≫ 

Han prvi put nije hteo da priča o Kosovu posle sastanka sa Vučićem (FOTO)

Vučić je naglasio da su razgovarali o oblasti vladavine prava na kojima treba da se postigne značajni napredak, o odnosu sa Kosovom i situaciji u regionu

  • 32

Nivo javnog duga biće manji do kraja godine više od 50 odsto, a suficit imamo tri godine za redom, rekao je Aleksandar Vučić posle razgovora sa evropskim komesarom za pregovore o proširenju Johanesom Hanom, koji se nalazi u zvaničnoj poseti Srbiji.

Na stolu sporazum vredan preko 41 milion evra: Han stigao na sastanak sa Vučićem (FOTO)

On je izjavio da će sredstava iz pretpristupne pomoći EU za Srbiju biti korišćena za podršku procesu pristupanja naše zemlje Uniji, čestitujući na poptisivanju sporazuma o sproveđu akcionog IPA programa, ocenivši da je to od velikog značaja za našu zemlju.

Dodao je da se radi o iznosu od 41 miliona evra, a da je ukupna vrednost pretpristupne pomoći 138 miliona evra.

- Ona će u narednom periodu biti uvećana a naše je da koristimo pogodnosti koje imamo kao zemlja-kandidat. Ono što je najvažnije jeste da je način korišćenja sredstava - za obnovu škola, bolnica i saniranje posledica poplava, učinio da bude vidljivija činjenica da je EU najveći donator u Srbiji. Što se tiče ekonomije, Srbija nema problema. Naravno da smo siromašna zemlja, ali to polako menjamo, rast je - sada to zvanično saopštavamo - najveći u regionu i iznosi 4,6 odsto za prvih pet meseci. Cilj je da se do kraja godine održimo na nivou između 3,8 i 4,1 odsto, što bi bipo veliki uspeh - primetio je predsednik Srbije.

Podsetio je i da Srbija treću godinu zaredom ostvaruje sufict a da će nivo javnog duga do kraja godine biti manji od 50 odsto BDP, a bio je 79 odsto kada je on preuzeo funkciju premijera.

Foto:Tanjug/Dragan Kujundžić

- Pokazali smo kako kasa može da se na domaćinski način može i puniti i prazniti, da se pružimo koliko možemo, ne mnogo više od toga -, kaže predsednik Srbije.

Konstatovao je da trgovinska razmena sa EU raste iz godine u godinu i da sve više kompanija iz EU ulaže u Srbiju.

- Zahvalan sam EU na značajnim investicijama u našu zemlju, naša trgovniska razmena sa EU iz godine u godinu raste, u prvih pet meseci ove godine imamo rast izvoza 37 odsto električnih mašina i uređaja, 48 odsto rasta gvožđa i čelika, automobilske gume raste izvoz za 38,5 odsto, nadamo se da će još više rast. Sve je više kompanija EU koje ulažu u našu zemlju - istakao je Vučić.

Vučić je naglasio da su razgovarali o oblasti vladavine prava na kojima treba da se postigne značajni napredak, o odnosu sa Kosovom i situaciji u regionu.

- Trudićemo se da budemo faktor stabilnosti i mira u regionu. Možda je za nekog fraza, ali za mene nije, već od najvećeg značaja, da sačuvamo mir u odnosima sa Prištinom, da razgovaramo ako treba i tri puta dnevno, da bismo sačuvali svaki život - rekao je predsednik Srbije i dodao da je jasno da nismo u lakoj situaciji kad je reč o Kosovu i Metohiji, i da ne žele svi kompromis, imajući u vidu stavove, koji se iznose, uključujući i neke današnje.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

On je naglasio da ćemo mi, uprkos tome, učiniti sve da do kompromisa dođe.

- Ali, nećemo dozvoliti nikome da ponizi ili da sruši Srbiju, bez obzira koliko se nekom činilo da je to moguće - istakao je Vučić.

Predsednik je rekao da se mora pregovarati, da je bolje i deset godina pregovora, nego jedan sat sukoba ili ratova.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Upitavši se da li je optimista po pitanju komprmosa ili ne, odgovorio je da nikog ne želi da kritikuje pred zvaničnicima EU, ali da je jasno da ne žele svi kompromis.

Mnogo toga sam naučio od Johanesa, rekao je Vučić i dodao da su takođe razgovarali o stanju o EU i svetu.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

- Mi kao mala zemlja moramo da nađemo svoje mesto pod suncem, uveren sam da ćemo uz prijatelja kao što je Han uspeti u tome - zaključio je Vučić.

Han je potvrdio da su to bile teme razgovora, ali da će se uzdržati o komentarisanju Kosova jer je dijalog u toku. Svima je poznato da je Kosovo "otvoreno pitanje", rekao je on, ali da nije i "sve i svja" da bi Srbija napredovala na evropskom putu.

- Ima još mnogo drugih pitanja! Drago mi je da sam prisustvovao potpisivanju sporazuma od skoro 42 mioliona evra, od kojih će 28 miliona biti namenjeno za pravosuđe - rekao je Han i dodao da je to samo mali deo koji EU daje SRbiji iz dpobrih razloga, ali je to i izraz naše odlučnosti da podržimo Srbiju na putu evrointegracija.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Han je ponovio da je EU ulaže 200 miliona evra godišnje, odnosno 2 milijarde evra za poslednjih 10 godina.

Evropski komesar za pregovore o proširenju građanima Srbije poželeo je lepo vreme posle kišnog juna, uz želju da se svi odmore tokom leta jer nas očekuje vrela i radna jesen.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici potpisali su sporazum za sprovođenje Akcionog IPA programa za Srbiju za 2017. u vrednosti od 41.177.139 evra, a potpisivanju je prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Pre potpisivanja finansijskog sporazuma, Vučić i Han imali su dvočasovni sastanak.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Evropska komisija je ranije najavila da će pretpristupna pomoć za Srbiju biti povećana u narednom periodu, a ukupna vrednost IPA za Srbiju za 2017. iznosi 138 miliona evra.

Han i Vučić na sednici Samita EU: 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Todor Demkovic

    2. jul 2018 | 15:18

    Srbija je stednjom ostvarila suficit u budzetu sto znaci da nam BDP pada, ovo je dlican znak oporavka drzavnih finansija, sto je rezultat velikog broja investicija u zemlji aa sto se Kosova tice smatram da Vucic tu radi odlicnu stvar, bolje pregovarati nego ratovati. Brzi ulazak u EU vece investicije i investitori u Srbiji.

  • Kosan

    2. jul 2018 | 15:15

    Veoma je bitno da sto pre udjemo u EU jer onda cemo imati jos vise ulaganja i investicija.

  • Mina

    2. jul 2018 | 15:03

    Olicno ovo ce pomoci da se bolje sprovede reforma vladavine prava.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA