≫ 

Koliki značaj za Srbiju ima Vučićeva poseta Francuskoj? Jedna od tema razgovora biće Kosovo, a evo šta očekuje srpska delegacija

- Ova poseta je važna jer uloga Makrona i Francuske u svetu raste, a Makron je jedan od prvih lidera - izjavio je Nikola Selaković

  • 48

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković izjavio da ni jedan državnik našeg regiona nije imao čast da razgovara s Makronom kao Aleksandar Vučić.

Vučić doputovao u Pariz: Stigao u isto vreme kada i prvaci sveta u fudbalu

Govoreći o današnjoj poseti Parizu, Selaković ističe da je predsedniku Srbije Makron ukazao poštovanjre i čast.

- Ko to ne razume o čemu govorim, neka mi kaže ko je iz regiona imao priliku da ga tako primi Makron - kazao je on i napomenuo da će, odmah nakon razgovora i radnog ručka Makron, zajedno s Vučićem, održati konferenciju za štampu.

Prema rečima Selakovića, ova poseta je važna jer uloga Makrona i Francuske u svetu raste, a Makron je jedan od prvih lidera najmoćnijih zemalja sveta.

- Zato ovaj sastanak je za našu državu veoma važan - rekao je Selaković.

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Pored svih onih ekonomskih tema, Selaković je najavio da će na sastanku sa Makronom biti i pitanje Kosova i Metohije i sutrašnji nastavak pregovora u Briselu.

Uveren sam da će razgovarati potpuno otvoreno. Srbija ne mora da brine, ona ima predsednika koji se bori da ostvari najbolje moguće za našu zemlju i naš narod  i u Srbiji i u KiM i svakako ćemo se u toj borbi truditi da dobijemo više od onoga sto sad imamo - rekao je on i dodao da Evropi, Francuskoj, Nemačkoj, Britaniji i drugim zemljama van EU ne odgovara otvoreni sukob, naročito ne u ovom trenutku i na ovaj način.

Francuska ima sve snažniju ulogu u EU što Vučićevu posetu čini još značajnijom

Predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović kaže da sve snažnija uloga Francuske u EU čini današnju posetu značajnijom.

- Posle Bregzita jača uloga Francuskeu EU, i ne samo posle Bregzita već posle pobede Makrona. Francuska je zajedno sa Nemačkom čini ključnu osovinu EU - rekla je Joksimović za TV Pink.

Francuska ima sve snažniju ulogu u EU što Vučićevu posetu čini još značajnijom-Foto: Tanjug/Tanja Valič

Ona je dodala da Makron svojom "agilnošću" širi broj tema kojima se bavi i koje su mu u fokusu, te da Francuska do sada nije bila mnogo angažovana oko normalizacije odnosa Beograda i Prištine, ali da i tu treba očekivati promenu.

- Francuska ima svoje stavove, koje ne očekujem da će menjati. U procesu pregovora nije davala konkretne impute, kao Nemačka. Nemačka je i dalje kao pojedinačna zemlja ključna za određena pitanja u EU i svojom snagom i uticajem može nametnuti određena rešenja - pojasnila je Joksimović.

Dodaje da Francuska ima sve snažniju ulogu i da je zbog toga današnja poseta predsednika Srbije izuzetno značajna.

Joksimović podseća da se ove godine obeležava 100 godina od Prvog svetskog rata, to su bili zlatni trenutci Srpsko- Francuskih odnosa.

Francuski predsednik Emanuel Makron-Foto: Tanjug/AP

Upitana da prokomentariše nedavne izjave Makrona da nema proširenja dok se EU ne konsoliduje ona je rekla da proces konsolidacije EU i proces proširenja dva komplementarna procesa, te da moraju teći paralelno.

- EU mora pronaći nekakvo novo ustrojstvo funkcionisanja zarad sopstvenog opstanka i napretka. Sa druge strane bez integracije Zapadnog Balkana nemoguće je zaokružiti bezbednosni perojekat EU - zaključila je ona.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Pariz sinoć, a danas će razgovarati s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, koji će u Jeliselskoj palati prirediti i radni ručak za gosta iz Srbije.

Vučić sa Merkel o KiM i mnogim drugim pitanjima

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • cici

    17. jul 2018 | 09:13

    Očekujem da ova poseta donese konkretna rešenja i napredak u dijalogu sa Prištinom.

  • Nikolas

    17. jul 2018 | 09:33

    POSETA JE OD VELIKOG ZNACAJA AKO SE USPE DOVUCI NEKI VELIKI INVESTITOR U SRBIJU I OTVORE RADNA MESTA!!! MAKRON ZELI SPROVESTI REFORME U EU ALI CE TO TESKO ICI SADA U VREMENU CARINSKOG RATA SA AMERIMA-BRISEL JE U STRASNIM PROBLEMA I NAS ULAZAK CE BITI U NAJBOLJEM SLUCAJU ODLOZEN JOS ZA KOJU GODINU!! OKO KOSOVA CE NAS BAREM SASLUSATI I TO JE DOBRO!!!

  • Jasna

    17. jul 2018 | 09:14

    Mislim da je vazno misljenje Francuskog predsednika koje ima po pitanju KIM.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA