1

Novo poglavlje EULEKS-a na Kosovu: Ovo su ključne promene u funkcionisanju misije

Solomon podseća da je Misija EULEX bila raspoređena s ciljem da pomogne Prištini da otpočne dug i težak proces, koji je još uvek u toku, kako bi se na kraju uskladili standardi i praksa vladavine prava na Kosovu sa standardima EU

EULEKS počinje sutra da radi u novom mandatu sa 500 ljudi, a među njima neće biti EULEX-ovih sudija i tužilaca u pravosudnom sistemu Kosova.

Teška Tačijeva provokacija: Srbija je sprovela genocid na Kosovu, a OVK je vodila pravedan rat

Ovo u pisanom intervjuu za Tanjug povodom završetka desetogodišnje misije EULEX, čiji je mandat završen danas, kaže Dragana Nikolić Solomon, šefica medijskog odeljenja Misije.

Odgovarajući na pitanje Tanjuga kako vidi rezultate Misije i brojne i raznolike kritike na račun njenog rada i zaključke da vladavina prava na Kosovu, posle deset godina, ne samo da nije ojačala, već i da je oslabila, kaže da je EULEX od početka bio raspoređen da podrži Kosovo, ali ne i da reši sve probleme Kosova u oblasti vladavine prava.

- Trebalo je da od samog početka to bolje razjasnimo - kaže Solomon, uz opasku da je bitno razjasniti da je EULEX, kao najveća Misija Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike (ZBOP) ikada raspoređena od strane EU, osnovana s ciljem da pomogne pravosudnom sistemu Kosova u jačanju i sprovođenju vladavine prava.

Solomon podseća da je Misija EULEX bila raspoređena s ciljem da pomogne Prištini da otpočne dug i težak proces, koji je još uvek u toku, kako bi se na kraju uskladili standardi i praksa vladavine prava na Kosovu sa standardima EU.

Foto: Tanjug/Dejan Simičević

- Obim platforme EU na Kosovu je pokazatelj naše ukupne posvećenosti - kaže ona i navodi da je tokom proteklih deset godina EULEX na Kosovu uspostavio "vidljivo nasleđe sa brojnim očiglednim dostignućima, poput izvršne vlasti".

Tako su, kako navodi, EULEX sudije donele više od 648 presuda, uključujući 479 presuda u krivičnim predmetima, među kojima su predmeti korupcije, organizovanog kriminala, pranja novca, ratnih zločina, trgovine ljudima, i 146 presuda u građanskim predmetima.

Od 1. januara 2009. do 11. januara 2018. godine, Posebna komora Vrhovnog suda (PKVS) je rešila 17.908 predmeta, u kojima je bilo uključeno 8 međunarodnih sudija i 4 međunarodna pravna službenika. Ona smatra da je veliki posao je urađen u utvrđivanju sudbine nestalih lica na Kosovu, kroz Institut za sudsku medicinu, sprovođenjem 595 terenskih operacija i 427 ocena lokacija, uključujući 153 ekshumacije u cilju pronalaženja nestalih lica.

- Identifikovani su posmrtni ostaci ukupno 427 pojedinaca, među kojima 297 nestalih lica. Pregledano je hiljade dokumenata i 2.259 uzoraka kostiju je poslato na analizu, obdukciju i identifikaciju. Kosovskim organima je pružena pomoć u izradi zakonodavstva - pružanjem podrške u izradi više od 150 zakona - kaže ona.

U rezultate EULEXA nabraja i nadgledanje, podučavanje i savetovanje koje se nastavlja u oblasti politika koje se odnose na policiju i pitanja koja se odnose na dijalog, a naročito na sever.

Foto: Tanjug/Boki

- Jedno od dostignuća Misije je što pomaže tehničku implementaciju dijaloga između Prištine i Beograda, sporazuma koji je omogućio otvaranje i uspostavljanje zajedničkih prelaza, za sve građane: pripadnike albanske i nealbanske zajednice. Ovaj sporazum je takođe otvorio put da pripadnici nealbanske zajednice traže i dobiju putne isprave, registruju svoja vozila, i da se u kosovski sistem integrišu bezbednosne snage i sudstvo kosovskih Srba - rekla je Nikolić Solomon.

Ona ocenjuje da su to sve pozitivni pomaci, koje je podržao EULEX i koji će definitivno poboljšati opštu situaciju u nealbanskim zajednicama.

Podseća i da je uloga EULEKSA, zajedno sa drugim međunarodnim akterima, bila implementacija multietničkog, transparentnog i nezavisnog sistema vladavine prava, slobodnog od političkog uplitanja.

- Formiranje ovog sistema je dugoročan proces. Efikasna i nezavisna vladavina prava najbolji je garant ljudskih prava za sve građane koji žive na Kosovu - pojašnjava.

Na konstataciju da je za Srbe, kada je reč o EULEXU, sporna i bolna činjenica da Misija nije procesuirala nijedan zločin nad Srbima, da Misija preostalim Srbima na KiM nije donela ni pravdu, ni prava, da ih nije zaštitila, te na pitanje čime to pravda, Solomon nije dala konkretan odgovor.

- Kao što sam rekla, Misija je mogla jasnije i pravovremeno preneti ono što je trebalo realno očekivati od ovako složene misije u vrlo teškom kontekstu. Dakle, trebalo je da ima jasniju komunikacionu strategiju da bi bolje upravljala lokalnim očekivanjima. Nismo ovde došli da zamenimo Kosovo ili institucije prava. Došli smo da pomognemo Kosovu i da kosovske institucije i prakse vladavine prava uskladimo sa standardima EU - odgovorila je šefica medijskog odeljenja Misije.

Ona navodi da će od 14. juna pa nadalje, Misija EULEX nastaviti da pruža podršku relevantnim institucijama vladavine prava na Kosovu da će nadgledati određene predmete i suđenja u kosovskim institucijama krivičnog i građanskog pravosuđa.

Šta će biti sa slučajem ubistva Olivera Ivanovića? Foto: Tanjug/Dejan Simičević

Na pitanje da konkretizuje koje predmete i suđenja će nadgledati, da li je među njima slučaj ubistva Olivera Ivanovića i da li će taj slučaj imati "bolju sudbinu" od dosadašnjih slučajeva ubistava, pljačke, napada na Srbe, Solomon nije odgovorila.

Nije odgovorila ni na pitanje da li EULEKS ima poverenja u stručni i profesionalni kapacitet i integritet pravosuđa na Kosovu.

Uz objašnjenje da nije u nadležnosti Misije da komentariše takva pitanja, nije odgovorila ni na to da li smatra da prenošenje nadležnosti Euleksa, koje su mu od UN privremeno delegirane, na privremene institucije samouprave u pokrajini predstavlja kršenje statusne neutralnosti.

Ali je dodala da će EULEX pružati operativnu podršku implementaciji sporazuma postignutih kroz dijalog koji pomaže EU i zadržaće svoju ulogu kao druga interventna instanca za bezbednost.

- EULEX Kosovo će nastaviti da pruža podršku preseljenim sudskim postupcima u Hagu u skladu sa relevantnim zakonodavstvom Kosova - zaključila je Dragana Solomon.

VIDEO: Kosovo u 21. veku - Albanci KAMENUJU Srbe koji slave slavu

(Telegraf.rs / Tanjug)

Tagovi: Dragana Nikolić Solomon, EULEKS, Eulex, Kosovo

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (1)
Poređaj komentare:
  • Т
    Тодорић

    Ово је најобичнија замена теза и безобразлук,јер ни једини Србин не може бити мањина на српској територији аутономној покрајини Србије,косову. Те будалаштине не стоје,јер ни један Србин није мањина на другој српској покрајини,Војводини. Обе покрајине припадају Србији,само што нам странци краду и територију и право,као и власничка права,а о људским да и не говоримо.Све раде противно међународном праву,а очекују од нас да трпимо и да се смешкамо на сваку криминалну радњу коју чине.Шизофрено.

Makron spreman da podrži korekciju granica i reši spor Beograda i Prištine

Dan zastave sprečava formiranje "Vojske Kosova": Ništa od transformacije KBS 28. novembra

Nenajavljeni sastanak Vučića i kineskog ambasadora: Posebna poruka za predsednika Sija (FOTO)

Poruka iz Izraela: Nismo priznali Kosovo, a ta odluka neće se ni promeniti

Sve zavisi od dve procene: Odluka o otvaranju novih poglavlja pada u decembru

Ponuda: Nastavak dijaloga sa Prištinom za otvaranje tri nova poglavlja? Joksimović: Politika štapa i šargarepe nije održiva

Pet zemalja se pridružilo Srbiji u Interpolu: Skinite Kosovo sa dnevnog reda

Od 17 država, samo dve podržavaju viznu liberalizaciju Kosova

Zorana i Mrka "ratuju" po televizijama zbog auto-puta! Mihajlović poručila da će Tužilaštvo odlučiti ko je kriv, on odgovara: Ministarka ne zna ništa

Sprema se mućka na glasanju o članstvu "Kosova" u Interpolu: Stefanović otkrio kako Generalni sekretarijat pokušava da dođe do neophodnih glasova

Brnabić pred kolegama iz regiona javno prozvala Prištinu zbog taksi, Haradinaj se nevešto pravdao i kukao zbog viza (FOTO)

Kosovo jedino trikovima može u Interpol: Stručnjaci ocenjuju treći pokušaj Prištine da pristupi organizaciji

Diković o navodima da će završiti na poternici Interpola: Savest mi je čista, to je samo završni čin NATO delovanja na Kosovu

Ana Brnabić u intervjuu za CNN: Srbija se menja brzo i u ispravnom smeru

Lučani imaju veliki značaj za SPS, socijalisti ovde uvek ostvare dobar rezultat: Zagrađanin potvrdio da su spremni za izbore (FOTO)

Provokacije, dobacivanje, nasrtanje na članove MUP iz Srbije: Skandalozno ponašanje prištinske delegacije na sednici Interpola (FOTO)

Linta: Hrvatska nespremna da prihvati odgovornost Franje Tuđmana u ratu i ubistvo Srba u Vukovaru 1991. godine

Kvalitet u pregovorima Beograda i Prištine važniji od brzine: Kurc ponovio da Austrija "podržava ove diskusije"

Počela Generalna skupština Interpola: Kosovo na dnevnom redu u utorak, danas izbor novog predsednika

Amerikanac srpskog porekla Nik Dučić se uverio u duhovnu snagu Srbije: Za 9 meseci u Bondstilu posetio je 36 crkvi i manastira

Žele da proguraju Kosovo u Interpol da bi dokazali da je normalna država kao i svaka druga: Zečević otkriva albanske motive

Novi komandant Bondstila spreman za 28. novembar: Volim istoriju, obilaziću srpske manastire

Ministar unutrašnjih poslova uoči zasedanja GS Interpola: Priština se unapred raduje, borićemo se za Srbiju do samog čina glasanja

Palma zaplesao sa mačem u beduinskom selu: Afrička deca skandirala njegovo ime, on ih učio Cecinu pesmu "Cvetak zanovetak" (FOTO) (VIDEO)

SPS objavio listu za lokalne izbore: Ivica Dačić izjavio da su oni uvek spremni za proveru poverenja kod građana

Na čelu "Vojske Kosova" bili bi kriminalci koji su izvršili monstruozne zločine: Bivši kanadski general upozorio na posledice po bezbednost

"Aloha! Imate li talase ovde?" Novi komandant Bondstila na ceremoniji preuzeo dužnost, pa odmah nasmejao sve prisutne (FOTO)

Kreće finalna runda u borbi protiv prijema Kosova u Interpol: Sve prljave igre izbile na površinu, članice podeljene

Potpisan ugovor o formiranju Poslovnog saveta Egipta i Srbije: Palma postao predsednik i najavio jačanje ekonomske saradnje dve zemlje (FOTO)

Zagreb ćutanjem hrabri ustaštvo, EU je ponovo kapitulirala: Dačić reagovao na zloglasni slogan "Za dom spremni" u hrvatskoj skupštini

Akcija Albanaca u Interpolu! Spremili 15 miliona dolara za članstvo: Novcem od šverca narkotika i migranata pokušavaju da potkupe delegacije

Ne verujem da će "Vojska Kosova" biti proglašena 28. novembra: Nik Dučić poručio da ne očekuje sukobe ili nasilje

Srbija zaslužuje podršku SAD, posetite je: Američki kongresmen poslao važno pismo Donaldu Trampu

Svetska vlada u senci zaseda u Ljubljani: Sutra će im se obratiti Brnabić

Zabrinuta sam zbog situacije na Kosovu: Brnabić sa ambasadorima EU (FOTO)

Hag odlučio kako će kazniti Mladića zbog uključenja u jutarnji program Hepi televizije

Za hrvatske prepreke na putu ka EU smo čuli, ali ćete se iznenaditi koja država još sumnja u napredak Srbije

Dodik drži BiH u šaci onoliko koliko želi: Kako je zaštitio Srbe od preglasavanja?

Još jedno izvinjenje i najava više sporazuma: Francuski ambasador kod Brnabić o poseti Makrona (FOTO)

Ne čude me potezi Hrvatske, više me zanima stav članica EU o proširenju: Posle novog "napada" na Srbiju reagovala Joksimović

Da li je Ružićevo ministarstvo otvoreno za sve gradove? Ministar kaže da jeste, gradonačelnik Šapca tvrdi suprotno

Haradinaj već dao milion evra Tačiju da se približi Trampu: Sad mu je dao još 100 hiljada da plati lobističku kompaniju