≫ 

Predstavnici Prištine stigli na nastavak pregovora u neočekivanom sastavu: Zbog čega su u Brisel otputovali i Haradinaj i Tači?

- Do sada se uvek dešavalo da se nakon razgovora u Briselu ništa ne postigne jer se dešava to da Tači okleva da bilo šta uradi zbog Haradinaja ili obrnuto - rekao je Ivica Dačić

  • 31

Poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Francuskoj i afirmativan stav francuskog predsednika Manuela Markona pojačava poziciju Srbije u dijalogu Beograda i Prištine, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Vučić i Tači u Briselu započinju novu rundu pregovora: Delegacija Prištine stigla u neočekivano proširenom sastavu

- Rezultati i poruka ovog sastanka u Parizu su veoma dobri i to pokazuje da Francuska ima razumevanje za srpske stavove , što je veoma znacajno za nastavak dijaloga - rekao je Dačić za Prvu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će se sastati sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem u novoj rundi razgovora o sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

- Svakako da je za Srbiju veoma važno da ima što jaču međunarodnu poziciju i u tom smislu pozicija Srbije se promenila značajno u ovih šest godina. Srbija je postala pouzdan i kredibilan partner koji ne iznenađuje svojim potezima naše partnere bilo na zapadu bilo na istoku. Posvećni smo dijalogu i mirnom rešenju problema u regionu - rekao je Dačić.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ministar spoljnih poslova Srbije kaže da su u Brisel danas otišli i Tači i Haradinaj jer je to tražio Brisel, a kako je objasnio za TV Prva, do sada se uvek dešavalo da se nakon razgovora u Briselu ništa ne postigne jer se dešava to da kosovski predsednik Hašim Tači okleva da bilo šta uradi zbog premijera Ramuša Haradinaja, ili obrnuto.

Sada ih je, kako kaže, Brisel pozvao obojicu da se nađu u isto vreme na istom mestu, kako se takve stvari i izgovori više ne bi dešavali.

- To samo pokazuje da oni ne veruju jedan drugom - dodao je Dačić.

Prema njegovim rečima, sada nam predstoji dalji rad sa pojedinim zemljama, tradicionalnim partnerima Srbije, poput SAD.

Ramuš Haradinaj je uz Hašima Tačija otišao na novu rundu pregovora upravo na poziv Brisela-Foto: Profimedia

- Glavni cilj nam je da se uspostave kontakti i saradnja sa administracijom predsednika SAD Donalda Trampa, odnosno s njim, kao i sa državnim sekretarom Pompeom i ministrom spoljnih poslova Pensom. Važno je da se tu nađe zajednički interes kako bi svi bili spremni da se podrži naša ideja o kompromisnon rešenju našeg najvećeg problema – Kosova - ističe Dačić.

Prilika za to će biti, kako kaže, već sledeće nedelje, kada će u Vašingtonu biti obeleženo 100 godina od kada je srpska zastava podignuta na Beloj kući.

- Na skup u Vašingtonu koji organizuje Pompeo, ide premijerka Srbije, kao i ja, a biće i Pens. Probaćemo da napravimo iskorak dalje u tim odnosima, da bi imali podršku za rešenje pitanja Kosova - kaže šef srpske diplomatije.

S druge strane, "nećemo zbog puta u EU i ucena s te strane, napustiti naše prijatelje. Vučić se sataje s kineskim predsednikom na kineskom Davosu, takođe Putin dolazi u posetu Srbiji".

VIDEO: Vučić: Razgovori su bili složeni

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toma

    18. jul 2018 | 11:18

    Misle da neće nešto da se promeni u njihovu korist.

  • Dragan

    18. jul 2018 | 11:33

    Valjda su resili da pronadju kompromis i dodju do resenja.

  • Dragana

    18. jul 2018 | 12:01

    Boje se oni uzajamno da jedan od njih poklekne i shvati da je kompromis najbolje resenje, i zato sada nastupaju zajedno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA