≫ 

Dosta nam je politike ranijih vremena kada nismo imali sagovornika u Beogradu: Srpska lista složna - Vučić ima podršku Srba sa Kosova

- Do kompromisnog rešenja se može doći samo uz konsultacije sa državom - rekao je Goran Rakić

  • 18

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je večeras ga raduje to što će se do rešenja za KiM doći kompromisom uz konsultacije sa srpskim narodom, što je zaključak sastanka koji je danas predsednik Aleksandar Vučić održao sa predstavnicima Srba sa KiM.

Da li Kosovo uvodi velike promene u diplomatske krugove? Ovo su razlozi velike smene ambasadora Srbije u svetu ?

Rakić je za RTS naveo da se do kompromisnog rešenja može doći samo uz konsultacije sa državom i dodao da su predstavnici Srba preneli poruku Vučiću da ima njihovu podršku.

- Raduje nas što neće biti iznet nijedan stav koji se tiče održivog rešenja i boljeg života, bez konsultacija sa nama - naveo je Rakić i zamolio je sve da puste srpski narod da sam odlučuje o sudbini svoje dece.

Istakao je da su Srbi na KiM uznemireni zbog ćutanja međunarodne zajednice na incidente kao što je otmica Marka Đurića, kada su specijalne jedinice upale na sever Kosmeta, iako to ne smeju.

Hapšenje Marka Đurića na Kosovu-Foto: Tanjug//Bojan Slavkovic

- Svedoci ste do čega je to dovelo - rekao je Rakić.

Istakao je i da ih je predsednik Vučić upoznao sa tokom briselskog dijaloga i da Srbi osećaju zabrinutost za dalju situaciju.

- Dosta nam je politike ranijih vremena kada Srbi nisu imali sagovornika u Beogradu - rekao je Rakić i poručio da je to dovelo do toga da smo sada u težoj situaciji nego što smo bili.

Rekao je da je predsednik Vučić dobio otvoreno pismo u kojem se kaže da su podela i razgraničenje loši, i da su to pismo verovatno poslali oni koji imaju i kosovske i srpske licne karte, a možda i lične karte nekih zemalja koje su bile sponzori kosovske nezavisnosti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kako kaže, moli ih da ostave Srbe da žive dole sa svojim porodicama, i da zajedno sa predsednikom Vučićem odluče o svojim životima.

Osvrnuo se i na to što "Vučića nazivaju izdajnikom" i takođe na to što ga u vestima iz Prištine nazivaju "sotonom i đavolom", ističući da su predsednik Vučić i Vlada Srbije dobili podršku oko 80 odsto Srba na KiM.

Jevtić: Za Albance na Kosovu Jeremić je heroj 

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić rekao je da Albanci na Kosovu imaju "junaka Vuka Jeremića, kojem se zahvaljuju zbog mišljenja Međunarodnog suda pravde".

Jevtić je na TV Pink komentarisao navode poslanice DSK u prištinskom parlamentu Vjose Osmani, koja je ocenila da je najveci srpski državni neuspeh mišljenje MSP iz 2010. godine.

- Oni koji se najviše junače u Beogradu, koji kada su učinili su najgore moguće stvari u političkom smislu, kada su se bavili Kosovom, i doveli nas u još teži položaj, ti junaci su isti junaci i za Albance, dok je predsednik Vucic đavo i o njemu govore sve najgore reči - istakao je Jevtić.

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić-Foto: Tanjug/Rade Prelić

On je, nakon današnjeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vucicem, rekao da se razgovaralo o životu Srba na prostoru Kosova i Metohije, kao i o planovima za buducnost i poboljšanju života Srba na Kosovu i Metohiji.

Prema njegovim rečima, stiče se utisak da oni koji ne znaju ništa o životima Srba na Kosmetu, a koji sebe nazivaju politickim predstavnicima u centralnoj Srbiji itekako pomažu drugoj strani.

- Ljudi koji gotovo nikada nisu bili na Kosovu i Metohiji, ili su bili jednom, ili dodu jednom godišnje, za Vidovdan, su prvi u tome da komentarišu naš život i položaj, ali u lošem smislu. Kada god imaju priliku oni ce napasti naši državno rukovodstvo, predsednika Vucica, ne razmišljajuci o tome šta time cine i koliko štetu cine Srbima na KiM - naglasio je Jevtic.

Približava 4. avgust, rok koji je Evropska unija dala Prištini za postizanje statuta o ZSO-Foto: Tanjug/AP

Povodom toga što se približava 4. avgust, rok koji je Evropska unija dala Prištini za postizanje statuta o ZSO, ali i toga što je danas iz Brisela stigla informacija da je to važna stvar, kao i da ona zahteva vreme, Jevtic je rekao da se zna da taj datum nije krajnji rok.

- Mi to znamo, mislim da je i predsednik Vucic nekoliko puta rekao da ne ocekuje da se ispoštuje taj zadati rok. Nismo iznenadeni, nemamo velika ocekivanja. I danas smo pricali na tu temu, kao i o samom procesu dijaloga, ZSO, oko situacije i položaja Srba. Želim da istaknem da, kada govorimo o Briselu i tome što zatvaraju oci na poteze Prištine, to drugoj strani daje pravo da nastavi - ocenio je on.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kursumlija

    25. jul 2018 | 21:39

    Sta ce nam migovi i vojska kad ne smemo ni u svoje dvoriste da se setamo.Bicemo manji od makovog zrna.Smejace nam se ceo svet.Albancima predati kosovo to se sada trenutno radi samo je pitanje kakk izmanipulisati narod sada.

  • Goran

    26. jul 2018 | 07:18

    Srpska lista je u pravu, ranijih godina nije bila moguća komunikacija sa Beogradom jer tadašnji političari su ignorisali KiM.

  • Алхемичар

    26. jul 2018 | 05:46

    Баш због оваквих тешких времена требамо сачувати мир и слогу.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA