Sedište Transportne zajednice Zapadnog Balkana biće u Beogradu: Na samitu u Londonu potpisan sporazum (FOTO)

Na prvom panelu na samitu razgovaralo se o nadi za mlade, uz pitanja ko daje mladima, a ko im uzima nadu

Peti Samit Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa održava se 9. i 10. jula u Londonu, a glavne teme su unapređenje ekonomske stabilnosti, bezbednosti i političke saradnje.

Od Palme poseban poklon i poruka! Evo kako je predsednik JS čestitao Dačiću 10 godina od ulaska u Vladu Srbije (FOTO)

Na sastanku ministara spoljnih poslova danas učestvuje Ivica Dačić.

Stefanović u Londonu sa Majerom: Srbija najvažniji partner Nemačke na Balkanu u borbi protiv organizovanog kriminala (FOTO)

Srbija i Evropska komisija potpisale sporazum - sedište Transportne zajednice Zapadnog Balkana biće u Beogradu

Evropska komesarka za transport Violeta Bulc naglasila je da je ovo još "jedan važan međaš koji nas dovodi bliže potpuno funkcionalnoj transportnoj zajednici između EU i Zapadnog Balkana" i dodala da je to "ogromno dostignuće za ceo region".

Na potpisanom dogovoru čestitali su i evropski komesar za proširenje Johanes Han i zvaničnica Evropske komisije Henoveva Ruis Kalavera.

Han je na Tviteru napisao je "dobra vest za povezanost i saradnju na Zapadnom Balkanu, zapadnobalkanskih šest se dogovorilo o sedištu Transportne zajednice u Beogradu".

Srbija spremna da rešava sve probleme sa zemljama iz regiona

Dačić je na sastanku sa predstavnicima civilnog društva u okviru Samita o Zapadnom Balkanu u Londonu kazao da je potrebno da se prevaziđu političke razlike, te da je nemoguće u potpunosti graditi ekonomske odnose bez rešavanja političkih problema.

On je naglasio da je Srbija spremna da rešava sva otvorena pitanja sa drugim zemljama u okruženju.

Velika Britanija odvaja 10 miliona funti za Zapadni Balkan

Kako javlja portal Juropian Vestern Balkans, britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson najavio je da će Velika Britanija uložiti 10 miliona funti kako bi pomogla u izgradnji digitalnih veština i povećanja mogućnosti za zapošljavanje mladih na Zapadnom Balkanu kao i dodatnih milion funti za rešavanje pitanja nasleđa iz prošlosti, uključujući identifikaciju žrtava ratova tokom 1990-ih.

Prema navodima ministarstva, navedena sredstva obuhvataju obuku dece u više od 4.500 škola u cilju podsticanja digitalne pismenosti i veština širom regiona, koju će pružiti međunarodna organizacija za kulturne odnose i obrazovanje iz Velike Britanije "British Council".

- Obezbeđivanjem pristupa digitalnom obrazovanju, ova sredstva će pomoći u podsticanju nove generacije inovatora i preduzetnika, kako na Zapadnom Balkanu, tako i u Velikoj Britaniji - navodi se u saopštenju.

Najavljuje se i da će ministar "ponoviti posvećenost Britanije Zapadnom Balkanu time što će objaviti dodatnih milion funti za pomoć regionu u rešavanju teških pitanja nasleđa iz prošlosti".

AP Photo/Pavel Golovkin

Kako se dodaje, taj iznos uključuje "rad na pronalasku i identifikaciji 12.000 žrtava, koje se i dalje vode kao nestale u sukobima 1990-ih".

Džonson je ocenio da "nove finansije pokazuju trajnu posvećenost Britanije regionu Zapadnog Balkana", kao i "našu želju da pomognemo regionu da prevaziđe neke od najtežih poglavlja u svojoj istoriji i otvori put ka još prosperitetnijoj budućnosti".

Počeli paneli, Dačić seo u Hanovu stolicu?

Na prvom panelu na samitu razgovaralo se o nadi za mlade, uz pitanja ko daje mladima, a ko im uzima nadu. Kako je dodao direktor Jukoma Milan Antonijević na Tviteru, ovo je bila prilika da Dačić sedne u stolicu evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana.

Nakon ministarskog sastanka danas, u utorak će se održati sastanak premijera svih balkanskih država. Pored premijera Srbije, Albanije, Crne Gore, BiH, Makedonije i Kosova, Britanija je kao domaćin na samit pozvala EU partnere, uključujući Austriju, Hrvatsku, Francusku, Nemačku, Italiju i Sloveniju. Na samitu će učestvovati nemačka kancelarka Angela Merkel, austrijski kancelar Sebastijan Kurc, visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini, evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, predsednik Evropske investicione banke Verner Hojer, predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti i drugi evropski zvaničnici.

Ministar posetio grob Karl Marksa

Prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić posetio je grob nemačkog političkog filozofa i teoretičara socijalističke misli Karla Marksa.

Marks je rođen u Triru 5. maja 1818, a preminuo je 14. marta 1883. u Londonu, gde je i sahranjen.

Bio je nemački politički filozof, zastupnik ideja dijaktičkog materiojalizna i socijalizma, ekonomista, istoričar, sociolog, kritičar kapitalizma i teoreticar socijalisticke misli, vođa radnickog pokreta i vodeća ličnost Prve internacionale.

O čemu će se danas razgovarati na Samitu?

Kako je saopštilo resorno ministarstvo, sastanak ministara spoljnih poslova sastoji se iz dva dela - panel diskusije sa mladima sa Zapadnog Balkana (Question Time) i plenarne sesije.

U okviru plenarne ministarske sesije, Dačić će predstaviti prioritete Beograda u regionalnoj saradnji, kao i činjenice o napretku koji je ostvaren u reformskim procesima i napretku Republike Srbije na putu evropskih integracija.

Predviđena je i diskusija o problemima nasleđa i izveštavanja o bilateralnim problemima, pitanjima od značaja za bezbednost regiona, kao i pitanjima migracija, u kojoj će šef srpske diplomatije aktivno zastupati interese Republike Srbije.

Ministar Dačić prisustvovaće i parafiranju Sporazuma o sedištu Sekretarijata Transportne zajednice, koje će biti u Beogradu, što je jedan od konkretnih rezultata postignutih nakon prošlogodišnjeg Samita o Zapadnom Balkanu u Trstu.

Tokom boravka u Londonu, na marginama Samita, ministar Dačić imaće i brojne bilateralne susrete, dodaje se u saopštenju.

Cilj samita: Dokazati da je proširenje EU na Zapadni Balkan i dalje prisutno na agendi EU

On smatra da suština predstojećeg Samita jeste da se, osim dogovora o konkretnim projektima o razvoju ekonomskih i političkih odnosa u regionu, pokaže da je tema proširenja EU još uvek aktivna i da je na njenoj agendi.

- Centralna stvar samita je da je što je pitanje pokrenuto i što se uopšte neko setio da pokaže da je proširenje EU na Zapadni Balkan i dalje prisutno na agendi EU - rekao je ministar za RTS.

Zahvalnost na inicijativi, ističe, dugujemo nemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

Srpski ministar spoljnih poslova poručio je uoči samita i da postoje različiti stavovi i da se iznose ideje da treba zaustaviti dalji prijem novih članica u EU.

- Tako da je, u ovom slučaju konkretno za Srbiju i Crnu Goru od velikog značaja bila ideja da se 2025. godina definiše kao neki okvirni termin za moguće pristupanje - poručuje Dačić.

On je rekao i da se Velika Britanija trudi da se ovogodišnji samit ne odnosi samo na ekonomiju ili povezivanje, već i da se pokrenu neke političke teme, kao što je pomirenje u regionu, nestala lica...

Dačić je podsetio da je najavljeno da će sledeći samit biti u Poljskoj i da će se Berlinski proces nastaviti.

Berlinski proces je diplomatska inicijativa nemačke kancelarke Angela Merkel čiji je cilj da se podrži mirna, stabilna i demokratska budućnost Zapadnog Balkana i unaprede regionalna saradnja i evrointegracije regiona.

Kada je reč o ciljevima Samita, prvi se odnosi na povećanje ekonomske stabilnosti kroz unapređenje poslovnog okruženja, ohrabrivanje preduzetništva, rešavanje problema nezaposlenosti mladih i poboljšanje regionalne međupovezanosti.

Drugi cilj odnosi se na regionalnu bezbednosnu saradnju kako bi se odgovorilo na zajedničke pretnje, uključujući korupciju, organizovani kriminal, trgovinu ljudima, drogom i oružjem, terorizam i nasilni ekstremizam.

Lideri Zapadnog Balkana i evropski partneri radiće i na unapređenju političke saradnje radi rešavanja bilateralnih sporova i prevazilaženja problema koji su proistekli iz sukoba devedesetih, kao i sa ciljem jačanja demokratije i rodne ravnopravnosti. Posle zvaničnog završetka Samita o Zapadnom Balkanu, za sve šefove delegacija biće upriličen prijem, čiji će domaćin biti Čarls, Princ od Velsa.

Pogledajte i VIDEO: Dačić predstavio "Guči" kapu, deo uniforme prvih srpskih diplomata

(Telegraf.rs / Beta / Tanjug)

Tagovi: Berlinski proces, Ivica Dačić, London, Samit Zapadnog Balkana

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (1)
Poređaj komentare:
  • M
    Miami

    Nece Srbija biti bogata i razvijena drzava sa prijateljskim odnosima sa Evropom, sve dok se ne odrekne komunisticke zlocinacke proslosti i dok se ne odrekne neokomunisticke ideologije.

Episkop Irinej i arhiepiskop Elpidoporos posle Trampa i Pompea razgovarali sa Dačićem (FOTO)

Anita je žena ratnog zločinca Ramuša Haradinaja: Živi luksuznim životom i bavi se raznim poslovima

Američki stručnjak za Balkan o odlaganju dijaloga: Šta posle Haradinajeve ostavke?

Posle Haradinaja još dvojica visokih funkcionera iz Prištine idu u Hag

SAD se oglasile prvi put posle Haradinajeve ostavke

Haradinaja će iz Haga pustiti posle 48 sati, ovo je politički trik: Vučić o planovima Prištine

Darmanović: Ostavka Haradinaja - više prostora za pregovore Vučiću i Tačiju

SAD su proces normalizacije odnosa BG i PR digle na nivo strateškog interesa: 2019. godina dogovora?

Prve reakcije Albanaca posle političkog zemljotresa u Prištini

Popović Ivković: Boško, ti si falsifikator

Brnabić: Slanje izmenjene Medijske strategije u Brisel je apsolutno bila greška

Smena na čelu baze Bondstil, novi komandant poručio: Sprovodimo mandat na osnovu Rezolucije 1244

Evo kada će se Haradinaj pojaviti pred tužiocima u Hagu: Poznat tačan datum saslušanja

Hitan sastanak državnog vrha Srbije: Vučić sutra o Haradinajevoj ostavci

Kako će Haradinajeva ostavka uticati na dijalog Beograda i Prištine: Bliže rešenju ili odlaganju?

Tači se oglasio posle Haradinajeve ostavke: Traži pravdu za teroriste iz OVK

Haradinaj je već podnosio ostavku zbog optužbi za ratne zločine i išao u Hag: Evo kako se izvukao

U Hagu na snazi "Pravilo 30" zbog Haradinaja

Zverska ubistva, mučenje dece i beba i silovanja: Za koje zločine Srbija tereti Haradinaja

Đilas: Odgovaraće svi koji su hapsili nevine ljude; Stefanović: Skandalozno da on govori o pravdi

Šta će biti u Prištini posle Haradinajeve ostavke: Odluka pada u jednom kabinetu

Poslednja odluka koju je doneo Haradinaj vezana je za korekciju granice

Suze ratnog zločinca: Haradinaju pred novinarima zadrhtao glas posle ostavke (VIDEO)

Ramuš Haradinaj podneo ostavku (VIDEO)

Ako možemo na Mesec, možemo naći i put za obnovu dijaloga: Skat o nastavku pregovora

Novi predsednik Kazahstana ukazom naložio otvaranje ambasade u Beogradu

Putinov specijalac sleteo u Beograd: Novi ruski ambasador došao da preuzme dužnost (VIDEO)

"Za dom spremni" može, ćirilica ne: Kolinda protiv srpskog pisma u Hrvatskoj

Nikad teže reči Merkelove: Nadvili su se tamni oblaci nad dijalogom Beograda i Prištine

Srbija može da računa na podršku Argentine: Brnabić razgovarala sa Savelsom (FOTO)

Novi problemi za Lutovca? Statutarna komisija prkosi predsedniku demokrata

Makronov savetnik zvao Haradinaja: U septembru sastanak u Parizu

Mistral se ne prodaje teroristima: Vulin o Haradinajevom pozivu da se Priština naoruža

Na Kosovu su ugroženi svi elementi opstanka srpske zajednice: Dačićevo upozorenje u Vašingtonu

Srbi moraju da odustanu od Kosova, to je gotovo: Američke diplomate o konačnom dogovoru

Rezolucija o ubistvu braće Bitići uskoro na Kongresu: "Od ovog slučaja da zavisi odnos SAD i Srbije"

Kosovo da bude spremno za završnu fazu: Američki senator najavljuje konačni dogovor i novu ulogu SAD

Komanda NATO i američke vojske u Evropi se oglasila o sastanku Vučića i Voltersa

SAD će učiniti sve da odblokiraju dijalog, znaju da je problem u Prištini: Dačić sa Džonom Boltonom

Vanredna sednica Skupštine u ponedeljak: Na dnevnom redu odluke o izboru Poverenika

Dačić se u Vašingtonu sastao sa Trampovim specijalcem za Srbiju

Studentski dosije Nebojše Stefanovića prvi put u javnosti: Do sad ga niko nije tražio na uvid (FOTO)

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima