• 41

Kosovo je mesto na kome se Srbija rodila: Nikada nećemo priznati nezavisnost

- Kosovo je naše srce i duša. Ne možemo praviti kompromise sa svojim srcem, dušom, istorijom i vrednostima samo zbog toga što neke zemlje u međunarodnoj zajednici žele da to učinimo - istakao je Popović

 • 41

Kosovo je mesto na kome se rodila Srbija, ono je naše srce i duša i sa tim se ne mogu praviti kompromisi, izjavio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i ponovio da Srbija nikada neće priznati samoproglašenu nezavisnost.

Kada nam otimaju Gračanicu i Dečane, potkopavaju nam identitet. Jevreji to razumeju: Drecun uoči razgovora Vučića i Tačija

- Srbi imaju dugu istoriju borbe za ono u šta veruju. Kosovo je mesto na kome se rodila Srbija. Kosovo je naše srce i duša. Ne možemo praviti kompromise sa svojim srcem, dušom, istorijom i vrednostima samo zbog toga što neke zemlje u međunarodnoj zajednici žele da to učinimo - istakao je Popović u intervjuu za uticajni izraelski magazin Jerusalim Post.

On je naveo da su Albanci u južnoj pokrajini pokušali da naprave lažnu zemlju, ”lažnu državu zvanu Kosovo”.

- Nažalost, oni imaju podršku NATO pakta koji je bombardovao Srbiju 1999. godine. Prema našem ustavu i Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN iz juna 1999, Kosovo je teritorija Srbije. Ipak, SAD i mnoge zemlje EU priznale su Kosovo kao nezavisnu državu. Ali Kosovo nije, i nikada neće biti nezavisna zemlja. Nikada nećemo priznati Kosovo, i nikada nećemo dozvoliti da Kosovo bude država članica UN. Nikad - naglasio je Popović.

On je dodao da pet zemalja EU, kao ni Izrael, nisu priznale Kosovo, i da im je Srbija na tome duboko zahvalna.

Na pitanje novinara koliko je istorija važna u odnosu Srba prema pitanju Kosova, Popović je ocenio da su tradicija i istorija ono na čemu se zasniva jedna zemlja.

- Izrael je pravi primer za to. Srbija i Izrael imaju dugu i ponosnu istoriju, i ne prave kompromise kada su u pitanju istorijske vrednosti. Voljni smo da pravimo kompromise o drugim stvarima, ali ne i kada su u pitanju naše vrednosti i ideali - naglasio je Popović.

Odnos sa Hrvatskom

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Prema njegovim rečima, naši preci su prošli kroz užasna vremena, ali nikada nisu pravili kompromise kada su u pitanju ključni nacionalni interesi, i preživeli smo ta vremena.

- Živeli smo stotine godina pod Turcima, ali nismo posustali. Nacisti su okupirali našu zemlju i želeli da zbrišu sa lica zemlje naš narod, ali smo preživeli -naglasio je on.

Popović je objasnio da kada god naiđemo na probleme, treba da razmišljamo kako bi naše bake i dede postupili u toj situaciji, ”da učimo od njih i radimo ono što će biti ispravno u očima generacija koje dolaze”.

Upitan da prokomentariše rastući trend ustaštva u Hrvatskoj, Popović je istakao da Srbija ima dugu, mračnu istoriju sa Hrvatskom, ”članicom EU koja ima duboko ukorenjenu nacističku prošlost”.

- Tokom Drugog svetskog rata, ustaše su izgradile veliki koncentracioni logor Jasenovac, gde su ubijali ljude na najbrutalniji način, najviše Jevreje i Srbe. Ubijali su na zverski način čak i decu. Posle rata, zahvaljujući činjenici da je Josip Broz Tito, prvi predsednik Jugoslavije, bio Hrvat, sakriven je veliki deo hrvatskih zločina. Problem je što ih je EU prihvatila kao državu članicu, a oni nikada nisu snosili odgovornost za zločine koje su počinili u prošlosti - napomenuo je Popović.

O Izraelu: Inovacije, turizam i investicije

Istakao je da je ponosan što u Srbiji, za razliku od Hrvatske, jevrejska zajednica ima dugu istoriju i što se tamo ”oseća sigurnom”.

- Često prisustvujem večerama za Šabat sa prijateljima, a prošle godine sam posetio Sukot po prvi put - naveo je on.

Komentarišući odnose Srbije i Izraela, Popović je istakao da mnogo Izraelaca dolazi u Srbiju.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Prošle godine imali smo 40.000 turista iz Izraela, a godinu dana pre toga njih 20.000. Broj se udvostručio za godinu dana. To je zaista odlično. Pored toga, izraelske kompanije su veoma aktivne u Srbiji - naveo je Popović.

Kako je rekao, to je posebno primetno u oblasti nekretnina i izgradnje, gde mnoge izraelske kompanije učestvuju u velikim građevinskim projekatima u Beogradu, što, prema njegvim rečima, stvara nove poslove za sve veći broj Srba.

- Pored toga, postoji dosta visokotehnoloških kompanija koje dolaze u Srbiju. Mnoge međunarodne kompanije, uključujući i izraelske, zapošljavaju naše programere i inženjere - naveo je Popović.

Prema njegovim rečima, Izrael je jedan od lidera u svetu kada je reč o inovacijama i razvoju novih tehnologija.

- Ovo je još izuzetnije dostignuće kada se uzmu u obzir problemi koje imate na granicama i trenutne pretnje sa kojima se suočavate iz susednih zemalja. To samo čini uspeh Izraela još većim - rekao je Popović.

Srbija će pokušati da spreči odliv mozgova

Ministar je naglasio i da srpska Vlada aktivno promoviše inovacije u Srbiji, i da u ovoj oblasti ima blisku saradnju sa izraelskom vladom, posebno kada je u pitanju digitalizacija poljoprivrede.

- Po prvi put u istoriji imamo kabinet ministra za inovacije čiji je isključivi zadatak promocija inovacija i ekonomije zasnovane na znanju. To pokazuje pravac za koji se Srbija opredelila - objasnio je Popović.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kazao je i da je Srbija trpela zbog ratova devedesetih godina prošlog veka, kao i bombardovanja od strane NATO pakta 1999. godine, ali da je kvalitet srpske nauke i obrazovanja ostao sačuvan.

- Zahvaljujući tome imamo izvanrednu kadrovsku bazu zbog koje mnogi investitori dolaze u Srbiju - rekao je Popović.

Takođe je naveo da Vlada Srbije pokušava da zaustavi odliv mozgova, jer mladi u Srbiji, naročito inženjeri i programeri, napuštaju zemlju nakon diplomiranja i odlaze na mesta kao što je Silicijumska dolina.

- Ulažemo u inovacionu infrastrukturu, kao što su novi naučno-tehnološki parkovi i regionalni inovacioni startap centri, i dajemo različite podsticaje, kako bismo ohrabrili mlade da pokrenu svoje startap kompanije i ostanu u Srbiji - rekao je ministar Popović.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Pera

  24. jun 2018 | 19:39

  Srbija nikada ne sme da prizna Kosovo.

  144
  1

  Podelite komentar

 • Katarina

  24. jun 2018 | 15:22

  Ocigledno je da niko ne shvata koliko je nama Kosovo i Metohija vazni. Koliko je nama sveta ta zemlja i koliko je to nase srce, iako je nas narod nasilno proteran odatle, mi ne mozemo da odustanemo i necemo.

  142
  2

  Podelite komentar

 • Natasa

  24. jun 2018 | 18:39

  Nikada se necemo odreci naseg vekovnog ognjista i svete srpske zemlje.

  138
  1

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok