Polovina narodnih poslanika želi više funkcija: Evo koliko njih trenutno sedi u dve ili više fotelja

Agencija za borbu protiv korupcije dala je saglasnost na 71 zahtev što znači da je prošao skoro svaki drugi funkcioner koji je nameravao da uz trenutni položaj zauzme još neki

  • 6

Čak 149 funkcionera iz Skupštine Srbije je od početka godine podnelo zahtev da im se omogući da istovremeno obavljaju dve ili više funkcija.

Uskoro kreće procedura izmene Ustava Republike Srbije: Evo kako će teći postupak

Agencija za borbu protiv korupcije dala je saglasnost na 71 zahtev- saznaju "Novosti" u ovoj instituciji.

To znači da je "prošao" skoro svaki drugi funkcioner koji je nameravao da uz trenutni položaj zauzme još neki. U ovim slučajevima procenjeno je da nema sukoba interesa i da neće biti kršenja zakona ako rade više poslova.

Prema podacima postavljenim "Novostima" iz Agencije, od 1. januara do 20. jula dozvolu za drugi položaj zataražilo je 40 funkcionera koji su već biili u republičkim organima, javnim preduzećima, privrednim društvima ustanovama i drugim organizacijama čiji je osnovač Republika Srbija.

Njih 25 "konkurisalo" je za još jednu funkiciju, a već su bili zaposleni u opštinama, preduzećima ili drugim organizacijama na lokalnom novou, dok je šestoro u trenutku podnošenja zahteva već imalo položaj na pokrajinskom nivou.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Bilo je i onih koji su bez traženja dozvole svesno kršeći zabrane, posedali u više fotelja. Zbog toga je Agencija pokrenula 84 postupka, 66 je u toku, a u devet slučajeva je doneto rešenje kojim se utvrđuje da funckioneru prestaje druga funkcija koju je preuzeo. Sedmoro je "zaradilo" meru upozorenja, dok je u dva slučajeva utvrđeno da nama osnova da se uopšte vodi postupak.

Osim Agencije duplim funckijama bavili su se skupštinski Administrativni odbor, koji raspravlja o poslanicima koji žele još jedan položaj. Od početka godine, 11 tribuna dobilo je odobrenje da obavlja drugu funckiju.

Neki od poslanika su dobili dozvolu za dodatni javni posao

Tako su, osim zastupanja građana u parlamentu, dozvolu za dodatni javni posao dobili naprednjaci Vladimir Đukanović, Aleksandra Tomić, Žarko Mićin i Aleksandar Marković. Odobrenje odbora su tražili i: Nenad Kostadinović (SPS), Aleksandar Čotrić (SPO), Dušica Stojković (SNS), Dijana Vukomanović (Narodna), Sanda Rašković Ivić (Naroda), Enis Imamović (SDA) i Ivan Bauer (SDPS).

U Nacrtu Zakona o sprečavanju korupcije, koji je upravo prošao javnu raspravu, predviđeno je da javni funkcioner ne može da obavlja drugi posao ili delatnost ukoliko to zahteva angažman sa punim radim vremenom. Izuzetak su oni koji se bave naučno-istraživačkim radom, nastavom, kulturno-umetničkom, humanitarno i sportskom delatnošću. Naravno, obavezni su da Agenciji prijave i prihode od svih poslova.

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRBIJA

    28. jul 2018 | 18:18

    Oni su placeni da rade a ne da sede,ako oni primaju jednu platu mogu da sede na koliko hoces fotelja, al ako traze platu za svaku fotelju onda im treba izmaknut fotelje pa nek sede na koklice.

  • gaga

    28. jul 2018 | 18:14

    nezajazljivi, gramzivi.....svega im malo.....samo daj, daj , daj........tek kada bi napisali ko koliko prima para bio bi pravi pogodak.

  • Stvarno strašno

    28. jul 2018 | 17:24

    Treba njima po 2, 3 motke I to one... Sramota...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA