U Kninu proslava, u Beogradu muk: Pomen žrtvama "Oluje" u Crkvi Svetog Marka (VIDEO)

Pomen je danas služen i u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, a venci položeni na Perduovom groblju

  • 13

U Crkvi Svetog Marka u Beogradu, kao i u drugim gradovima Srbije, održan je pomen žrtvama stradalim tokom akcije "Oluja".

Svaki zločin je večan i ne može da se zaboravi ili slavi! Vučić u Bačkoj Palanci poručio: Nijedna "Oluja" se više neće desiti (FOTO) (VIDEO)

Obeleženo je 23 godine od kako je proterano 250.000 Srba, uglavnom civila, žena i dece, te ubijeno i nestalo oko dve i po hiljade.

Parastos je juče služio patrijarh Irinej.

Pomen je danas služen i u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, a venci položeni na Perduovom groblju. Parastosu u Hramu Hrista Spasitelja porisustvovaće predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je juče u Bačkoj Palanci prisustvovao Danu sećanja na stradale u oružanoj akciji "Oluja".

Kako se navodi, u Narodnom pozorištu biće održana tribina "Dani tuge i sećanja".

U Beogradu je pomenu prisustvovao i predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta, koji kaže da su “Oluja”, ali i sve druge hrvatske vojne akcije na području današnje Hrvatske i BiH, po svom karakteru bile zločinačke, jer je cilj bio ubijanje i proterivanje srpskog naroda sa svojih vekovnih područja s jedne strane i masovno sistematsko uništavanje srpske imovine.

Linta: Oluja je zločinačka akcija Printskrin: Youtube/RTS Sajt - Zvanični kanal

Prema njegovim rečima "jasno je kao dan" da je strateški cilj režima Franje Tuđmana bio stvaranje etnički čiste Velike Hrvatske i da je Tuđmanov režim u suštini izvršio agresiju na Jugoslaviju i na srpski narod u Hrvatskoj.

Kako ističe, veoma je važno što Tužilaštvo za ratne zločine aktivnije i snažnije priprema predmete koji se tiču brojnih zločina nad srpskim narodom i na području današnje Hrvatske, Republike Srpske, Federacije BiH, da pokreće istrage i podiže optužnice.

- Neprihvatljivo je da 23 godine od završetka rata na području današnje Hrvatske i BiH nemamo procesuiranih zločina protiv srpskog naroda - kaže Linta.

Predsednica Hrvatske odlikovala zločince Foto: AP/Tanjug

Ukazao je na činjenicu da hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović odlikuje hrvatske zločince, a da Haški tribunal nije učinio gotovo ništa na procesuiranju zločina protiv srpskog naroda na prostoru bivše Jugoslavije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saj

    5. avgust 2018 | 13:55

    Smradovi hrvatski

  • Dante

    5. avgust 2018 | 15:14

    Ne gledam ustasku olos sa benzinske pumpe verojatno je I njih Kolinda odlikovala u otsustvu.

  • Jana

    5. avgust 2018 | 14:54

    Mi se naših žrtava moramo sećati i moliti se za njih. Nema niko razloga za slavlje pored toliko prolivenih suza.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA