Sporazum na stolu: Da li u nedelju kreće finalna runda dijaloga?

Iz službe Federike Mogerini su potvrdili da će sastanak biri održan, kao i koje će teme biti na dnevnom redu

  • 71

Posle tri puna meseca, u nedelju, u Briselu će se u okviru dijaloga Beograda i Prištine sastati predsednici Aleksandar Vučić i Hašim Tači. Ovim sastankom će biti i okončana blokada pregovora, s obzirom na to da je i poslednja runda tehničkog dijaloga propala zbog odbijanja kosovske delegacije da u njoj učestvuje. Kako je postignut dogovor između Atine i Skoplja o imenu Makedonije, što je jedno od poslednjih gorućih pitanja Zapadnog Balkana, analitičari očekuju da će pojačati pritisak na učesnike briselskog dijaloga da dođe do sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa.

Insistiranjem da Kosovo pripada Srbiji, kompromis ne bi bio moguć: Premijerkina poruka Prištini i EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da je dobio poziv za nastavak dijaloga sa Prištinom i da će u nedelju doći do njegovog susreta sa Hašimom Tačijem.

- Dobio sam zvaničan poziv i delegacija Srbije će svakako ići. Od petka će biti prisutna u Briselu na, za medije manje atraktivnom, sastanku, a u nedelju će doći do mog susreta sa Hašimom Tačijem - rekao je on novinarima.

Vučić - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Potom je usledilo i zvanično saopštenje Evropske služba za spoljne poslove (EEAS), kojim je potvrđeno je da će šefica EU diplomatije Federika Mogerini u nedelju 24. juna biti domaćin sastanka predsednika Srbije i kosovskog predsednika u Briselu.

U EEAS navode da će visoka predstavnica i predsednici nastaviti rad na fazi dijaloga koja je posvećena sveobuhvatnoj normalizaciji, da će razmotriti postojeće sporazume, informisati se o postignutom do sad i razgovarati o novim koracima u vezi sa intenzivnim periodom koji predstoji.

Posle rešavanja 27-godišnjeg spora između Skoplja i Atine u vezi imena Makedonije, fokus Evropske unije se bez ikakve dileme seli na temu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, rekla je za Telegraf.rs, Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku.

- Koristiće se ovaj pozitivni momentum. Važno je da se formira Zajednica srpskih opština, kao deo postignutog Briselskog sporazuma, kako bi u narednoj fazi, na najvišem nivou, puna normalizacija odnosa došla na dnevni red - ukazala je Joksimović.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ona misli da je postoji politička volja da se ova tema stavi kao prioritetna na dnevni red.

Politički analitičar Dušan Janjić smatra da će na stolu biti dogovor o novom formatu dijaloga, te da će biti reči o pravno-obavezujućem sporazumu.

Dušan Janjić - Foto: Medija centar Beograd

- Cilj je pre svega probiti blokadu pregovaračkog procesa, kako bi na red došla neraščišćena pitanja. Pred Beograd će biti postavljena pitanja političke platforme, glavnog političkog pregovarača i pregovaračkog tima, dok će Priština biti pitana za povratak političke platforme u Skupštinu - rekao je Janjić za naš portal.

Da je odblokiranje pregovaračkog procesa cilj prestojećeg briselskog susreta indirektno je potvrdio i predsednik Kosova Hašim Tači, prilikom najave svog prisustva sastanku.

- Kao predsednik Republike potvrdio sam moje prisustvo u sledećoj rundi dijaloga Kosova i Srbije. Treba da se fokusirano na implementaciju svih sporazuma kako bismo mogli da napredujemo ka finalnom i obavezujućem sporazumu o normalizaciji i pomirenju - napisao je Tači na Tviteru.

M.Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ana

    19. jun 2018 | 18:38

    Vazno je da dodje do normalizacije odnosa izmedju Beograda i Pristine.

  • Marijan

    19. jun 2018 | 18:58

    Dijalog je jedini nacin da se rese visedeceniski problemi izmedju 2 naroda.

  • Nena

    19. jun 2018 | 19:01

    Drzava Srbija ce reci kada je kraj!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA