≫ 

Čanak pitao državne organe: Kada ćete zatražiti izručenje Mirjane Marković iz Rusije?

Njeno izručenje puno bi pomoglo u rasvetljavanju političke pozadine ubistva Slavka Ćuruvije i Ivana Stambolića, smatra predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV)

  • 14

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak upitao je danas Vladu Srbije i nadležne državne organe zbog čega ne podnose zahtev za izručenje bivše predsednice JUL-a Mirjane Marković iz Rusije.

Posle 15 godina okončano suđenje Miri Marković za nezakonitu dodelu državnih stanova, presuda 27. juna

- Potpuno je jasno da nekadašnja predsednica JUL-a i supruga Sobodana Miloševića Mirjana Marković izbegava pravdu u Srbiji voljom i dopuštenjem nadležnih organa u Rusji u koju se sakrila pre petnaest godina - ocenio je Čanak u pisanoj izjavi.

On je pozvao vlasti u Srbiji da javnosti saopšte "dokle će se čekati i kada će tačno, konačno, zatražiti njeno izručenje".

Čanak je naglasio da od vlasti očekuje i da od Rusije zatraže objašnjenje "kako je bilo moguće da zemlja sa kojom Srbija ima prijateljske i partnerske odnose pruža utočište i azil osobi za kojom je Srbija raspisala Interpolovu poternicu".

- Činjenica je da je to pitanje ruskim zvaničnicima trebalo da postave sve vlade u proteklih deset godina, ali to ne amnestira aktuelnu vlast od obaveze da to učini - poručio je Čanak.

On je dodao da bi, osim što je prvostepeno osuđena na kaznu od godinu dana zatvora zbog nezakonite dodele stanova, njeno izručenje puno pomoglo u rasvetljavanju političke pozadine ubistva Slavka Ćuruvije i Ivana Stambolića.

Još jedno nerešeno ubistvo novinara Foto: Profimedia/AFP

Prema Čankovom mišljenju, izručenje Markovićeve bi pomoglo i rasvetljavanje pokušaja atentata na Vuka Draškovića i mnoga druga politička ubistva i progona političkih protivnika.

- Nadležnim organima bi puno toga mogla da kaže i o iznošenju novca iz zemlje, švercu cigareta, ratovima i paravojskama, pljačkama društvene imovine, hiperinflaciji i mnogim izbornim manipulacijama - dodao je Čanak.

Ocenio je i da je "zaštita koju joj pruža Rusija, uprkos Interpolovoj poternici, "ponižavanje Srbije i njenih institucija".

Čanak o protestu radikala u Hrtkovcima:

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA