• 37
 ≫ 

Srbija otvorila dva nova poglavlja u pregovorima! Zvaničnici saglasni: Sinergijom Beograda i Brisela do članstva u EU (FOTO)

 ≫ 

Međuvladina konferencija se organizuje u okviru Saveta EU, prva tokom bugarskog predsedavanja EU

 • 37

U Luksemburgu je na Međuvladinoj konferenciji Srbija otvorila još dva poglavlja u pregovorima sa EU, poglavlje 33 finansijske i budžetske odredbe i poglavlje 13 koje se tiče ribarstva. Naša država sada ima 14 otvorenih poglavlja od kojih su dva privremeno zatvorena.

Šta za Srbiju znači današnje otvaranje dva pregovaračka poglavlja: Koliko novca će sliti u budžet preko fondova?

Delegaciju naše zemlje predvodila je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović koja je na konferenciji za novinare rekla da je jasno da je Srbija, uz sve teškoće koje postoje u EU, koje vidimo i u regionu, gde pokazujemo da želimo da prevaziđemo teret prošlosti, kao i teško sprovođenje unutrašnjih refomi, posvećena svom starteškom cilju.

Prema njenim rečima, neophodna je sinergija, i potrebno je da sarađujemo kao partneri u ispunjavanju našeg dela obaveza, kao i da dobijemo ohrabrenje iz EU.

- Najlakše je slati negativne poruke, biti negativan i dobijati kratkoročne negativne poene. Međutim, svaki mali korak, koliko on bio mali, ali stalan, vodi do velikog cilja - poručila je ministarka Joksimović.

- Okolnosti će nam nekada ići na ruku pa ćemo otvarati više poglavlja. Važno je da ne preovladava frustracija, već strateški cilj - podvukla je Joksimovićeva.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović-Foto: tvnewsroom.consilium.europa.eu

Ona je ukazala da Srbiju posebno poglavlje 33 sprema da "u budućnosti na pravi način učestvujemo u evropskom budžetu i istovremeno da budemo korisnici fondova kada postanemo članica".

Kada je reč o vladavini prava, ukazala je da su reforme u ovoj oblasti od suštinskog značaja za društvo, jer menjaju pogled na sve.

Joksimovićeva je rekla da je set amandmana koje je Srbija poslala Venecijanskoj komisiji dobio pozitivno mišljenje, i da će, kada stigne formalno odgovor mišljenja, komentari i sugestije biti usvojene i implementirane, te da će se ići dalje u debatu jer je važno da se u to uključi društvo.

Prenela je i da je priprema medijske strategije ponovo pokrenuta uz aktivno učešće misije OEBS-a u Srbiji, što će dati dodatnu vrednost procesu.

- Mislim da će biti dovoljno elemenata u narednih šest meseci, tokom predsedavanja Austrije EU, koja je takođe Zapadni Balkan stavila među svoje prioritete, da Srbija do kraja godine otvori i druga poglavlja za koje smo tehnički spremni - naglasila je Joksimovićeva.

ŠIRENJE EU NA ZAPADNI BALKAN PRIORITET

Na sastanku je Evropsku komisiju predstavljao Johanes Han, a Savet Evropske unije Ekatarina Zaharieva, ministarka spoljnih poslova Bugarske kao predsedavajuće Unijom.

Potpredsednica bugarske vlade Zaharieva istakla je da je današnjom međuvladinom konferencijom EU pokazala još jednom svoju posvećenost širenju na osnovu zasluga i fer uslova.

Potpredsednica bugarske vlade Ekaterina Zaharieva-Foto: tvnewsroom.consilium.europa.eu

Podsetila je da je Bugarska stavila širenje EU na Zapadni Balkan kao prioritet svog predsedavanja, dodajući da je obnovljena evropska perspektiva izneta pre 15 godina u Solunu.

Otvaranje još dva poglavlja, prema njenim rečima, predstavlja veliki korak napred u pristupnom procesu Srbije, a EU će nastaviti da prati napredak Srbije u vladavini prava i u vezi normalizacije odnosa sa Prištinom.

Pohvalila je ministarku Joksimović i njenu posvećenost putu Srbije ka EU, izrazivši uverenje da zbog toga nema sumnje da će pristupni proces biti nastavljen u dobrom pravcu.

 

 

 

Evropski komesar za proširenje Johanes Han je ukazao da je za otvaranje daljih poglavlja važno da bude "opipljivog napretka u vladavini prava i procesu normalizacije sa Kosovom".

On je ukazao da je EU ove godine uložila mnogo u približavanje zemalja Zapadnog Balkana, podsećajući na strategiju proširenja, kao i Samit u Sofiji, te dodao da je današnja međuvladina konferencija dalja demonstracija da je evropska perspektiva Srbije realna.

On je zahvalio Srbiji i njenom pregovračkom timu na uspehu, podsetivši da Srbija ima 14 otvorenih poglavlja od kojih su dva privremeno zatvorena.

- To je nešto na čemu morate da budete ponosni - kazao je Han.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han-Foto: tvnewsroom.consilium.europa.eu

On je dodao da napredak u novootvorenim poglavljima utire put ka bližoj saradnji Srbije i EU u oblasti ribolova i budžetskih i finansijskih odredbi što će, prema njegovim rečima, biti od koristi ne samo procesu pregovora već i poboljšati i život naroda u Srbiji.

- Reforme u ribarstvu osiguraće bolji kvalitet ribe na srpskom tržištu, a pravila na bužetskim odredbama zahtevaju da nacionalni poreski sistem postane predvidljiviji što će na prvom mestu koristiti poreskim obveznicima, a zatim će pomoći Srbiji da se lakše integriše u EU budžetske procedure - ocenio je Han.

Poručio da je otvaranje dva poglavlja zasnovano na dostignućima Srbije, a da se još tri poglavlja trenutno nalaze pred Savetom i podsetio da će brzina napretka Srbije u pristupnim pregovorima zavisiti od napretka u oblasti vladavine prava i normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Isto tako pozvao je Srbiju da usaglasi viznu politiku, koja se, prema njegovim rečima, udaljava od one EU.

- Otvaranje daljih poglavlja se može postići samo ako ima napretka u vladavini prava i normalizaciji odnosa sa Prištinom. Srbija je posvećena napretku u vladavini prava i uveren sam da će tokom predsedavanja Austrije doći do otvaranja novih poglavlja u ovoj godini - rekao je Han.

 

 

 

On se posle završetka sastanka oglasio najpre preko Tvitera i pozdravio otvaranje dva nova poglavlja.

Međuvladina konferencija se organizuje u okviru Saveta EU, prva tokom bugarskog predsedavanja EU. Od 1. jula do kraja godine Austrija preuzima rotirajuće predsedavanje EU od Bugarske.

Zvanični Beč je već najvio da će proširenje i konkretno ubrzanje pregovora sa Srbijom i Crnom Gorom biti jedan od prioriteta predstojećeg austrijskog predsedavanja EU.

Vučić: Nećemo podleći bilo kakvim pritiscima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Lana

  25. jun 2018 | 21:10

  I ova poglavlja cemo uspesno savladati i sprovesti, put je tezak i trnovit ali nagrada je velika...clanstvo u EU.

  320
  161

  Podelite komentar

 • Boba Bugarski

  25. jun 2018 | 20:47

  Daj Bože da nikada ne uđemo u to zlo. Ništa dobro ne može da nam donese

  182
  413

  Podelite komentar

 • Boba Bugarski

  25. jun 2018 | 20:45

  Ja se iskreno nadam da Srbija nikada neće ući u Evropsku uniju jer to je veliko zlo za nas.Sta je Evropska unija donela Bugarskoj,Rumuniji?Još veću bedu.Ta ista Evropska unija nikada nije poštovala Srbiju i Srbe. Da se ne vraćamo u 1999 godinu i bombardovanje Srbije.

  150
  370

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok