≫ 

Albanci imaju 120 sati da ispune zahtev: Šta će se dogoditi u subotu?

Rok je postavila Evropska unija

  • 53

Sat neumitno teče. U subotu, 4. avgusta ističe rok, koji je Evropska unija dala predstavnicima privremenih institucija u Prištine da izradi Statut Zajednice srpskih opština, čije formiranje je jedan od osnovnih uslova Beograda za dalju normalizaciju odnosa sa Prištinom.

Preokret u Prištini: Tači ne poriče priču o razmeni teritorija

Pre pet dana iz EU su saopštili da očekuju da se „svi dogovori” postignuti u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine „primene bez odlaganja”.

- To se posebno odnosi na dogovore o Zajednici/Asocijaciji srpskih opština i energetici - izjavila je portparolka šefice EU diplomatije Maja Kocijančič.

Maja Kocijančič - Printskrin: SensServis Agencija

Na pitanje Tanjuga da li EU kao posrednik u razgovorima Beograda i Prištine ima informacije dokle se stiglo sa izradom statuta ZSO, koji bi trebalo da bude završen do 4. avgusta, Kocijančić kaže da je „rad u toku i da zahteva vreme”.

- EU je bliskom kontaktu sa obe strane kada je reč o svim potrebnim koracima za primenu ovih, ali i svih drugih dogovora postignutih u dijalogu - istakla je Kocijančič.

Grb ZSO - Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Predsednik Srbije izjavio da se po pitanju izrade statuta Zajednice srpskih opština ne dešava ništa iako rok Brisela Prištini ističe početkom avgusta.

- Ništa se ne dešava, rok ističe 4. avgusta. Sećate se šta sam rekao pre četiri meseca - rekao sam da neće biti ništa. Oni imaju jedan jedini cilj, a to je kako da se zauzme sever Kosova. Njih ne zanima ZSO - rekao je Vučić tokom nedavnog obilaska radova na obilaznici oko Beograda.

Vučić - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Vučić je kazao i da ZSO ne može biti "konačno rešenje", već da je to obaveza iz Briselskog sporazuma iz aprila 2013. godine.

Evidentno je da Priština želi da "trguje" sa ZSO u fazi kada se očekuje postizanje nekog konačnog rešenja za Kosovo i Metohiju, kaže za Telegraf.rs, Milovan Drecun, predsednik resornog skupštinskog Odbora.

- Ona bi da to upotrebi kano nešto bi dala Srbiji, da bi zauzvrat dobila priznanje. Iz Beograda su stigle jasne poruke da je to smešna i neprihvatljiva politička igra - napomenuo je Drecun.

Milovan Drecun - Printskrin: Telegraf

Prema njegovim rečima, takvo ponašanje Prištine je uverljiv dokaz da oni ne žele da se formira ZSO i da će to izbegavati po svaku cenu.

- Računaju da će pažnja biti skoncetrisana na postizanje konačnog dogovora između Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa. Zato nećemo imati 4. avgusta nikakav pomak, sem ako se ne desi neki zaokret zbog snažnog pritiska od strane Brisela i Vašingtona. Ali od toga neće biti ništa, tako da se cela priča prolongira - zaključio je predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju.

Vučić: Nećete razgraničenje? A za 40 godina ćemo braniti Vranje VIDEO

M. Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    30. jul 2018 | 17:20

    Osim suplje price,šiptari nista drugo i nemaju?!

  • Lapac

    30. jul 2018 | 20:49

    Albanci će morati kako uvek biva da podviju rep i ispune zahteve.

  • paramonte

    30. jul 2018 | 17:49

    Nista se nece dogoditi jer albanci nista ne ispostuju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA