Srbija ostrvo u NATO moru: Vojna neutralnost na ispitu

- Čvrsta pozicija vojne neutralnosti Srbije nije prepreka za razvoj saradnje sa NATO - poručio je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić

  • 33

Posle NATO samita u Varšavi, na kojem je Makedoniji zvanično upućen poziv za uključenje u taj vojni zavez, Srbija je ostala kao jedna od usamljenih zemalja među članicama severnoatlantske alijanse. Da li je vreme da se preispitaju odluke o vojnoj neutralnosti ili Srbija ovim putem ide ka izolovanosti?

Šta je Tramp poručio Srbiji promotivnim spotovima? (VIDEO)

Pored Srbije, od svih zemalja regiona trenutno članice NATO nisu jedino BiH, u kojoj su vojnici severnoatlanske alijanse prisutni, i Makedonija, koja je dobila zvaničan poziv za članstvo.

Prema rečima predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, čvrsta pozicija vojne neutralnosti Srbije nije prepreka za razvoj saradnje sa NATO, već je u interesu jačanja regionalne stabilnosti, dok ministar odbrane, Aleksandar Vulin smatra da Srbija želi slobodu, samostalnost i da "sama odlučuje o sebi".

Čvrsta pozicija vojne neutralnosti Srbije nije prepreka za razvoj saradnje sa NATO-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Srbija će, dokle god je vodi Aleksandar Vučić, ostati vojno neutralana i slobodna, pa makar bila poslednja zemlja koja nije član NATO pakta - izjavio je ministar Vulin.

Politika vojne neutralnosti koju Srbija vodi je održiva uprkos spoljnim pritiscima da je neophodno opredeliti se ili Evropska unija ili Rusija, smatraju stručnjaci. Iako su sve zemlje pre prijeme u EU prethodno postale članice NATO, pred Srbiju nije takav stavljen izbor.

- To nikada nije bio uslov za članstvo u EU. Ima vojno neutralnih država članica EU, poput Švedske, Finske, Austrije i Kipra. Rusiji odgovara da vodimo takvu politiku, NATO nema ništa protiv toga. Kao što vidimo, u regionu su sve njihove članice - Hrvatska, Slovenija, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Grčka, Albanija, Crna Gora. Ostajemo samo mi. Njima je sasvim svejedno. Oni uopšte ne vrše nikakvu vrstu pritiska na tu temu. Uostalom, da bi neki postao član treba da aplicira. Oni nikome ne nude da postane član - rekao je narodni poslanik Dragan Šormaz u intervjuu datom za Telegraf.rs.

Dragan Šormaz-Foto: Nikola Tomić

- Što se tiče njih - nema problema, što se tiče Rusije, oni to tako žele. Što se tiče nas, održiva je takva politika, ali je pitanje isplativosti. U politici je to sve. Interes. Treba da pogledamo, šta je interes države i naroda Srbije, pa da osnovu toga da se rukovodimo - rekao je on i podsetio na primer Irske, koja je vojno neutralna, članica je EU i Partnerstva za mir, ali ništa ne radi.

Da je vojna neutralnost Srbije potpuno prihvatljiva Briselu, potvrdio je i Vladan Živulović, predsednik Atlanskog saveta Srbije, koji je bio svedok na sastancima gde se predstavnici Alijanse rekli da uvažavaju našu neutralnost.

- NATO ne insistira na tome da Srbija uđe. NATO, što je rečeno i na poslednjem sastanku kome sam prisustvovao, ne traži od Srba da vole Alijansu, ali traži od Srbije saradnju. Da prevedemo na vrlo jednostavan jezik: nemojte da radite ništa protiv nas, a mi poštujemo što ste neutralni - rekao je on za Telegraf.rs.

Vladan Živulović, predsednik Atlanskog saveta Srbije-Foto: Telegraf

Živulović je objasnio da pristup Alijansi nije toliko jednostavan, jer države najpre same moraju da podnesu zahtev, a onda mora da se ispuni niz uslova koji se traže da bi uopšte postala član.

- Te priče, da NATO vrši pritisak da se uđe, nisu tačne. To je dugotrajan proces.

Na poslednjem NATO samitu u Helsinkiju, američki predsednik Donald Tramp je zahtevao izdvajanje 2 odsto bruto društvenog proizvoda za vojne namene, a najavio je da će se to povećati na 4 odsto od 2025. godine.

Dušan Proroković, profesor Fakulteta za diplomatiju i bezbednost smatra da evropske zemlje ne mogu to da ispune što će izazvati još puno problema unutar NATO, a pritisak prema Srbiji delimično revitalizovati.

Dušan Proroković-Printskin: Youtube/BALKAN INFO - Zvanični kanal

- Sa druge strane, u Srbiji je više od 80 odsto građana protiv ulaska Srbije u NATO, sa svežim istorijskim sećanjem i uz takvo  protivljenje javnog mnjenja teško može to da se realizuje - rekao je on za Telegraf.rs.

Sjedinjene Američke Države ne žele da ostave nepokriven prostor na Balkanu, u slučaju eventualne vojne akcije prema Bliskom Istoku ili Rusiji, a stručnjaci smatraju da bi Srbija mogla da se nađe kao smetnja ukoliko budu morali da transportuju vojne snage.

Pristupanju Srbije NATO Alijansi se protive i Rusija i Kina, čiji je ambasador pre nekoliko dana pozvao na poštovanje Rezolucije 1244, što je poruka, ne samo oko Kosova, nego i NATO.

- Ja bih sačekao da vidim kako će se odvijati ovi odnosi između NATO i Turske odnosno SAD i Turske, pa bih gledao tu da napravim neki manevarski prostor oko neutralnosti. Nisu tu stvari jednoznačne i mi nismo u nekoj bezizlaznoj situaciji - objasnio je Proroković i dodao da evropske zemlje imaju potpuno drugačije cinjeve kada je Alijansa u pitanju.

Video: Srbi će biti u EU, ali je pitanje da li će biti kao narod ili kao država: Šormaz o najvećem problemu društva

(J.Nikolić/j.nikolic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    24. jul 2018 | 22:30

    Zar da zaboravimo bombardovanje Republike Srpske i na taj nacin NATO je pomagao balijama i ustasama koji su divljali po srpskim selima???Nikako ne smemo da zaboravimo ni 1999.godinu kada su bombardovali celu Republiku Srbiju bez odobrenja Saveta Bezbednosti UN-a!!!Tada su bombardovali sve jer je njima tada sve bilo "legitimni cilj"! Kineska ambasada,pijaca u Nisu,mostovi itd....Ne zaboravimo da su mnogima poginuli bliznji,ginula su deca,civili,voz u Grdelici itd.....Nikako u NATO a ja nisam ni za saradnju sa njima!Nikakav kontakt sa NATO zlocincima,okrenimo se u potpunosti Rusiji!!!

  • Bosa

    24. jul 2018 | 21:17

    Nato nas je bombardovao.Tada su moja deca imala 4 i 6 godina.Kako smo preziveli to mi samo znamo.Apsolutno sam protiv njih.Zivela SRBIJA.

  • Mony AG CH

    24. jul 2018 | 19:55

    Kao sto se vidi i Svajcarska nije u NATO...a i ne pada im napamet!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA