≫ 

Zašto se krije ko je sve povukao priznanje Kosova? Strahovitnim pritiscima lobisti pokušavaju da utiču u korist Albanaca (VIDEO)

- Od kada je Liberija povukla priznanje Kosova u tu zemlju su se svi sjatili kako bi vršili pritisak na liberijske vlasti - rekao je Ivica Dačić

  • 0

Zemlje koje su povukle priznanje Kosova i Metohije izložene su velikim pritiscima, ali će se trend povlačenja priznanja nastaviti, tvrdi ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Pacoli ponovo na diplomatske note odgovara na Fejsbuku: Papua Nova Gvineja nije povukla odluku o priznavanju (FOTO)

Dačić je gostujući na TV Pink rekao da od kada je Liberija povukla priznanje KiM u tu zemlju su se "svi sjatili" kako bi vršili pritisak na liberijske vlasti.

- Hajde što dolaze iz Prištine nego dolaze i Amerikanci, Englezi, Francuzi - kaže Dačić.

Zemljama koje su povukle priznanje se, kaže Dačić, preti da neće biti ekonomske pomoći za njih i da će neke zapadne zemlje prekinuti veze sa tim državama.

Dačić kaže da je razočaran odnosom srpske javnosti kada je reč o povlačenju priznanja nekoliko zemalja, odnosno onog dela javnosti, a ne građana, koji se oglašavaju na društvenim mrežama, najčešće političarima.

Dačić kaže da je razočaran odnosom srpske javnosti kada je reč o povlačenju priznanja nekoliko zemalja-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- To je jedno veliko nipodaštavanje tih zemalja koje povlače priznanje, jer kada takve zemlje priznaju Kosovo onda je to nešto bitno - kaže Dačić i ocenjuje da kada je šest zemalja povuklo priznanje govori se da su to "neke bezvezne zemlje".

Podseća da je u odnosu na pre godinu dana šest država više povuklo priznanje KiM.

Kazao je da će ministri iz Vlade Srbije pokušati u narednom periodu da uspostave bolje odnose sa zemljama koje su povukle priznanja, jer su one izložene pritiscima i navodi da već sledeće nedelje ministar poljoprivrede ide u posetu Liberiji.

Mnoge od tih zemalja su, kaže Dačić, školovale svoje građane u nekadašnjoj Jugoslaviji, a Srbija će "nastaviti sa politikom da tražimo, da kontaktiramo naše prijatelje iz nekadašnjeg vremena i da probamo da što više zemalja povuče priznanje".

Priština intenzivno lobira u mnogim zemljama da im se omogući da postanu članice u različitim organizacijama-Foto: Tanjug/AP

Govoreći o povlačenju priznanja od strane Papua Nove Gvineje, rekao je da je ta zemlja takođe suočena sa separatizmom u svojoj zemlji i da zato oni sada razmišljaju zašto su uopšte i priznali Kosovo.

- Oni sami sebi postavljaju pitanje što su priznali Kosovo, jer ti što su to uradili, više nisu na vlasti - objašnjava Dačić.

Ministar je objasnio da Priština intenzivno lobira u mnogim zemljama da im se omogući da postanu članice u različitim organizacijama, kao što je Unesko, ali i da šire dezinformacije o članstvu u Interpolu, u kojem su prisutni samo kroz UNMIK, a ne kao država.

Ističe da na sledećoj konferenciji Interpola u Dubaiju Srbiji predstoji "teška borba", jer kaže Priština čak nudi da plati nekim zemljama dugove za članstvo u međunarodnim organizacijama kako bi ih podržali.

Kaže i da Priština, kako sada stvari stoje, nema šanse da postane član UNESK-a.

Priština, kako sada stvari stoje, nema šanse da postane član UNESK-a-Foto: Tanjug/AP

Komentarišući izjave kosovskih zvaničnika o zauzimanju Sandžaka i širenja do Niša, kaže da je to jedan od pritisaka na EU.

- Sve to je pokazatelj njihove nervoze, jer im ne ide onako kako su oni očekivali i ne ide to više tako glatko kao što je nakada bilo - rekao je Dačić i objasnio da misli kako će se trend povlačenja priznanja nastaviti zato što veliki broj zemalja ima svoj interes, "a taj interes je da zaštite svoj teritorijalni integritet".

To je i osnovni razlog zašto mnoge zemlje preispituju povlačenje priznanja a mnoge zemlje i ne znaju da su priznale KiM, dodaje ministar.

- U najvećem broju tih zemalja niko ne zna kako je to urađeno, mnoge od njih smatraju da to nije urađeno na legalan način - objasnio je on.

Kao primer navodi Egipat, čiji je predsednik, kaže, u zadnjim danima Muslimanske braće, priznao nezavisnost, ali to što je on kao predsednik to učinio, kaže Dačić, to ne znači da je zadovoljena forma.

- Ne postoji pisani dokument o tome, a Egipat nema diplomatske odnose sa KiM - kaže on i podseća da je i Poljska priznala KiM ali da nema uspostavljene diplomatske odnose sa Prištinom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA