≫ 

Kosovo ispunilo uslove za ukidanje viznog režima: Evo na šta se sada čeka

To je na konferenciji za novinare izjavio evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos

  • 21

Evropska komisija saopštila je danas da je Kosovo ispunilo sve uslove za ukidanje viznog režima.

Kosovo na korak od vizne liberalizacije? Haradinaj uputio zahvalnicu SAD: Vaša podrška nam je od životne važnosti

Kosovo je ispunilo sve uslove o viznoj liberalizaciji, izjavio je na konferenciji za novinare evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos.

Printskrin: ec.europa.eu

- Posle mnogo godina, napora i velikog posla, Komisija sada potvrdjuje da je Kosovo ispunilo sve standarde za liberalizaciju viza. Sada mi pozivamo Evropski savet i parlament da idu napred i da usvoje naš predlog - rekao je Avramopulos i dodao da se nada da će vrlo brzo region (Zapadnog Balkana) biti bez viza.

Viznu liberalizaciju Kosovu sada treba da potvrde Evropski parlament, potom i Evropski savet.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je jutros posle sastanka sa Federikom Mogerini izjavio da če Evropski parlament na sastanku 29. ili 30. avgusta usvojiti odluku Evropske komisije o kojoj će se posle toga izjasniti Evropski savet, odnosno ministri unutrašnjih poslova gde može biti mogućih problema, ali da postoji "velika nada" da danas zaokruži "jedna izuzetno značajna tema za građane Kosova".

Printskrin: ec.europa.eu

Prištinski mediji su jutros javili da su visoki zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država (SAD) najavili na sastanku sa predstavnicima kosovskih institucija održanom u utorak uveče, da će Kosovo danas dobiti pozitivno mišljenje Evropske komisije o početku procesa vizne liberalizacije za svoje gradjane.

Kako javlja prištinska televizija "Klan Kosova", sastanku su sa kosovske strane prisustvovali predsednik Hašim Tači, predsednik parlamenta Kadri Veselji, premijer Ramuš Haradinaj i zamenici premijera Bedžet Pacoli, Fatmir Ljimaj i Dardan Gaši, dok su sa američke strane bili prisutni visoki zvaničnici američkog Državnog sekretarijata Metju Palmer i Pol Fajfer.

Istorijska odluka za Kosovo

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je u Briselu da je današnja odluka Evropske komisije da preporuči liberalizaciju viza istorijski datum za Kosovo.

- Odluka Evropske komisije da preporuči liberalizaciju viza za gradjane Kosova je istorijski trenutak. To predstavlja istorijsku odluku za našu zemlju - rekao je Tači na konferenciji za novinare.

Tači je kazao da ta odluka okončava vrlo težak i rigorozan period zahteva Evropske komisije, dodajući da to nije nagrada već zasluga i priznanje za težak posao koji su do sada uradili.

- Poslednji kilometri su bili vrlo dugi i teški, ali sam zadovoljan što smo postigli cilj - rekao je Tači.

On je rekao da će se i preostali izazovi zajedno uspešno prevazići.

- Svesni smo za izazove koje imamo po pitanju migracija. Ne verujem da ćemo imati boljih mogućnosti da ovaj dugoročni cilj ostvarimo i time završimo izolaciju Kosova - kazao je Tači.

Poslanik Skupštine Kosova Iljir Deda danas je ocenio da je odluka Evropske komisije da preporuči ukidanje (liberalizaciju) viza za gradjane Kosova prva od tri odluke koje treba doneti kako bi gradjani Kosova mogli bez viza da putuju u zemljama Šengen zone.

- Prva od tri odluke danas je uspešno doneta. Pozitivnoj preporuci EK treba svi da se radujemo. Treću odluku, finalnu odluku donosi Savet ministara unutrašnjih poslova EU - napisao je Deda na Fejsbuk profilu.

Prema njegovim rečima, odluka je doneta nakon što je Kosovo ispunilo dvostruko više kriterijuma od drugih zemalja zapadnog Balkana.

- Na jesen očekujemo da EU ispuni svoju obavezu prema gradjanima Kosova - napisao je Deda.

Pacoli: Ovaj korak test za lidere EU

Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli ocenio je danas da je odluka Evropske komisije (EK) o preporuci da se ukinu (liberalizuju) vize gradjanima Kosova "istorijski trenutak za Kosovo".

On je dodao da ta odluka EK čini Evropsku uniju "opipljivom za gradjane Kosova".

- Ovaj korak ka ukidanju (liberalizaciji) viza je test za lidere EU i za evropsku budućnost Kosova", kazao je Pacoli, a prenosi Ministarstvo spoljnih poslova Kosova.

On je čestitao institucijama i građanima Kosova na poslu, angažovanju i opredeljenju da ostvare sve kriterijume koje je utvrdila EU u procesu ukidanja viza.

VIDEO: Kosovo u 21. veku Albanci KAMENOVALI Srbe tokom slave

(Telegraf.rs / Tanjug / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sibin

    18. jul 2018 | 19:42

    Bezvlasce,korupcija,kriminal najtezi oblik,to su uslovi za bezvizni rezim,nisam to znao do sada?!?!?!?!?!?!?

  • Partizan pa Bog

    18. jul 2018 | 19:55

    Srbija nesme dozvoliti da siptari lazne drzave prelaze preko Srbije .

  • Jovan Ktć

    19. jul 2018 | 11:25

    Američki mediji najavili nešto što bi tek trebalo da donesu organi EU. Sada je mnogo što - šta jasnije. Taman da im Šiptari , u većim količinama, snabdevaju tržište narkoticima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA