Uskoro kreće procedura izmene Ustava Republike Srbije: Evo kako će teći postupak

Ministarka Nela Kuburović je kazala da očekuje da će se predlog amandmana tokom jeseni biti u skupštinskoj proceduri

  • 17

Ministarstvo pravde Srbije će do kraja avgusta završiti svoj deo posla i uputiti Vladi Srbije na usvajanje nacrt ustavnih amandmana najavila je danas ministarka Nela Kuburović.

Ministarka je kazala da očekuje da će se predlog amandmana tokom jeseni biti u skupštinskoj proceduri.

Kuburović je rekla da je obaveza Ministarstva i Vlade da ustavne amandmane usklade s nedavnim mišljenjem Venecijanske komisije, a i procedura izmene Ustava je komplikovana.

- Vlada prvo treba da uputi predlog Narodnoj skupštini da se uopšte pristupi izmeni Ustava, treba da se postigne dvotrećinska većina u parlamentu. I tek kada parlament prihvati izmenu Ustava, može da se govori o budućim ustavnim amandmanima - kazala je Kuburović i dodala da će Skupština organizovati javno slušanje i javnu raspravu o tome.

Obaveza Ministarstva i Vlade da ustavne amandmane usklade s nedavnim mišljenjem Venecijanske komisije-Foto: Tanjug/Zoran Zestic

- Nadamo se da ćemo do kraja godine biti u mogućnosti da iznesemo predloge na glasanje koji, takodje, treba da budu usvojeni sa dvotrećinskom većinom i nakon toga potvrdjeni od strane gradjana na referendumu - kazala je ministarka.

Ona je naglasila da je Ustav samo osnova za donošenje budućih zakona i rekla da uskoro očekuje i druge novine jer "veliki set zakona u oblasti pravosudja treba da se menja i uskladi".

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan Petrović

    26. jul 2018 | 17:03

    Promena ustava mora da bude u skladu sa procedurom i zakonima R. Srbije.

  • BeliOrao

    26. jul 2018 | 16:51

    Verujem u uspeh srecno.

  • milena

    26. jul 2018 | 17:26

    Svaka promena ustava koja donosi napredak Srbiji je dobrodosla.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA