≫ 

Žestoke reakcije političara na hapšenje Srba na Kosovu: Svi složni u ideji koji korak Srbija treba da preduzme

Prvo se u toku dana oglasio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, dok će Ana Brnabić o svemu obavesti lidere na Samitu Zapadni Balkan u Londonu

  • 0

Hapšenje petorice Srba kod Gnjilana izazvalo je žestoke reakcije domaćih političara, kojima je zajednčki imenilac poruka da "treba prekinuti dijalog Beograda i Prištine".

Đurić sa vanredne konferencije: Uhapšeni Srbi na Kosovu do večeras da budu pušteni, inače ništa od dijaloga (FOTO)

Prvo se u toku dana oglasio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji kaže da je lišavanje slobode Srba u suprotnosti sa onim o čemu se govori u Briselu.

On je dodao da je to reakcija na povlačenje Srba iz nekih bezbednosnih struktura, od kojih Priština, kako je naveo, želi da pravi pod patronatom nekih zapadnih zemalja stvarajući time nukleus za neku vojsku koju žele da formiraju i pokušavaju da predstave da i Srbi to podržavaju.

Takve akcije, prema njegovim rečima, pokazuju da idemo jedan korak napred, dva nazad.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Ja sam bio prisutan na poslednjem sastanku. Dogovor je bio da se podstiče, da se stvara atmosfera za kompromis i dijalog. Očigledno je da neki ne žele kompromis i ne žele dijalog - rekao je Dačić.

Komentarišući izjavu Bedžeta Pacolija da "niko nije povukao priznanje Kosova", Dačić je odgovorio da ne zna kako da mu objasni neke stvari.

- Ja ne znam kako njemu da objasnim neke stvari. Šta da mu pokažem? Na kraju mi je došlo da mu dam ove note, jer kaže da nije dobio nijednu. Moram da vam kažem da mi nismo dobili nijednu notu od zemalja koje su priznale Kosovo - rekao je Dacicć.

- Ako oni žele da to i dalje bude zamrznut konflikt, u redu, samo što će se to svesti na veoma mali broj - Albanija i SAD - zaključio je Dačić.

Ovim povodom se oglasio i ministar odbrane Aleksandar Vulin, za koga je ovo dokaz da, pošto ni uz ogroman pritisak velikih sila nisu uspeli da slome predsednika Vučića da prihvati formiranje vojske Kosova i pošto vide da Srbi na Kosovu i Metohiji misle isto što i njihov predsednik, su vlasti u Prištini još jednom posegle za nasiljem u pokušaju da prisile Srbe da postanu deo vojske koju ne žele i ne priznaju.

Foto: mod.gov.rs

- Ovo je neuvijena pretnja kojom žele da pokažu šta su sve spremni da urade i na severu Kosova i Metohije, ali i jasan pokazatelj za šta bi koristili vojsku Kosova ako bi je ikada formirali. Zato im i trebaju Srbi u vojsci da ih koriste protiv Srba - istakao je Vulin u saopštenju.

Prema njegovim rečima, ako međunarodna zajednica hoće razgovore, moraće da obuzda Prištinu i da primora je na sprovođenje sporazuma - od formiranja Zajednice Srpskih Opština pa do suda za ratne zločine OVK.

- Svi uhapšeni Srbi moraju biti oslobođeni i mora im biti omogućeno da se bez nasilja i pretnji brane sa slobode -izjavio je ministar Vulin.

Foto:Telegraf

Takođe, da treba prekinuti sve pregovore sa Prištinom i preispitati dosadašnje odluke koje su bile rezultat sprovođenja Briselskog sporazuma, kaže i Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnoloski razvoj.

- Današnje hapšenje Srba na Kosovu koje su izvršile albanske separatističke vlasti, očigledno je uvod u novi talas nasilja nad srpskim narodom", ocenio jePopović u saopštenju koje je prosleđeno medijima.

On smatra da zbog srpskog odlučnog otpora stvaranju nezavisnog Kosova i kosovske vojske, treba očekivati, ne samo nova hapšenja, već i moguće progone, pa i ubistva, kojima su, kako kaže, teororisti u Prištini koji danas vode lažnu državu Kosovo, uvek bili skloni.

- Ovo nasilje samo potvrđuje da je svaki dalji dijalog sa separatistima bespredmetan, jer je njihov jedini način razgovora nasilje - poručuje Popović.

On navodi da je reč o nečasnim ljudima, koji, kako kaže jedno obećaju, a odmah drugo urade.

- Beograd više ne treba da trpi poniženja Prištine, već treba da obustavi sve pregovore sa separatistima i uz podršku naših međunarodnih partnera usmeri svu pažnju na zaštitu bezbednosti Srba na Kosovu - zaključuje Popović.

Foto-ilustracija: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Prema saznanjima Blica, premijerka Srbije Ana Brnabić obavestiće danas u Londonu visoke evropske zvaničnike o najnovijim dešavanjima na Kosovu, kao i o stavu Srbije o prekidu dijaloga.

Brnabić, koja boravi u Londonu na Samitu lidera Zapadnog Balkana i EU, informisaće lidere EU o hapšenju petorice Srba jutros na Kosovu.

Ipak, kako list navodi, posle najave Beograda da će prekinuti dijalog ukoliko uhapšeni Srbi ne budu pušteni do večeras, oni su oslobođeni.

Kosovska policija upala je jutros u dva srpska sela u kosovskom pomoravlju, kod Gnjilana i uhapsila petoro Srba, a među uhapšenima su bili Radovan Stojković, načelnik kosovsko-pomoravskog okruga i Jovan Denić, direktor ogranka Nacionalne službe za zapošljavanje, koji je do skoro bio i pripadnik kosovskih bezbednosnih snaga (KSB).

Uhapšeni su i Aleksandar i Predrag Ðorđević, jedan aktivan, a jedan pasivan pripadnik MUP-a, sa Kosova i Metohije, kao i Nenad Stojanović, zaposlen pri Vojsci Srbije u Vranju.

Prema saznanjima "Blica", oduzeti su i kompjuteri i dokumentacija koji postoje u njihovim kancelarijama, a nalog za pretres i privođenje poslat je iz Prištine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA