Srbija u EU do 2025. godine - Za austrijske ekonomske eksperte to je "veoma ambicionzan cilj"

Političke „rasprave“ u regionu mogle bi biti čak i problematičnije za članstvo, naglašavaju eksperti ukazujući na kosovsko pitanje

  • 1

Bečki ekonomski institut (WIIW) smatra da je datum koji je Evropska komisija navela kao okvir za novo proširenje EU „veoma ambiciozan“.

Vučić na telefonskoj vezi sa Merkelovom: Razgovarali o samitu, Kosovu, migrantskoj krizi i situaciji u regionu

Eksperti WIIW izrazili su, povodom danas objavljene studije, sumnju u primenu planova briselske administracije.

Srbija i Crna Gora su najizgledniji kandidati za prijem u EU, ali i za te dve zemlje je 2025. veoma ambiciozan cilj, smatraju iz WIIW.

Nivo konvergencije obe zemlje odgovara manje ili više onom Rumunije i Bugarske kada su te države 2007. prijemljene u članstvo, navode ekonomski eksperti dodajući da iskustvo sa tim zemljama, koje se i 10 godina posle prijema u članstvo po pitanju korupcije nalaze pod stalnim i sistematskim nadzorom, moglo bi doprineti skeptičnom stavu prema proširenju.

Nezavisno od ispunjenja ekonomskih kriterijuma za članstvo svim zemljama Zapadnog Balkana prepreke su deficiti u infrastrukturi, slaba konkurentnost, visoka stopa nezaposlenosti, slabo državno rukovodstvo, ističe WIIW.

Političke „rasprave“ u regionu mogle bi biti čak i problematičnije za članstvo, naglašavaju eksperti ukazujući na kosovsko pitanje.

Od Samita u okviru Berlinskog procesa u Londonu WIIW ne očekuje mnogo novog i ističu da nije izgledno da će doneti, u vezi procesa proširenja EU, konkretne rezultate za region.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Samo kažem

    9. jul 2018 | 16:43

    Prorok Mitar Tarabić iz Kremana,povodom našeg nastojanja da uđemo u EU je rekao:"Tek kad tamo budemo ušli videćemo kukvu smo-glupost učinili"!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA