≫ 

Svaki zločin je večan i ne može da se zaboravi ili slavi! Vučić u Bačkoj Palanci poručio: Nijedna "Oluja" se više neće desiti (FOTO) (VIDEO)

Akcija "Oluja" je najveće i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina prošlog veka

  • 40

U Bačkoj Palanci, na stadionu Sportsko rekreativnog centra "Tikvara", u prisustvu zvaničnika Republike Srpske i Srbije održava se centralna manifestacija obeležavanja Dana sećanja na ubijene i prognane Srbe u hrvatskoj oružanoj akciji "Oluja", 4. avgusta 1995. godine.

Hrvati su ovde klali, spaljivali Srbe i žive ih bacali u jame! Monstruozno stradanje o kom se do sada ćutalo (VIDEO)

21.21 - Pesmom "Ovo je Srbija" hor je zatvorio obeležavanje manifestacije sećanja na stradale

Posle govora predsednika Srbije, hor je zapevao pesmu "Ovo je Srbija" čime je završena manifestacija obeležavanja Dana sećanja na stradale i prognane Srbe u zločinačkoj akciji "Oluja".

21.00 - Pred okupljene je izašao predsednik Srbije, Aleksandar Vučić

On se takođe zahvalio državnom i crkvenom vrhu koji je prisutan na obeležavanju godišnjice stradanja srpskog naroda u "Oluji" i rekao da su se večeras, po prvi put u poslednjih nekoliko decenija, ovde u Bačkoj Palanci okupili sve Srbe iz RS, Crne Gore, Hrvatske i da svi Krajišnici, gde god da žive, treba da znaju da nisu sami i da su svi Srbi sa njima.

Predsednik Srbije se najpre zahvalio državnom i crkvenom vrhu koji je prisutan na obeležavanju godišnjice stradanja srpskog naroda u "Oluji"-Foto: Tanjug/ Jaroslav Pap

- Srbija možda i može da postoji bez Krajine, ali bez Krajišnika nikad. Danas smo došli ne samo da obeležimo najstrašniji dan u našoj istoriji, nego i da posvedočimo pred svima, a naročito pred onima koji se prave da su zaboravili i koji će sutra slaviti da nijedan zločin ne može biti zaboravljen. Da li možete da zamislite da neko slavi Jelenine suze - rekao je predsednik, podsećajući na govor Jelene Knežević i naglasio da možemo sa mnogo ponosa da gledamo u budućnost, ne samo zbog Tesle i Milutina Milankovića, već i zbog Krajišnika koji su ovde kod nas i koji su budućnost Srbije i sveta.

- Kada ubiješ nekoga danas, ubio si ga i sutra. Kada prognaš nekoga danas, prognao si i njegovo juče, prognao si svaki detalj čitavog njegovog života, svu njegovu prošlost, svaki njegov bogovetni dan i svaki tren čitavog njegovog postojanja - poručio je Vučić.

Nema zločina koji može biti zaboravljen, rekao je predsednik Vučić-Printskin: RTS

On je primetio da nije nikakva slučajnost što su datumi, zločina zbog različitosti zbog vere i nacije, isti, jer su nacisti  4. avgusta 1944. godine, provalili u sigurno skrovište jevrejske devojčice Ane Frank i odveli je u logor, da umre.

- I u oba slučaja, jedina krivica i Ane Frank i Srba iz Krajine bila je ne nešto što su uradili, nego nečije ubeđenje da će, bez njih, neka zemlja, neki ljudi, biti lepši i bolji. U oba slučaja traženo je i primenjeno konačno rešenje. U oba slučaja, oni koji su drugačiji, optuženi su za samo svoje postojanje. I nije puka koincidencija to što je Hitler, 1919. godine optužio Jevreje za to što se "množe", i što je istu tu reč - "množili su se", upotrebio Tuđman, u svom govoru u praznom Kninu, oslobođenom Srba, od sopstvenih stanovnika - izjavio je on u obraćanju okupljenima.

Kako je rekao, Hitler je hteo svet bez Jevreja, Hrvatska, njena politika je htela Hrvatsku bez Srba, jer su, kako je rečeno, "razarali hrvatsko nacionalno biće". Kako, nije objašnjeno, niti je to bilo potrebno. Odvratna emocija, koja pokreće pogrom, istrebljenje, ne traži pojašnjenje. Dovoljno joj je nečije ime i prezime, da uradi sve ono što je uradila, u ime svog imena. Dovoljno joj je to "Srbin", i "srpsko" da spali sve u Kistanjama, Lunićima, Ružićima, Đitićima, Kućima, Krikićima, Treskavici, Civljanu, u Donjem Lapcu, Benkovcu, Cetini, Kninu, Dvoru, Srbu, Glini.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Kod Drniša su ubili štene, nedaleko od ustaških Čavoglava, pod optužbom da je "srpsko". Ubijali su i krave, vadili im oči, prosipali drob i ostavljali ih u centru srpskih sela, kao opomenu, i jasnu poruku - ne vraćajte se. Delili su letke, sa obećanjem da će oni, koji se usude opet u Hrvatsku, da budu zaklani. Bombardovali su kolone izbeglica, pljuvali ih i kamenovali, silovali, ubijali kraj kuća i kraj puta, potrudivši se da pir bude krvav, i da niko, od Srba, ne ode iz Hrvatske, bez kazne. Kazne koja mu je dodeljena samo zato što je Srbin - prisetio se on stravičnih zločina i upitao ako to nije etničko čišćenje, šta je onda?

Vučić je rekao da je Srbija progovorila onom pravdom zbog koje i danas ponavlja ono što najmanje žele da čuju. Da nikakvih Oluja, za Srbe, zato što su Srbi, više nikada neće biti i da će stajati uz svoj narod, za svoj narod i da "nemamo mi čega više da se stidimo, zato što smo Srbi".

- Ništa tuđe nećemo, ali niko ne može da nam zabrani da se zovemo Srbima, srpskim imenom i prezimenom! Živela Republika Srpska, živela Srbija - završio je svoj govor Vučić

20.47 - Okupljenima se obraća Milorad Dodik

On se zahvalio  najpre predsedniku Sebije, Aleksandru Vučiću, što je pokrenuo ovu inicijativu obeležavanja godišnjice stradanja srpskog naroda, jer je do pre pet godine sve izgledalo kao da "ide ka zaboravu".

Govorio sam ovde već nekolko puta i uvek iznova u sebi tražim dodatnu snagu kako bih razumeo ono što se desilo mom srpskom narodu-Foto: Tanjug/ Jaroslav Pap

- Govorio sam ovde već nekolko puta i uvek iznova u sebi tražim dodatnu snagu kako bih razumeo ono što se desilo mom srpskom narodu koji je postradao, i to ne samo u "Oluji" nego svuda gde su stigle ustaše koje su kroz svoj državni projekat ubijali srpsko stanovništvo - rekao je on.

Dodik je podsetio na Tuđmanovu izjavu "Proterajte stanovništvo, pa će i vojska krenuti za njima" i rekao da je "Oluja" zločinački poduhvat kako bi se Srbi proterali, pobili ili proterali.

- Danas je Srbija naš identitet, nas Srba koji živimo u Republici Srpskoj i bilo gde u svetu. Srbija je izgledala daleko, ali je bila dostižni cilj i spas za mnoge koji su tada krenuli izbegličkom kolonom. Mi smo danas u Republici Srpskoj svesni zablude koja se zvala Jugoslavija i zato smo okrenuti Republici Srpskoj. Ne dozvoljavamo zablude koje nam nameću da smo neki Bosanci, ne, mo smo Srbi! - rekao je Dodik.

On je rekao da sutra kada Hrvati budu proslavljali "Oluju", stajaće mirno "pred himnom koju je napisao Srbin".

- Neka žive Krajišnici, neka živi Republika Srpska, Srbija, neka živi srpski narod. Živeli! - završio je govor Milorad Dodik.

20.38 - Okupljenima se obraća Jelena Knežević, jedna od dece iz izbegličke kolone

- Otac nas je čuvao na prvoj liniji fronta. U našu kuću su jedno veče ušla dva čoveka koja ja nisam poznavala, ali još pamtim majčin krik. Počinju da pristižu komšije, rođaci, samo nema mog tate. Tata, iako nismo uspeli da ispunimo sve naše zajedničke snove, ja te još uvek volim, ja te još uvek nisam prežalila - rekla je Jelena drhtavim glasom.

Jelena je u svom govoru rekla da sestra i ona pamte 1992. godinu kao godinu pomešanih osećanja. Srećne, jer su dobile brata, ali i period kada su počeli i sukobi.

20.30 - Minut ćutanja za sve nastradale, intoniranje himni i potresni snimci iz izbegličke kolone

Posle obraćanja patrijarha srpskog Irineja okupljenima su pušteni potresni snimci iz kolone prognanin Srba. Posle intoniranja himni, održan je minut ćutanja za sve nastradale. Nakon toga počeo je umetnički program koji se održava u znak sećanja na stradale i prognane Srbe u akciji "Oluja".

Minut ćutanja za sve nastradale-Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

20.15 - Patrijarh završio parastos: Ovo stradanje je bilo takvo da se i nebo postidelo

- Sabrali smo se ovde da odamo počast nevino postradalim Srbima, koji su za svoju veru položili svoje živote. To je bio jedan od najstrašnijih dana u našoj istoriji. Ono što je najtragičnije, oni nisu nastradali od ruku nekog od nepoznatih naroda ili od ruku neke nepoznate religije, nego od braće  hrišćana - rekao je on.

Sabrali smo se ovde da odamo počast nevino postradalim Srbima, koji su za svoju veru položili svoje živote-Printksin: RTS

- Ako ima nekog ko je zatajio i neko ko je mogao da zaustavi to stradanje, to je bila crkva. Ovo je i njihova i naša tragedija. Crkava koja je pozvana da širi ljubav, narod koji čita jevanjđelje, zaboravili su kome pripadaju, stavili se na sasvim drugu stranu i to ne može nikad i nikako biti opravdana - rekao je patrijarh srpski.

On je rekao da je mržnja koja je započela tokom "Oluje" prisutna i danas i podsetio na rečenicu pokojnog patrijarha Germana kada je osveštavao crkvu u Jasenovcu "Taj zločin ne možemo i ne smemo nikada da zaboravimo".

- Nadamo se da se ovakav zločin nikad neće ponoviti, ne samo kod nas niti kod bilo kog drugog naroda. Pokojni patrijarh srpski Pavle govorio je da nikakvo zlo nije doleo nešto dobro nekom narodu. Moramo da pokažemo hrišćansku ljubav i oprostimo, jer je to jednini način da se zlo odstrani - poručio je okupljenima.

19.45 - Počeo skup, patrijarh srpski Irinej drži parastos

Na stadionu je već sada prisutan veliki broj građana, a centralnoj državnoj manifestaciji će prisustvovati i poslanici u narodnim skupštinama Republike Srpske i Srbije i drugih državnih organa Srpske i Srbije, predstavnici Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve, udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Parastos žrtvama služi patrijarh srpski Irinej, a skupu uz predsednika Aleksandra Vučića i državnog vrha Srbije prisustvuju i Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, kao i član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, te predsednik SDS-a Vukota Govedarica.

U "Oluji" je, prema podacima srpskog Komesarijata za izbeglice, proterano 250.000 Srba iz Republike Srpske Krajine, 1.856 je ubijeno, a 836 vode se kao nestali.

Akcija "Oluja" je najveće i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina prošlog veka-Foto: Tanjug/VLADIMIR DIMITRIJEVIC

Akcija počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica HVO-a na područja Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije, odnosno na Republiku Srpsku Krajinu, a dan kasnije je hrvatska vojska ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbeglica na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima ulazile u Srbiju.

Akcija "Oluja" je najveće i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina prošlog veka i dok se Srbiji i Republici Srpskoj ovaj dan obeležava kao dan najvećeg stradanja srpskog stanovništva, Hrvati ga obeležavaju kao dan "najveće pobede".

Video: Ovako se Hrvati spremaju za proslavu zločinačke akcije "Oluja"

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Фудбалер

    5. avgust 2018 | 08:30

    Srbija možda i može da postoji bez Krajine, ali bez Krajišnika nikad. Danas smo došli ne samo da obeležimo najstrašniji dan u našoj istoriji, nego i da posvedočimo pred svima, a naročito pred onima koji se prave da su zaboravili i koji će sutra slaviti da nijedan zločin ne može biti zaboravljen. Da li možete da zamislite da neko slavi Jelenine suze.

  • Cika Velja

    4. avgust 2018 | 22:21

    Imam molbu...Vi razmotrite gospodo novinari... Molba je...neka ovo secanje bude u okviru nas Srba i drzave Srbije...a da Hrvate slikom i reci apsolutno izostavite! Prijalo bi da ih ni ne gledamo...zamazane nasom krvlju,na ognjistima nasih kuca,pijane i razuzdane...ne zbog pobede...nego zbog srpske krvi koje su se opet napili!!!

  • drug

    4. avgust 2018 | 20:34

    Samo napred Srbi moji! Navijajte i dalje za njih!! Stidite se!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA