• 24

Kada nam otimaju Gračanicu i Dečane, potkopavaju nam identitet. Jevreji to razumeju: Drecun uoči razgovora Vučića i Tačija

- Oni će nastojati da izbegnu ono što je za nas ključna stvar, a to je Zajednica srpskih opština - rekao je Drecun

  • 24

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun izjavio je pred današnji nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu da Priština ima usaglašenu strategiju, u kojoj nema posebnih razmimoilaženja, kao i da je očigledan pokušaj da se Beograd natera da prihvati ono što oni žele.

Šta je do sada postignuto, a šta Beograd i Priština još moraju da urade: Ove teme biće u fokusu sutrašnjeg sastanka u Briselu

- Očigledan je pokušaj da se Beograd natera da prihvati ono što oni žele. Izjave koje stižu od političara iz Prištine nisu ohrabrujuće. Oni će nastojati da izbegnu ono što je za nas ključna stvar, a to je Zajednica srpskih opština - rekao je Drecun.

Drecun je za TV Pink naveo da su do sada prištinski političari stalno postavljali prepreke i dodao da je pitanje da li se te prepreke sada mogu prevazići.

Ocenio je da su Brisel i uopšte međunarodna zajednica direktno odgovorni što nije implementiran dogovor oko ZSO.

- Oni nisu reagovali uverljivo, kao da se sve to guralo u stranu, a Beograd je stalno bio pritiskan. Oni hoće da menjaju sporazum u delu koji njima odgovara. I ZSO je ostavljena po strani da se ne realizuje, da bi oni sada uslovljavali da ukoliko želimo u EU i formiranje ZSO moramo da prihvatimo određene ustupke - naveo je Drecun.

On je istakao da je to međutim, crvena linija za koju smo mi rekli da je nećemo preći.

Neki od prethodnih susreta Vučića i Tačija Foto: Twitter/@FedericaMog

- Čini mi se da je mnogo rigidniji stav zemalja koje su prihvatile Kosovo nego SAD. Oni, čini mi se, očekuju da se Prština i Beograd dogovore. Ali ne mogu da definišem kakvo rešenje očekuju. Sve je neizvesno, videćemo, rizik je i za EU da saziva sastanak a da nema napretka - ocenio je Drecun.

Istakao je da se to sve radi umesto da se realizuje ono što je dogovoreno, te da se na taj način urušava čitav proces normalizacije odnosa.

- EU mora to da realizuje i definiše snažan mehanizam kako će da realizuju ZSO - rekao je Drecun i dodao da ljudi na zapadu često ne mogu da razumeju zašto je Beogradu toliko bitna, kako kaže, ta zemlja sa nekakvim svetinjama.

- Jevreji to razumeju. Identitet je često povezan sa istorijom. Kada se nama otima Gračanica, Dečani, Pećka patrijaršija, nama se uistinu potkopava identitet. Jevreji to razumeju, oni su se sa takvim problemima vekovima suočavali. Za nas je vrlo bitno da nemamo jevrejski lobi protiv sebe, a da ga makar delom imamo uz sebe - objasnio je.

Naveo je i da je trenutna demografska situacija na Kosovu i Metohiji takva da tamo većinom žive Albanci, te da zaštita srpskih kulturnih verskih objekata ne može da se odvija na drugi način već jednim mirnim političkim rešenjem.

- Kosovo i Metohija je otadžbina svakog Srbina, temelj našeg identiteta i mi ćemo ga braniti - zaključio je Drecun.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Minja

    Ocuvanje naseg ognjista na KIM,nase kulture,spomenika jedan od prioriteta ako izgubimo to izgubili smo svoj nacionalni identitet.

  • lošmi

    Njima je prioritet da se ZSO izbegne, nama je prioritet da dođe do dogovora oko njega, ali ovo pitanje mož da se reši samo na dijalogu, na šta i insistiramo

  • alis

    nasi su se borili za to i sad mi ladno treba da damo to,malo sutra.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima