≫ 

Zločin bez kazne: Zato što smo zaboravljali, zato nam se ponavlja

Vulin je istakao da Srbi u Bratuncu sami obeležavaju godišnjicu masakra, užasa i zločina i da niko iz međunarodne zajednice nije hteo da dođe i pogne glavu pred nevinim žrtvama

  • 35

Republika Srpska neće biti sama dokle god Srbiju vodi Aleksandar Vučić, biće branjena, čuvana i štićena i o njoj će se voditi računa, zato što Republika Srpska i svako ko u njoj živi to i zaslužuje, izjavio je danas u Bratuncu ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin na obeležavanju 26 godina od stradanja više od 3.500 podrinjskih Srba u Bratuncu i okolini.

Na mnoga pitanja do danas nismo dobili odgovor: Bratunac, 26 godina od kako je mučki stradalao 3.500 nedužnih Srba (FOTO)

Vulin je istakao da Srbi sami obeležavaju godišnjicu masakra, užasa i zločina i da niko iz međunarodne zajednice nije hteo da dođe i pogne glavu pred nevinim žrtvama.

- I danas smo sami, nad jamom nagnuti, sabrani oko grobova, sami u svom bolu i nema nikoga da požali, da zaplače, bar da kaže da razume koliko boli, da požali. Sami smo, decenije nakon masakra, zločina i zla, samo sa crnim maramama majki Bratunca, za kojima nema ko da plače. Još jednom niko nije hteo da nam ponudi bar saučešće ako već neće ili ne može da nam ponudi pravdu - rekao je Vulin.

Foto: Ministarstvo odbrane/Darimir Banda

Kazao je i da svakog jula pokušaju da nas nateraju da prihvatimo krivicu i svako zlo koje su oni činili, "kao opravdanu i pravednu kaznu ovom narodu, možda samo zato što je tu postojao".

- A drugog zla i druge krivice u srpskom narodu nema - poručio je Vulin, koji je u Bratuncu bio u svojstvu izaslanika predsednika Srbije i vrhovnog komandanta

On je oslobađanje Nasera Orića i Atifa Dudakovića i drugih zločinaca označio ''strašnom porukom da je i pravda daleko od Srba".

Naser Orić Foto: Profimedia/AFP

- Na nama je da ne zaboravimo i ne smemo da zaboravimo. Zato što smo zaboravljali, zločini su se ponavljali i zločini su, nažalost, bili bez kazne, baš kao što su i danas - naveo je Vulin.

On je naglasio da Srbija hoće mir, stabilnost i sigurnost, kao i uspešnu Republiku Srbsku koja se razvija.

- Da bi to bilo moguće, moramo biti jedinstveni, moramo biti uvek zajedno kada je teško i kada je manje teško, moramo biti tu za svoj narod. Tražim od vas da čuvate Republiku Srpsku, da se jasenovački genocid i bratunački užas više ne bi ponovili - poručio je i dodao da nemao pravo da dopustimo da nestane ono što je generacija hrabrih stvorila.

- Srbi su je stvorili, najbolji među nama, Srbi mogu da je unište, najgori među nama i ne dajte nikada i ne pomislite ikada da Republiku Srpsku i Srbe u njoj može iko više da voli sa strane od vas samih - zaključo je.

Ministar je nakon parastosa položio venac kod Spomen-krsta na gradskom groblju, a vence su položili i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predstavnici državnih institucija, boračkih udruženja i građani.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ivan

    7. jul 2018 | 17:04

    Sramota za BiH. Njihovo tuzilastvo ne radi svoj posao.

  • monika

    7. jul 2018 | 17:00

    Nevine zrtve necemo nikada zaboraviti,ali cemo se truditi da kaznimo one koji su im naneli zlo.

  • sima

    7. jul 2018 | 19:49

    Srbija cuva svoj mir, stabilnost i bori se za ocuvanje sigurnosti svih njenih gradjana

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA