≫ 

Da li treba promeniti format dijaloga Beograda i Prištine: Ovo je stav Brisela

Da li će se u dijalog uključiti SAD, Nemačka, Rusija?

  • 42

Zvaničnici u Evropskoj uniji smatraju da menjanje formata dijaloga Beograd-Priština ne bi ubrzalo nagodbu o normalizaciji odnosa dve strane i samo bi mu oduzelo snagu i, umesto suštinom, pregovarači bi se bar neko vreme bavili time ko bi se uključio u dijalog.

Na stolu sporazum vredan preko 41 milion evra: Han stigao na sastanak sa Vučićem (FOTO)

To su agenciji Beta rekli u dijalog upućeni izvori Evropske komisije u Briselu koji su podvukli da je upravo na poslednjem briselskom sastanku predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija dogovoreno da se osnaže i ubrzaju napori za postizanje pravno obavezujućeg svobuhvatnog sporazuma o sredjivanju odnosa Beograd-Priština.

Fotografija sa poslednje održane runde dijaloga - Foto: Twitter/@MajaEUspox

Zvaničnici u Briselu naveli su da je ujedno nužno da se što pre primene dosad utanačeni dogovori kako o Zajednici srpskih opština, tako i drugim pitanjima, uključujući energetiku.

Samo ako se, naglasili su, budu što brže nalazila rešenja za ova otvorena pitanja, moći će da "kao spojeni sudovi" napreduju i pregovori o konačnom sveobuhvatnom sporazumu.

Na tome rade obe strane, kao i posrednički tim Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), uključujući Angelinu Ajnhorst koja putuje i u stalnom je kontaktu s vlastima u Beogradu i Prištini, ali to je ona i pre činila i nije reč o nekoj novoj "kružećoj diplomatiji", već redovnim, sad malo ubrzanim kontaktima s pregovaračima.

Ajnhorst - Foto: Wikipedia/EUinLebanon

Izvori EU nisu isključili mogućnost da se ovog meseca održi još jedna runda dijaloga.

Na opasku da Vašington vidljivo traži da se dijalog Beograd-Priština ubrza i približi konačnom rešenju za sredjivanje odnosa dve strane, a vlada u Prištini traži da se SAD direktno uključe u dijalog, izvori u EEAS kažu da su Amerikanci sve vreme i dosad bili neposredno upućeni u dijalog.

Diplomatski izvori u EU su Beti preneli da nije svrsishodno sad menjati format dijaloga, jer bi se izgubila snaga i zamah.

Ako bi se u njega direktno uključili Amerikanci, Beograd bi, napomenuli su, zahtevao da u pregovore udju i Rusi, a "stalna neposredna upućenost, pa i upliv Amerikanaca na pregovore su i dosad bili korisni i nužni zato što Vašington ima daleko veću snagu ubedjivanja ljudi na vlasti u Prištini, nego EU".

VIDEO Vučić: Nećemo podleći bilo kakvim pritiscima

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA