Srbija nikada neće dozvoliti separatizam: Ružić o susretu Ugljanina i Pacolija

Sva prava nacionalnim manjinama su zagarantovana, a mnoga su i iznad evropskih standarda, rekao je ministar

  • 7

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić potvrdio je za RTS da će izbori biti raspisani za 4. novembar. Saveti za nacionalne manjine su zaduženi da se bave kulturom, obrazovanjem i medijima na jezicima nacionalnih manjina a ne politikom, podseća Ružić.

Ugljanin posetio Pacolija: Došao u Prištinu, pa zajedno poslali poruku Bošnjacima

Pripadnici nacionalnih manjina pozvani su da se upišu u birački spisak za predstojeće izbore za Savete nacionalnih manjina koji će biti raspisani sredinom meseca. Trinaest odsto populacije Srbije čine pripadnici nacionalnih manjina, što je retkost u zemljama regiona a čime se Srbija ponosi, rekao je Ružić.

- Mi tu tradiciju baštinimo i u mnogim stavkama smo i iznad evropskih standarda kada je reč o pripadnicima nacionalnih manjina. Reč je o pozitivnoj diskriminaciji pri zapošljavanju, školovanju i sličnim pogodnostima - rekao je ministar Ružić.

Branko Ružić - Foto: A. Nalbantjan

Na jesen će se glasati u 21 savetu za nacionalne manjine a da li će biti osnovan i 22 savet zavisi od broja pripadnika ruske manjine.

- Imamo 21 nacionalni savet, a da li će i Rusi da učestvuju zavisi koliko će ih biti upisano u posebni birački spisak. To nije oročeno već je to kontinuirani proces i nije vezan samo za izbore - objasnio je Ružić.

Takođe, od broja upisanih pripadnika nacionalnih manjina u posebni birački spisak zavisi i da li će izbori biti neposredni ili posredni.

- Neposredni izbori će biti ukoliko je više od 40 odsto upisano u posebni birački spisak. Ako ne, onda se predstavnici biraju posredno, preko elektorske skupštine - naglasio je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Foto: Tanjug/IZBORNI STAB PREDSEDNICKOG KANDIDATA

Zakoni jasno preciziraju nadležnosti Nacionalnih saveta, i stepen bavljenja politikom. Ipak, postavlja se pitanje da li će kampanja ponegde podsećati na one stranačke.

- Kampanje će biti kao i za svake druge izbore ali treba imati u vidu delokrug rada saveta. Saveti za nacionalne manjine su zaduženi da se bave kulturom, obrazovanjem i medijima na jezicima nacionalnih manjina a ne politikom - rekao je Ružić.

Da li je deo kampanje i poseta Sulejmana Ugljanina Prištini i najava Bedžeta Pacolija da će podržati zahteve Bošnjaka.

- Kršenje ustava u svakoj uređenoj državi nije dopušteno, o čemu bi trebalo da vodi računa gospodin Ugljanin. Sva prava nacionalnim manjinama su zagarantovana, a mnoga su i iznad evropskih standarda. Ono što nigde u svetu nije dozvoljeno je separatizam i to im Srbija nikada neće dozvoliti - rekao je za RTS ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    1. avgust 2018 | 10:45

    Ako Srbija ne dozvoljava separatizam,zasto je Suljo na slobodi???

  • S. M.

    1. avgust 2018 | 11:27

    Ministar Ružic je uputio jasnu poruku Ugljaninu kada je u pitanju njegov susret sa Pacolijem. Ružic je objasnio kakvu politiku Srbija vodi kada su nacionalne manjine u pitanju. Srbija se sa takvom politikom može ponositi.

  • Oko

    1. avgust 2018 | 09:55

    Pa i Pacoli i Ugljanin su gradjani srbije sta je tu sporno junoša.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA