treba da budemo pametni. Najbolje za sve i najbolji kompromis je pomirenje i treba da dođe do obostranog priznanja - rekao je on.

Govoreći o mogućoj promeni formata dijaloga on je rekao da treba da se ide na format koji je najbolji i najefikasniji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Frki

    12. jun 2018 | 14:30

    Oni tvrde mnogo stvari koje nemaju blage veze sa istinom.

  • aca

    12. jun 2018 | 14:46

    Jedna poslovica kaže:Tuci konja koji vuče!Tako i Srbija koja sve poštuje dobija neprestano kritike,a druga strana koja ništa ne poštuje ,sve joj se toleriše.Sramota za čuvenu DEMONkratiju zapada!

  • Filip

    12. jun 2018 | 17:15

    Njihovom licemerstvu nema kraja , kako ga nije samo sramota da ovako nešto izjavi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA