≫ 

Od sutra veći roditeljski dodatak, ministar Đorđević podseća: Ovo su uslovi koje roditelji obavezno moraju da ispune

- Isplata počinje od 1. jula u skladu sa zakonom, s tim što ćemo retroaktivno za drugo, treće i četvrto dete da uskladimo i da napravimo nov način isplate - rekao je ministar Ðorđević

  • 4

Sutra na snagu stupaju izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kojima je predviđena isplata većih roditeljskih dodataka, najavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević.

Dve odluke ujedinile vlast i opoziciju u Skupštini Beograda, a nije povećanje plata odbornicima (FOTO)

Zakon predviđa da roditelji za prvo dete jednokratno dobijaju 100.000 dinara, za drugo dete 10.000 dinara mesečno dve godine, za treće dete po 12. 000 dinara mesečno deset godina, a za četvrto 18.000 dinara mesečno deset godina.

- Isplata počinje od 1. jula u skladu sa zakonom, s tim što ćemo retroaktivno za drugo, treće i četvrto dete da uskladimo i da napravimo nov način isplate - rekao je Ðorđević za RTS.

On je podsetio da isplata sredstava važi za drugo, treće i četvrto dete od 25. decembra 2017. a za prvo dete od 1. jula 2018. godine.

Uslovi koji roditelji odnosno deca treba da ispune su obavezna vakcinacija i pohađanje predškolskog i školskog programa u skladu sa zakonom Republike Srbije, rekao je Ðorđević.

Isplata počinje od 1. jula, za drugo, treće i četvrto dete će se retroaktivno uskladiti-Foto-ilustracija: Profimedia/Sciencephoto RM

- Time je usklađeno da se ne anuliraju kaznene odredbe koje postoje po drugim zakonima - rekao je on i podsetio da je kazna za nevakcinaciju 100.000 dinara, a da po ovom zakonu hipotetički za treće dete može da se dobije milion i 400.000 dinara.

Kada je reč o zakonu o rodnoj ravnopravnosti, Ðorđević je rekao da akcioni plan Vlade predviđa da bude usvojen u četvrtom kvartalu ove godine.

Na konstataciju da je bilo određenih neslaganja njega i ministarke Zorane Mihajlović o ovom zakonu, Ðordević je odgovorio da je Ministarstvo za rad samo želelo da zakon prođe čitavu proceduru tj. da prođe i javnu raspravu kroz koju nije prošao u prvoj verziji.

Govoreći o sivoj ekonomiji, ministar je rekao da se država ozbiljno bori protiv toga, te da je inspektorat dužan da izađe na lice mesta gde god postoji prijava.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • STOP

    30. jun 2018 | 12:06

    Šta kaže naš vkv vozač B kategorije !

  • Sima kosmos iz dalekog svemira

    30. jun 2018 | 20:26

    Zakon treba da bude isti za sve sta je sa nama sto imamo po troje i vise dece a trece dete je rodjeno pre pet sest ili sedam godina i ta deca treba da imaju ista prava svaka majka u Srbiji sa troje i vise dece treba da dobije penziju od drzave a ne nacionalne penzije da dobijaju pevaci i pevacice koji su u toku karijere napravili ogromne pare i kapital i primaju po dve penzije ako hocete da Srbija opstane zakon mora podhitno da se promeni

  • boba

    30. jun 2018 | 13:16

    A oni nevakcinisani sta s njima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA