Kipar ne priznaje Kosovo i podržava evropske integracije Srbije

Predsednik kiparskog parlamenta u poseti Srbiji

  • 48

Kipar poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i daje podršku evropskim integracijama, izjavio je danas predsednik parlamenta Kipra Demetris Siluris posle sastanka sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković.

Podneto 800 amandmana: Nastavljena rasprava u Skupštini Srbije (FOTO)

Gojković i Siluris potpisali su danas Memorandum o saradnju koji će, po oceni predsednika parlamenta Kipra, omogućiti bolju saradnju dve skupštine.

On je zahvalio na mogućnosti da se na Posebnoj sednici Skupštine Srbije obrati narodnim poslanicima i građanima naše zemlje.

Siluris i Gojković potpisuju Memorandum - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Gojković je na zajedničkoj konferenciji za novinare zahvalila Silurisu što je prihvatio poziv, navodeći da je između Srbije i Kipra otvoreno novo poglavlje bilateralnih odnosa, te da je potpisivanjem Memoradnuma o saradnji unapređena saradnja dve države, parlamenata i odbora, posebno za spoljne poslove i evropske integracije.

Navodeći da su prošle 24 godine od poslednje posete predsednika parlamenta Kipra, Gojković je primetila da je današnja poseta istorijska.

Pozvala je Silurisa da u februaru 2019. godine prisustvuje parlamentarnoj skupštini Mediterana u Beogradu i dodala da je sa kolegom sa Kipra razgovarala o različitim pitanjima kao što je ekonomska saradnja, te zahvalila na podršci koju daje Srbiji na putu ka Evropskoj uniji i njihovoj vladi koja je iznela stav da je Srbija sledeća zemlja koja će postati članica EU.

Predsednici kiparskog i srpskog parlamenta - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Zahvalila je Kipru i na stavu u vezi sa KiM, kao i što ne glasa protiv interesa Srbije u međunarodnim organizacijama.

Kako je rekla, i Srbija podržava teritorijalni integritet Kipra koji može da računa na podršku Srbije po važnim pitanjima.

SILURIS SE OBRATIO POSLANICIMA NA POSEBNOJ SEDNICI SKUPŠTINE

Predsednik parlamenta Kipra Demetris Siluris izjavio je danas da Kipar pozdravlja napredak koji je Srbija zabeležila u procesu evropskih integracija i izrazio uverenje da će intenziviranjem tempa reformi naša zemlja postati deo Evropske unije.

Siluris je na Posebnoj sednici Skupštine Srbije rekao da za Kipar priključenje Srbije EU predstavlja preduslov za učvršćivanje stabilnosti na Balkanu koja povezana sa bezbednošću u čitavoj Evropi.

- Takav stav podržavamo u institucijama Evropske unije i u tom kontekstu uvek ćete imati iskrenog i nesebičnog ambsadora koji veruje da budućost Srbije ne moze biti drugačije nego evropska - rekao je Siluris u parlamentu.

Siluris pred poslanicima - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je poručio da će Kipar biti na raspolaganju kada je reč o usaglašavanju Srbije sa evropskim tekovinama.

- Znamo da ovaj predintegracioni period predstavlja mukotrpan proces, ali uzimajući u obzir značajan napredak uveren sam da će ponosan narod i rukovodstvo Srbije vrlo brzo intenziviranjem tempa reformi vaša zemlja postati deo EU - podvukao je Siluris.

Prema njegovim rečima, Srbija može da se osloni na Kipar i po pitanju teritorijalnog integriteta i suverenuiteta, jer ta zemlja ne priznaje jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova.

Siluris u Skupštini Srbije - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Osnov za rešavanje pitanja KIM predstavlja rezolucija 1244 iz 1999. godine. Dok je ova rezolucija na snazi i u odsustvu postizanja obostranog prihvatljivog rešenja po pitanju statusa te teritorije jednostrano proglašnje nezavisnosti Kosova ostaje nezakonito - poručio je Siluris.

Kaže da za njega obraćanje u srpskom parlamentu predstavlja posebnu čast i privilegiju i da njegov dolazak predstavlja ostvarenje želje da na svaki način doprinese jačanje izuzetnih i bratskih odnosa koji sežu u doba Jugoslavije i Pokreta nesvrstanih.

- Sa Srbijom delimo duboko ukorenjene istorijske, kulturne i verske veze koje su dodatno ojačane našom zajedničkom posvećenošću i principima demokratije pravde i mira - dodao je on.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare

    23. jul 2018 | 16:47

    Kipar je iskreni prijatelj Srbije.

  • Jasna

    23. jul 2018 | 16:35

    hvala Kipru, svaka podrska u ovoj situaciji oko KIM je bitna, nadam se da ce i ostale zemlje da slede primer Kipra

  • Miloš

    23. jul 2018 | 18:01

    Spoljna politika Srbije je na nikad višem nivou, sve veći broj zemalja je uz nas po pitanju KiM. Vučić radi odličan posao!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA