Da li Kosovo uvodi velike promene u diplomatske krugove? Ovo su razlozi velike smene ambasadora Srbije u svetu

Pri odluci o eventualnom otvaranju novih "filijala" ili gašenju postojiećih državni vrh primeniće tri kriterijuma, a veliku ulogu će igrati i pitanje Kosova

  • 0

Na dnevnom nivou Vlada Srbije uskoro bi trebalo da nađe plan reforme naše diplomatsko-konzularne mreže, koji bi mogao da obuhvati zatvaranje više ambasada i konzulata, ali i otvaranje desetak novih predesdništva u zemljama Afrike, Azije, Latinske Amerike, karipskog i pacifičkog regiona.

Smena u problematičnoj ambasadi Srbije: Promena u još jednom važnom svetskom centru

Prema pisanju medija, pozivajući se na dobro obaveštene izvore iz diplomatskih krugova, pri odluci o eventualnom otvaranju novih "filijala" ili gašenju postojiećih državni vrh primeniće tri kriterijuma. To su veličina naše dijaspore, privredni i potencijali novih tržišta i, kako pišu "Novosti" pojačavanje prisustva u zemljama značajnim za pitanje Kosova.

U srpskoj ambasadi u Parizu već su spremne promene-Foto: paris.mfa.gov.rs

Kako navode, procena državnog vrha je da nemamo ambasade u nekim značajnim zemljama koje nisu priznale nezavisnost Kosova poput Vijetnama, Venecuele, Čilea i Palestine, dok Priština svuda lobira za lažnu državnost i otvara svoja predstavništva. Razmatra se i instaliranje naših DKP u Peruu, Gani, Kamdodži, nizu afričkih zemalja kao i u karipskom i pacifičkom obruču.

Vlada još prošlog septembra donela odluku da se ponovo otvori ambasada i Zimbabveu. Predsednik Aleksandar Vučić pre nekoliko dana najavio je i otvaranje ambasade u Paramaribu, glavnom gradu Surinama koji je povukao priznanje nezavisnosti Kosova.

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je otvaranje ambasade u glavnom gradu Surinama-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Postoje i ideje da se pojača prisustvo u baltičkim zemljama jer Srbija nema ambasade u Letoniji, Litvaniji i Estoniji. Bio je i predlog da se smanji broj ambasada u EU, ali je za sada malo verovatno da će biti radikalnijih reforma. Jedna od opcija je da se instalira jedna ambasada koja bi pokrivala Švedsku, Dansku i Norvešku, a moguće i Finsku.

Srbija trenutno ima 69 amabasada, 24 konzulata i sedam stalnih misija. Poslednje osveženje naše mreže DKP sprovedeno je u aprilu, kada je u Trebinju otvorena kancelarija generalnog konzulata.

(Telegraf.rs/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA