• 1
 ≫ 

Srbija dobila novog prvog policajca: Borba protiv narko-dilera jedan od prioriteta

 ≫ 

To je objavio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović

  • 1

Novi načelnik Uprave kriminalističke policije je Dejan Kovačević, dosadašnji načenik Službe za borbu protiv organizovanog kriminala. To je objavio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji je za TV Pink rekao da je Kovačevića predložio direktor policije Vladimir Rebić, sa čijim se predlogom on saglasio.

STEFANOVIĆ POTVRDIO: Funkcioner kriminalističke policije zbog odavanja informacija stranim službama pod nadzorom

- Reč je o pravom policijskom profesionalcu - ocenio je Stefanović.

Kovačević je imenovan posle godinu i po dana, od kada je prethodni načelnik Srđan Paskvali, u decembru 2016. godine otišao u penziju. 

- Čekali smo da pronađemo najboljeg čoveka za taj posao, a nismo hteli da prekidamo neke aktivnosti koje su u toku i sada od Dejana Kovačevića očekujem još bolje rezultate - naveo je Stefanović.

Načelnik UKP se u policiji u operativnom radu smatra najvažnijom pozicijom i zato se u žargonu naziva – prvim policajcem Srbije.

Kako su pisali mediji, u poslednjih pet godina UKP je bez načelnika, odnosno vršioca dužnosti, bio čak tri godine.

Foto: Marko Todorović

Vežba Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva odbrane "Zajednički udar 2018" u Kraljevu bila je dobra prilika da se pokaže da naša policija i vojska uspešno rade na suzbijanju najtežih oblika kriminala i ugrožavanja bezbednosti Srbije, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojaša Stefanović.

- Videli ste da njihovo dejstvo može da ide efikasno i glatko, da ti momci i devojke zajedno rade kako bi građani Srbije videli da se o njihovoj bezbednosti brine -rekao je Stefanović za TV Pink.

On je, takođe, dodao da je to bila i prilika da se pokaže koliko je ulagano u prethodne četiri godine u vojsku i u policiju, koje od jednog, kaže, teškog stanja bez uniforme, opreme, čizama, naoružanja i vozila, danas imaju bolje uslove.

- Nije idealno, postoji prostor da bude bolje, i biće, jer već ove godine i MUP i Ministarstvo odbrane planiraju nove investicije i planiramo da unapredimo položaj policajaca i da unapredimo stanje njihove opreme, oružja... - naveo je Stefanović.

U zajedničkoj akciji policije i vojske, Stefanović ističe da su građani mogli da vide novu opremu i ocenio da danas naša policija i vojska ne zaostaju ni za jednom evropskom zemljom.

Zajednički udar 2018 Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- To ne znači da smo završili, imamo još puno posla, jer kada godinama nije ulagano u bezbedost dođete u situaciji da su resursi zastareli, neupotrebljivi i pohabani, onda morate da uložite dosta novca da biste sve to obnovili - ukazao je ministar.

Veća ulaganja u policiju i vojsku, omogućila je, kaže Stefanović, bolja ekonomska situacija u zemlji koja je stvorila dovoljno novca u budžetu i koja je doprinela da naša zemlja već treću godinu ostavaruje budžetski suficit.

- Taj novac možemo da ulažemo u vojsku i policiju. Dodajmo na to i izgradnju stanova za pripadnike snaga bezbednosti, povećanje plata za 10 odsto. Mi želimo da omogućimo da se ti ljudi osećaju kao deo društva kojem smo zahvalni za težak posao koji rade - naglasio je Stefanović.

Za dobru ekonomsku situaciju, dodaje ministar, bitna je i stabilnost u regionu.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Srbija želi mir, Srbija želi stabilan region, nama odgovara da sve oko nas bude stabilno, da bi Srbija bila još stabilnija. Mi tako privlačimo investitore, neće oni doći u onu zemlju, čak ni u onaj region gde ima pet ili šest nestabilnih država koje imaju neke unutrašnje probleme - kaže Stefanović.

S obzirom na sve češće akcije MUP-a u suzbijanju narko-dilera, ministar podvlači da je borba protiv te vrste kriminala jedan od prioriteta srpske policije.

- Sve analize pokazuju da se povećava količina droge u svetu, naročito sintetičkih droga jer se priozvode u laboratorijama koje postaju sve jefitnije za organizovanje - ukazao je ministar.

Najveće tržište te vrste droge je u SAD i Zapadnoj Evropi, kaže ministar, i dodaje da se radi o ogromnim količinama droge, čija vrednosti iznosi i do pet milijardi dolara.

Zaplena Foto: MUP RS

- S obzirom na te analize, predvideli smo da moramo da unapredimo borbu protiv narko-dilera. Prva stvar koju sam tražio kada sam došao na mesto ministra bila je da unapredimo borbu protiv droge i da se pojača zaplena - podvukao je ministar.

Iza svih akcija, objašnjava ministar, stoji ozbiljan rad, koji mora da ukaže ko su organizatori, organizovane grupe, njihovi članovi, a ko se bavi prodajom na ulici.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok