≫ 

Rama tvrdi da je priznanje Kosova jedini način da se prevaziđe krvava prošlost, iz Beograda poručuju: Slažemo se da se ne slažemo

- Znam da naša viđenja ne nailaze na odobravanje u Beogradu, ali mislimo da je puno priznanje najbolje za decu u Srbiji, na Kosovu i Balkanu - poručio je Rama

  • 75

Albanski premijer Edi Rama izrazio je danas nadu da će Beograd i Priština kroz dijalog pronaći rešenje, za koje kaže da bi iz ugla Tirane najbolje bilo puno priznanje nezavisnosti.

Na kakvo jedinstvo poziva Tači uoči naredne runde pregovora: "Priština rizikuje propuštanje ključnog trenutka za okončanje dijaloga"

Rama je, u izjavi srpskim novinarima na marginama Samita NATO u Briselu, izrazio veliku zahvalnost predsedniku Aleksandru Vučiću na uloženim teškim naporima da se ide u ovaj proces i da se on završi rešenjem.

Ukazao je da između Beograda i Tirane postoji saglasnost da se ne slažu oko ishoda.

- Ja mislim da je puno priznanje nezavisnosti Kosova jedino rešenje ovog dugog konflikta i jedini način da se prevaziđe krvava prošlost i sukobi - kaže Rama.

Ocenio je da je sve u rukama „dva predsednika i dve strane“, dodajući da je Albanija veoma zainteresovana da se dođe do rešenje.

Rama je izrazio veliku zahvalnost Aleksandru Vučiću na uloženim naporima da se ide u ovaj proces-Foto: Tanjug/Tanja Valič

Istovremeno naglašava da Albanija ne govori u ime Kosova, već u korist Kosova.

- Znam da naša viđenja ne nailaze na odobravanje u Beogradu. Ali naše viđenje je da je puno priznanje najbolje za decu u Srbiji, na Kosovu, i na Balkanu - poručio je Rama.

Na molbu da prokomentariše njegovo viđenje situacije u kojoj se čini da Priština pravi jedan korak napred i dva unazad, na primer nasiljem nad Srbima i Markom Ðurićem, Rama je kazao da sve zavisi iz kog ugla se gleda.

- Iz vašeg ugla se čini da Priština pravi korak napred i dva unazad, a iz ugla Prištine da Beograd pravi korak napred i dva unazad. To pokazuje da dijalog nije lak, već da je težak. Sva događanja su deo prirodnog puta, na kojem ništa nije lako - tvrdi Rama.

Albanski premijer Edi Rama-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Izrazio je uverenje da kada postoji volja postoji i put da se dođe do rešenja.

- Znam da nije lako za mog prijatelja predsednika Sbrija i poštujem njegove napore, kao i što je definitivno priznao da pitanje Kosova ne može ostati kako jeste, jer status kvo ne bi doneo ništa građanima Srbije - objasnio je Rama.

Ohrabrio je obe strane, kako kaže, da idu napred i podvukao da podržava dijalog.

- Nadam se da će Srbi na Kosovu i Albanci u Srbiji imati mnogo bolji život posle rešenja pitanja Kosova. Želeo bih da vidim da Albanci u Srbiji budu poštovani kao Srbi na Kosovu, što nije slučaj - tvrdi Rama.

VIDEO: Kosovo u 21. veku - Albanci KAMENOVALI Srbe tokom slave

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lule

    11. jul 2018 | 20:56

    Ovaj rama je na nekim teskim drogama cim iznosi nesto sto nema veze za zivotom.

  • Тодорић

    12. jul 2018 | 09:47

    Тамо,рамо,друже моооој...

  • Savo

    11. jul 2018 | 19:39

    Rama bi mogao malo da gleda svoja posla i da se ne mesa u unutasnja pitanja Srbije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA