Dijalog je jedino rešenje problema Srba sa Kosova: Srpska lista u Vašingtonu sa visokim zvaničnikom Stejt departmenta (VIDEO)

Sastanak je trajao duže od uobičajenog, oko jedan sat i, kako su preneli predstavnici Srpske liste, bio je otvoren i produktivan

  • 16

Predstavnici Srpske liste razgovarali su u Stejt departmentu za zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Metjuom Palmerom, a potpredsednik SL Dalibor Jevtić rekao je da je stav njihovih sagovornika u Vašingtonu bio "da je kompromisno rešenje moguće postići samo kroz proces dijaloga".

Haradinaj: Odnosi sa Srpskom listom su otežani

Sastanak je trajao duže od uobičajenog, oko jedan sat, i kako su preneli predstavnici Srpske liste, bio je otvoren i produktivan.

Razgovaralo se o odnosu Srba i Albanaca posle najnovijih incidenata na Kosovu, a predstavnici Srpske liste istakli su da su SAD zainteresovane za dugoročno rešenje.

O tome da li im je u Stejt departmentu sugerisano kakvo bi to rešenje trebalo da bude Jevtić kaže da je "to pitanje svih pitanja, oko toga šta to konačno kompromisno rešenje treba da sadrži, ako hoćete tako da formulišem. I na to pitanje trenutno nema konkretnog odgovora, a odgovor se može dobiti samo kroz dijalog".

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer-Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Niko vam danas ne može reći, ni ovde, niti bilo gde, ''e, ovo će biti kompromisno rešenje''. Sve se svodi na nivo spekuliacija, a ono što jeste činjenica je da je stav i naših sagovornika ovde u Vašingtonu i prethodno u Berlinu, da je kompromisno rešenje moguće postići kroz proces dijaloga i nikako drugačije. Način na koji će se dijalog odvijati, tu ima nekoliko predloga da se odvija na dva nivoa - visokopolitičkom i lokalnom, to je nešto što će se verovatno naći kao predlog u buducnosti - rekao je za Glas Amerike Jevtić, koji je i potpredsednik kosovske Vlade.

Predstavnici Srpske liste takođe su nagovestili da bi dijalog Beograda i Prištine u Briselu trebalo da se nastavi krajem meseca.

Predstavnici Srpske liste razgovarali su ranije danas i sa pomoćnicom zamenika sekretara odbrane SAD-a Laurom Kuper o poslednjim incidentima na KiM, stavu te liste oko transformacije KBS-a u "oružane snage Kosova", kao i trenutnoj političkoj situaciji, saopštila je Srpska lista.

Delagaciju Srpske liste čine predsednik liste i gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić, potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić i gradonačelnik Štrpca Bratislav Nikolić.

Izjava potpredsednika Srpske liste, Dalibora Jevtića:

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dajana

    15. jun 2018 | 09:54

    Pristina treba da ispostuje dijalog da bi se zastitili Srbi na Kosovu i da bi imali bezbedan zivot

  • Драгутин

    15. jun 2018 | 09:55

    Једини проблем јесте приштинска делегација , која одбија да настави дијалог јер мора да формира ЗСО-а.

  • mara

    15. jun 2018 | 13:26

    Srbija želi mirno rešenje, Srbija želi dijalog i dogovor

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA