Srbija došla u posed tajnog dokumenta iz Prištine: Otkriven spisak zemalja koje lobiraju za nezavisnost Kosova

Prema pisanju medija, zemlje koje treba da vrše pritisak birane su po uticaju i bliskosti sa onima koje treba disciplinovati

  • 14

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić potvrdio je da Srbija ima saznanja o tajnom dokumentu iz Prištine, spisku od 24 države koje treba na sve načine pritiskati da promene stavove o nezavisnosti Kosova ili članstvu lažne države u pojedinim međunarodnim organizacijama, kao i listi zemalja zaduženih da sprovode taj pritisak.

Vučić i Tači u nedelju na novoj rundi dijaloga u Briselu

Prema pisanju medija, zemlje koje treba da vrše pritisak birane su po uticaju i bliskosti sa onima koje treba disciplinovati.

Navodi se da su se na spisku onih koji rade za Prištinu našli Austrija, SAD, Nemačka, Italija, Francuska, Velika Britanija i druge, a s druge strane, na meti su Jermenija, Alžir, Bolivija, Egipat, Jamajka, Meksiko, Nepal, Slovačka, Tunis, Zambija i druge zemlje.

Dačić je ovom listu kazao da su sve države sa spiska onih koje treba da pritiskaju druge upozorene da vode računa šta rade.

- Skrenuli smo pažnju svim zemljama da to predstavlja problem u našim odnosima i da pažljivo pratimo sve - naveo je Dačić.

Ivica Dačić-Foto: Tanjug/Rade Prelic

Komentarišući navode medija da je Priština platila lobističkim kućama da lobiraju za nezavisnost Kosova, ministar spoljnih poslova kaže da ni to nije tajna i da se radi o dve lobističke kuće, jednoj iz Francuske, a drugoj iz SAD.

Na pitanje šta je odgovor Srbije na takve aktivnosti Kosova, on kaže da je "naš odgovor vidljiv jer je sve više zemalja koje povlače priznanje nezavisnosti Kosova jer je to "tvrđava na lažnim osnovama, čardak ni na nebu ni na zemlji".

Upitan da li će i Srbija angažovati neku lobističku kuću da se zalaže za naše interese, Dačić kaže da je Srbija imala, za vreme njegovih prethodnika, odnosno Vuka Jeremića, lobističku kuću Podesto koju je angažovala, ali se ta saradnja nije dobro završila jer je ta kuća u isto vreme lobirala i za Albance.

- Za sada nemamo ni jednu lobističku kuću koju smo angažovali, ali jamislim da bi trebalo da je imamo i da bi to trebalo da se uradi jer to rade sve zemlje u svetu - rekao je Dačić i dodao da se cena usluga pravih lobističkih kuća kreće od 600.000 do dva miliona dolara godišnje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 👤

    19. jun 2018 | 09:24

    Наши "пријатељи" са запада.... Поред оваквих пријатеља непријатељи нам нису потребни...

  • AG

    19. jun 2018 | 09:30

    Ni prijatelji nisu više kao nekada,sve se menja ...

  • dijana

    19. jun 2018 | 09:23

    Covek vise nije pametan kome sta sme da veruje i ko mu je pravi prijatelj ,a ko se samo pretvara da je to.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA