≫ 

Važno je da imamo Tursku kao saveznika, a ne protivnika: Vučić sa svetskim liderima na Erdoganovoj inauguraciji (FOTO) (VIDEO)

Pre svečanosti, predsednik Srbije imao je brojne sastanke sa svetskim liderima

  • 52

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, nalazi se u jednodnevnoj poseti Turskoj gde je prisustvovao inauguraciji predsednika Redžepa Tajipa Erdogana

Vučić i Tači moraju zajedno, normalizacija odnosa je najbitnije pitanje u dijalogu: Visoka zvaničnica o pregovorima Beograda i Prištine

Ceremoniji inauguracije predsednika Turske, prema najavi zvanične Ankare, prisustvovalo je oko 40 šefova stranih država i vlada, a među njima i predsednik Srbije, kojem je ovo treća poseta Turskoj, pošto je bio u zvaničnoj poseti početkom maja, a zatim i sredinom juna na svečanom otvaranju gasovoda TANAP.

- Veoma je važno da imamo tako snažnog regionalnog partnera kao saveznika, a ne kao protivnika i neprijatelja -izjavio je predsednik Vučić i podsetio da je došao na inauguraciju u ime Srbije da ukaže čast i poštovanje turskoj državi, narodu, predsedniku.

Preneo je da je predsednik Erdogan priredio veoma srdačan prijem delegaciji Srbije i izrazio očekivanje da će saradnja dve zemlje biti dalje unapređivana, kao i da će uskoro u Srbiju doći turski predsednik, što je, kako je ocenio, veoma važno za budućnost naše zemlje.

Predsednik Srbije danas je u Ankari imao prilike da se nađe oči u oči i sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, a danas ranije imao je telefonski razgovor sa Angelom Merkel, posle čega je ugostio Pita Maroka.

GOVOR PA SVEČANA VEČERA ZA SVETSKE LIDERE KOJI SU PRISUSTVOVALI INAUGURACIJI

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, koji pobedom na predsedničkim izborima dobija punu izvršnu vlast u zemlji, posle polaganja zakletve se obratio okupljenima.

Redžep Tajip Erdogan se posle polaganja zakletve obratio narodu-Foto: Promo

Nakon svečane inauguracije, priređena je i večera za sve državnike, kojoj je uz ostale svetske lidere prisustvovao i srpski predsednik sa kojim je Erdogan razgovarao.

Turski predsednik je priredio večeru kojoj su prisustvovali svi svetski lideri koji su došli na inauguraciju-Foto: Promo

PREDSEDNIK SRBIJE IMAO JE BROJNE SUSRETE SA SVETSKIM ZVANIČNICIMA

Pre svečanosti, predsednik Srbije imao je brojne sastanke, pa se pre polaganja zakletve turskog kolege, Vučić sastao sa predsedavajućim Predsedništva BiH, Bakirom Izetbegovićem.

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović i Aleksandar Vučić-Foto: Telegraf

Sastao se i sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovim, sa kojim je nedavno razgovarao u Solunu, na sednici Visokog saveta za saradnju između Republike Srbije, Republike Grčke, Republike Bugarske i Rumunije.

Bojko Borisov i Aleksandar Vučić-Foto: Telegraf

Razgovarao je i sa premijerom Mađarske, Viktorom Orbanom, sa kojim je pričao o bilateralnim odnosima dve zemlje, ali i mnogim drugim temama.

Premijer Mađarske, Viktor Orban i Aleksandar Vučić-Foto: Telegraf

Vučić je imao i kratak susret sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem. Predsednik Srbije je rekao da ne zna da li će se u dijalogu Beograda i Prištine postići rešenje, ali je naglasio da je siguran da će se boriti za soluciju i pokušati da uradi sve što je najbolje, kao i da nas očekuju ponovo teški razgovori u Briselu.

- Sa njim sam najkraće pričao, pošto s njim najviše pričam i očekuju nas ponovo teški razgovori u Briselu -rekao je on.

Na pitanje da li će nova runda dijaloga biti održana 25. jula, Vučić je odgovorio da je mislio da će biti ranije održana.

- Ja sam mislio da će biti ranije, ali nemojte me držati za reč - kazao je on.

Vučić je upitan koliko je rundi potrebno da bi se postiglo rešenje poručio da ne zna da li će se uopšte postići rešenje.

- Više puta sam rekao da nisam siguran u to. Ono u šta sam siguran jeste da ćemo se boriti za rešenje, da ćemo pokušati da uradimo sve što je najbolje - naglasio je on.

Tači u Briselu Printskrin: Tanjug

Redžep Tajip Erdogan je pre dve nedelje pobedio na predsedničkim izborima, a pobedu mu je u telefonskom razgovoru čestitao Vučić.

- Srbija daje veliki značaj istinskom prijateljstvu sa Turskom i posvećena je negovanju dobrih i čvrstih međusobnih odnosa. Nastavićemo da budemo pouzdan partner Turskoj i njenom liderstvu, koje je spremno da štiti i brani vrednosti i principe u više nego izazovnim vremenima - rekao je tada predsednik Srbije.

Erdogan je, kako je nedavno primetio i predsednik Vučić je, prilikom nedavne posete Ankari, najzaslužniji za "vrtoglavi uspon" saradnje Srbije i Turske.

On je ukazao da je Turska najveća sila na Balkanu, što je odgovor onima koji se pitaju koliki je uticaj Ankare u pitanjima od značaja za Srbiju.

VIDEO: Erdoganov svečani doček za Vučića u Ankari

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Natali

    9. jul 2018 | 22:44

    Nikada nismo imali jace i bolje odnose sa Turskom nego sad!!!

  • Rade Jankovic

    9. jul 2018 | 20:49

    Vucic nas uvek predstavlja najbolje moguce.

  • Maja

    10. jul 2018 | 07:50

    Erdogan je pokazao da je prijatelj Srbiji i drago nam je da je tako. Treba još više razvijati ekonomsku saradnju sa Turskom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA