Ne žele da budu "janjičari": Srbi napuštaju Kosovske bezbednosne snage

KBS su, prema izveštaju od prošle godine, imale 247 pripadnika iz redova nevećinskih zajednica, među kojima su i Srbi, a iste godine se broj srpskih pripadnika sa Severa povećao, kada ih je 63 primljeno u ovu oružanu formaciju

  • 9

Demobilizaciju ili raskid ugovora sa Kosovskim bezbedosnim snagama (KBS) zatražila su osmorica Srba. U fokusu lidera kosovskih Albanaca već duže vreme je formiranje "Vojska Kosova", odnosno transformacija KBS u oružane snage. Za zakonsku proceduru potrebna im je saglasnost Srpske liste, koja se apsolutno protivi tome.

95 odsto Srba na Kosovu strahuje za svoj život!

Priština ne bira sredstva kako da dođe do svog cilja, odnosno formiranja "Vojske Kosova". Da bi to ostvarili, pored promene Ustava za šta im je potrebna saglasnost predstavnika Srba, potrebno im je i da u svojim redovima imaju minimalno deset odsto najveće manjinske zajednice u svojim redovima.

Kosovske bezbednosne snage - Foto: Tanjug/AP

Zato već neko vreme u tišini vrbuje srpske mladiće iz najsiromašnijih slojeva plaćajući im velike sume novca da se priključe Kosovskim bezbednosnim snagama.

KBS su, prema izveštaju od prošle godine, imale 247 pripadnika iz redova nevećinskih zajednica, među kojima su i Srbi, a iste godine se broj srpskih pripadnika sa Severa povećao, kada ih je 63 primljeno u ovu oružanu formaciju.

Međutim, ove godine, prema podacima do koje je došla prištinska štampa, osmorica pripadnika KBS srpske nacionalnosti su odlučila da se demobilišu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je tokom godine upozorio na pritiske sa kojima se suočavaju srpski mladići da pristupe KBS.

- Oni nama ne idu samo na jug, idu i na sever da nam potkupljuju mladiće. Kažu - evo toliko i toliko keša, budi deo vojske. Mi se sa tim suočavamo i razgovaramo sa Srbima na KiM - rekao je Vučić.

Vučić - Foto:Tanjug/Dragan Kujundžić

Ukoliko Srbi odbiju novac, onda sledi zastrašivanje. Preti im se ili hapšenjem na osnovu izmišljenih poternica za ratne zločine ili napadima na imovinu i porodice.

- Stav Srpske liste je vrlo jasan, i taj stav deli ceo srpski narod na Kosovu i Metohiji. KFOR je jedina legitimna vojna sila na ovim prostorima koja je prisutna na osnovu saglasnosti Beograda i rezolucije 1244 SB UN. Priština koristi težak finansijski položaj nekih porodica kako bi ucenama privolela Srbe da bude deo nekakve vojske Kosova, i time pokazala nekakvu kvazi multietničnost tih snaga - izjavio je nedavno za Telegraf.rs, Igor Simić, portparol Srpske liste.

Igor Simić - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On ističe da je najopasnije, to što tih par ljudi koje su uspeli da ubede nisu svesni u šta ulaze, i da su iskorišćeni za neke političke igre Prištine.

- Ponavljam apel svima da ne nasedaju na provokacije, ali pozivam i svoje kolege iz Srpske liste, koji se nalaze na odgovarajućim položajima, da ulože više napora kako bi pomogli tim porodicama, čiji članovi zbog loše ekonomske situacije razmišljaju o ulasku u te strukture. Ekonomskim jačanjem onemogućiće se zloupotreba ovoh momaka od strane Prištine - napomenuo je Simić.

Kako država Srbija na Kosovu i Metohiji nema operativnu vlast, može malo toga može sama da učini, osim da preko lokalnih zajednica Srba apeluje na naše stanovništvo kako bi ih upozorili šta je posledica takvog poteza.

- To je slobodna volja Srba, koji žive na Kosmetu. Država Srbija može da pošalje jasnu poruku, koju je uputio i predsednik Vučić, da to nije u interesu srpskog naroda i da ne treba da se na taj način legalizuju aktivnosti Prištine, koje su protiv srpskog naroda. Ko ne prihvata političke poruke iz Beograda, drugačije ne može da se utiče. Ne postoji mera kažnjavanja - rekao je takođe za Telegraf.rs, Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju.

Milovan Drecun - Printskrin: Telegraf

On je napomenuo da država Srbije treba da učini sve da se poboljša materijalni položaj našeg naroda, odnosno da se pomogne njihovo zapošljavanje.

Inače, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ovim povodom se oglašavao ranije, kada je istakao da je po krivičnom zakonu Srbije stupanje u ilegalne, strane oružane formacije, protivzakonito i kažnjivo.

Naime, oni koji pristupe BSK mogli bi da se suoči sa do deset godina zatvora, zbog čega je Đurić pozvao Srbe na KiM da ne pristupaju ilegalnoj vojsci Kosova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovanović

    3. jul 2018 | 16:21

    Neće vlastitom narodu da zabijaju nož u leđa.

  • Fudbaler

    3. jul 2018 | 22:58

    KFOR je jedina legitimna vojna sila na ovim prostorima koja je prisutna na osnovu saglasnosti Beograda i rezolucije 1244 SB UN.KFOR štiti građane Srbije.

  • cs

    3. jul 2018 | 17:08

    KIM je sastavni deo nase zemlje i tu nema licitacije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA