≫ 

Proteklih dana snažno su delovale strane agenture, doneli smo više odluka za jačanje borbene gotovosti: Vučić izvestio javnost i patrijarha (VIDEO) (FOTO)

Sastanak je usledio posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, gde se raspravljalo o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji

  • 23

Posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost koja je održana u Predsedništvu, Aleksandar Vučić i patrijarh Irinej sastali su se u Patrijaršiji.

"U narednih nekoliko dana nećemo imati sukobe": Završena sednica Saveta za bezbednost, Đurić prvi pred medijima (FOTO) (VIDEO)

Predsednik Srbije preneo je patrijarhu Irineju zaključke sa Sednice za bezbednost i daljim planovima u vezi sa bezbednošću Srba na Kosovu i Metohiji.

- Govorili smo o neophodnosti preduzimanja svih mera za opstanak srpskog naroda, to je bila glavna tema. Rekao sam patrijarhu, otvoreno, sve što mislim, i o Kosovu i Metohiji, i drugim pitanjima, i ja sam od njega čuo sve što on misli i što misli SPC - rekao je predsednik Aleksandar Vučić novinarima posle sastanka sa patrijarhom Irinejom i precizirao da su razgovarali o položaju Srba na Kosovu i Metohiji, o položaju srpskog naroda u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori.

- Jutros smo imali Sednicu za bezbednost, doneli više važnih mera i odluka, biće ih više i u budućnosti radi popravljanja položaja naših vojnika i pirpadnika obaveštajnih službi i jačanja naše vojske kako bismo išli u korak sa svetom i bili sposobni da odgovorimo izazovima u regionu - rekao je i dodao da je prethodnih dana zabeleženo agenturno delovanje iz raznih centara moći, kako se nešto stašno "kuva", kako "strašni zločinci iz Beograda sa nešto malo manjim zločincima u Prištini nešto spremaju".

Predsednik Srbije obavestio je patrijarha Irineja o zaključcima sa današnje sednice-Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

Predsednik je rekao kako se celu svoju vladavinu borio da ne izgubimo ni jednu jedinu glavu, a sada neki dođu i kažu kako se "dogovaramo sa Albancima da ubijaju Srbe kako bi sproveli svoju političku moć".

- Sad vas ja pitam šta je to država Srbija zločinačko organizovala na KiM. Optužbe na račun sopstvene države uvek provode oni isti. U svakom slučaju mi ćemo biti bolje pripremljeni i čuvati mir i stabilnost. Pitam sve one koji misle da treba da zameraju Srbiju šta to nismo ispunili iz sporazuma - rekao je on i dodao da je danas tačno 1.930 dana od kada smo potpisali Briselski sporazum i oni jednu jedinu tačku koju je trebalo, još uvek nisu ispunili - poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da zbog napada pojedinih srpskih političkih predstavnika, "mi danas moramo da budemo srećni što nije došlo do sukoba, što nas nisu napali".

- Šta je to država Srbija organizovala, šta je to loše uradila, šta su Srbi loše uradili? Osim što bismo mi želeli da ne budu svi Kosovari nego i Srbi i da, koliko je to moguće, pripadaju srpkoj državi. I u tome je moj greh i greh srpske države. Zato nam te pridike drže oni koju svoju državnost promenili u kosovarsku - zaključio je on i naglasio da je u  nekim organizacijama, ne samo poliltičkim, sve vreme štićena puna "kosovska nezavisnost".

Optužbe na račun sopstvene države uvek provode oni isti-Printskin: Tanjug

- Ako pogledate dobro šta su sa KiM uradili oni koji su nas kritikovali, sve vreme su štitili punu kosovsku nezavisnost, obratite pažnju na njihov rečnik, na izjave i sve će vam biti jasno. Da štitim punu nezavisnost tzv. republike Kosovo, u tome neću da učestvujem, neka oni to rade. Za nas je današnji dan težak, godišnjica Oluje je jeziva za Srbe, kakve je samo tragične posledice ostavila na Srbiju. A to su divni i veoma vredni ljudi koji su došli. Nikada nećemo dozvoliti da taj zločin bude zaboravljen. Možemo da uradimo da Krajiški Srbi imaju ista prava kao i svi drugi Srbi i da se borimo da ostanu na svojim ognjištima, iako će to biti veoma teško. Od međunarodne zajednice ne očekujem ništa, šta očekivati od onih koji Kosovo doživljavaju kao nezavisnu državu - poručio je šef države.

Srbija će nastaviti da radi sve što može kako bi se poboljšao položaj Srba u Hrvatskoj, poručio je predsednik upitan da prokomentariše odluku hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da odlikuje generale Gotovinu i Markača i dodao da "Hrvati nisu srećni zbog svog uspeha, već zbog nesreće srpskog naroda", ali i ocenio da i Hrvati i Srbi gube stanovništvo i da će u budućnosti morati mnogo bliže da sarađuju da bi mogli da opstanu.

Predsednik Srbije preneo je patrijarhu Irineju zaključke sa Sednice za bezbednost-Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

Upitan da prokomentariše delovanje Kfora i izvođenje vojne vežbe, poručio je da se nada kako će raditi svoj posao, iako to nije bio slučaj kada je Marko Đurić uhapšen.

- Jeste li primetili da se povodom 26. marta niko od dosovskih političara ni crkvenih velikodostojnika nije oglasio, a na Kosovu ne mogu ni tri glasa da skupe - upitao je on.

Predsednik Srbije rekao je da kompromisno rešenje za Kosovo nije na vidiku i da nije optimista po tom pitanju.

Na pitanje šta je to konačno kompromisno rešenje za Kosovo o kojem svi stalno govore rekao je da će govoriti ako bude moguće postizanje takvog rešenja.

Priština-Foto: A. Nalbantjan

- Sada takvog rešenja nema i nismo ga dobili. Da li je na vidiku? Mislim da nije. Nisam optimista - rekao je Vučić.

On j euputio poruku i Srbima na Kosovu i Metohiji, da se ne boje, jer će Srbija dati "sve da sačuva mir i bezbednost u pokrajini".

Na pitanje novinara "šta će dati", Vučić je rekao "gotovo sve".

Sastanku je, pored Vučića, prisustvovao i generalni sekretar predsednika, Nikola Selaković.

Savet je, kako je preneto novinarima posle sednice, bio primoran da razgovara danas o bezbednosti Srba na KiM, uumesto o nesprovođenju Briselskog sporazuma, iako je 1930. dan kako, na primer, Priština nije ispunila dogovor o Zajednici srpskih opština.

To je posledica činjenice, prema onome što je rečeno posle Saveta, da su pojedini političari, kao i crkveni velikodostojnici, dezinformacijama o navodnom planiranom scenariju i namernom izazivanju incidenata stvorili atmosferu nebezbednosti za Srbe na KiM, ali i oslabili poziciju Srbije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sara

    4. avgust 2018 | 14:06

    Sto se vojske tice moramo biti spremni i moderni a predsednik ce naci najbolje resenje za KiM.

  • Dusanka

    4. avgust 2018 | 14:12

    Mozda je krajnje vreme, da prestane da u svakoj prici, pominje opoziciju. Govori o problemu, jer oni nisu na vlasti i malo je vazno, sta je opozicija rekla . Ono sto je bitno, ako se boris, kao sto kazes, zasto se prodaje zemlja i imovina, po Srbiji Albancima? Zasto se daju pasosi njima i zasto se naseljavaju.?Zakone nije donela opozicija i prodala vec, sadanji vladajuci rezim! Zasto nije sprecio i zasto nije ponisteno i zaustavljeno prodavanje?Tako se ne stiti svoja zemlja, nego izdaje Znam, da to necete da objavite, ali ja vam pisem. To je problem o kome treba da pisete i zbog vas i nas ostalih. Zasto se cuti, kada vec, sada, oni traze jug Srbije. Sta ce biti za par godina?

  • Тодорић

    4. avgust 2018 | 14:08

    Све сте урадили осим оног што треба. Прогласити окупацију Косова је примарно,а све остало иде после. Решите узрок,а не можете решавати последицу,глупо је.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA