≫ 

Po svaku cenu izbeći rešavanje problema oružjem: Dušan Kovačević o Kosovu i Metohiji

Smatra da ono što se danas događa na Kosovu i Metohiji jeste posledica prvenstveno neodgovorne politike Josipa Broza Tita, koja je izjednačila žrtve i zločince

  • 35

Dramski pisac i akademik Dušan Kovačević naglašava da Srbija mora po svaku cenu da izbegne iznuđenu provokaciju da se stvari oko Kosova i Metohije rešavaju oružjem.

Spremni smo na kompromis, nećemo dozvoliti nove "Oluje": Vučićeva poruka sa vežbe „Zajednički udar 2018" (FOTO)

- To je, sad, jedna od ''opcija'' kao trajno rešenje i Kosova i Srbije. Već sam pričao o tome da nam je, trenutno, preostao samo ''pragmatički kompromis''. Šta to znači? Imati strpljenja i pameti više nego što smo ikad imali, jer bez mira i razvoja Srbije nema nikome života u budućnosti - kaže Kovačević u intervjuu za list "Jedinstvo".

Smatra da ono što se danas događa na Kosovu i Metohiji jeste posledica prvenstveno neodgovorne politike Josipa Broza Tita, koja je izjednačila žrtve i zločince.

- Dalje se događao ''domino efekat'', koji se sad privodi kraju sa pritiscima da se Brozova ideja ''unapredi'' i definiše kao država. O devedesetim godinama sve znamo i još ih uvek osećamo kao tešku bolest koja je ostavila trajne posledice - ocenio je Kovačević.

Dušan Kovačević - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Istorija Srbije je, prema njegovim rečima, istorija evropskih i svetskih političkih igara.

- Čas smo prolazili bolje, čas lošije, a ponajviše katastrofalno. Onaj ko očekuje da će nam neko nešto bitno pomoći, a da od te pomoći nema lične koristi, grdno se vara. Politika je matematika, a ne narodna poezija - kaže ugledni pisac.

Ukazuje i da je pozorište, kao i celokupna umetnost, danas manje važno i bitno za kritičku analizu sveta u kome živimo, da su drugi mediji postali pogubno agresivniji, ali primećuje da "čvrsto jezgro ljubitelja prave umetnosti opstaje, suprostavljajući se ukusu pogubne i površne komercijalizacije naših života".

Kovačević je rekao da se uvek trudio, pišući, da uz ono što se zove "umetnost" ostavi svedočenje o društvenim i političkim prilikama kao "svedočanstvo naših života za neke buduće generacije".

Dušan Kovačević - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Upozorava da bez političke brige, koja omogućava materijalna sredstva za opstanak kulturnih vrednosti kao deo kolektivnog identiteta, svaka individualna borba je nalik na borbu Don Kihota sa vetrenjačama i naglašava da "iza svega što radimo i živimo, ostaju samo tragovi ozbiljne kulture".

Iako s vremena na vreme ima utisak da se stvari menjaju na bolje, naglašava da smo toliko postradali u 20. veku da će nam biti potreban ceo 21. vek da se oporavimo i živimo kao ljudi.

- To je onaj princip koji kaže: koliko si bolovao, toliko ti je potrebno vremena za oporavak - zaključio je Kovačević.

VIDEO: Švajcarski Albanci slave pobedu nad Srbijom maltretirajući Srbe

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Istina boli 01

    27. jun 2018 | 15:26

    To je sasvim jasno za oružje ali kako politikom naći pravi ključ, mogućnosti postoje ali ih treba naći.

  • Ivona

    27. jun 2018 | 13:19

    Srbija je uvek za razgovor i mir .Pristina je ta koja pravi probleme!

  • mara

    27. jun 2018 | 13:09

    Nama novi ratovi ne trebaju zato se i zalažemo za dijalog

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA